A bevándorlási hivatal

Fülöp-szigetek,Vízum,Ügyintézés
Magyarország állampolgárai 30 napot meg nem haladó tartózkodás esetén, vízum mentesen léphetnek be a Fülöp-szigetekre.

Ennél hosszabb időre tervezett tartózkodás esetén jelentkezni kell a bevándorlási hivatalban és tartózkodási engedélyt kell igényelni. 

Volt bennünk egy nagy adag para, hogy kibéreltük a házat, kölcsönadtunk pénzt, de mi van ha nem kapunk tartózkodási engedélyt?

Jó szokásomhoz híven ezt is túlaggódtam. A Robinson’s Mall-ban van a hivatal. Korán reggel, nyitásra mentünk nehogy ne kerüljünk sorra. Fekete egyenruhás, mosoly nélküli nők ülnek az üvegfalak mögött. Adott egy nyomtatványt, hogy töltsük ki, készítsünk fénymásolatot az útlevelekről és ha ezzel megvagyunk, jöjjünk vissza. Na, halál ideges lettem, hogy hol lehet fénymásolni Puertoban?  Rajtunk kívűl, még Koreaiak, Amerikaiak, Franciák és egyéb nemzet tagjai álltak vagy ültek a hivatal körül. Egy látszólag régen a szigeten tartózkodó, koszosabb fehér embert kezdtünk követni, aki elvezetett minket a fénymásolós helyhez. Nem olcsó a fénymásolás, de hát miért lenne az, ha gazdag fehéreknek van rá szüksége általában.   

Több lehetőséget lehet bejelölni a tartózkodást igénylő lapon. Egy vagy két hónapra igényled a vízumot? Tanuló, turista, munkavállaló esetleg házasság miatt akarsz a szigeteken maradni? Expressz intézést kérsz, vagy jó a három napos lassú? Mi expresszt kértünk. 

Három óra alatt kész is, nem is kérdeznek semmit. A 30 napos vízum hosszabbítás négyünknek csekély 13500PHP volt. Ez nagyon sokkolt hírtelen minket, úgyhogy Zsófi visszament és rákérdezett, hogy ha a lassított verziót igényeljük, akkor módosul-e ez az ár. Bizony módósul, fejenként 5-700PHP-vel olcsóbb lesz. Az expressz azoknak kell akik nem a városban laknak és nem akarnak két-három  éjszakát egy hotelben tölteni azért, hogy várakozzanak. Mi itt lakunk a városban, ráérünk minden nap elmenni és a vízummal foglalkozni. 

Mert a lassított bizony szívatósabb. Első nap elviszed a papírjaidat és leadod a mosoly nélküli közalkalmazottnak. Ő ad egy időpontot, ami másnap 15:30. De ez az időpont szent és sérthetetlen. Ha késel 5 percet, akkor elküldenek haza, hogy holnap gyere újra. Ha pontos vagy, akkor beengednek és kifizetheted a vízum díját, majd másnap mehetsz vissza elintézni a papírjaidat. Akkor beadod az útleveled és beülsz a sorba, ahol az expresszesek várnak és kivárod azt az egy órát míg sorra kerülsz és visszakapod a bepecsételt útleveled.  Egész megszokható a procedúra, mert amúgy sem csinál senki egész nap semmit, pont van idő a hülyeségre.  

Onnantól kezdve mindig két hónapra igényeltük a vízumot lassított eljárásban.

Ha tudjuk, hogy melyik három állami iskolát fogadják el a hivatalban mint mint tanuló jogviszony, akkor oda íratjuk be a srácokat és akkor rájuk nem kellett volna vízumot fizetni. 

Hat hónapot meghaladó ott tartózkodás esetén kilépő vízumot kell igényelni. Ezt nem mondják sehol és nincs kiírva sehova. A reptéren nem engednek felszállni a repülőre, amíg azt a papírt el nem intézed. Ennek az átfutási ideje min. 3-4 nap és szintén egy rakás pénz. Mi is onnan tudtuk meg, hogy a szigeten lakó fehérek mondják egymásnak, hogy mindenki tudjon róla. 

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Saját kis érdekességeink

Saját kis érdekességeink

Nem lehet az egész Fülöp-szigetekre általánosítani amiket írogatok, lehet, hogy másik szigeten másként vannak a dolgok.

200. nap

200. nap

Kétszáz napja jöttünk el otthonról!

SV Montessori iskola

SV Montessori iskola

Itt már javában dübörög az iskola, otthon még tart a nyári szünet utolsó pár hete.