Cigi, Rum és Éneklés

Fülöp szigetek, Rum
A Presidente kijelentette, hogy a dohányzás káros az egészségre!

Miután Ő nem dohányzik, nem is nagyon kedveli a dohányosokat, bár nem tudok semmilyen dohányzás elleni kampányról amit amiatt hirdettek volna, hogy valaki leszokjon a cigiről.

Nem lehet dohányozni az éttermekben, bevásárló központokban vagy közintézményekben.

Nincs azért annyira túltolva mint nálunk Magyarországon, nem kell minden ajtóra kiragasztani a köjálos matricát, rajta feltüntetve, hogy hol lehet feljelenteni a másikat. De most nem is ez a lényeg. A cigarettákon itt nem fehér emberek haldokolnak, hanem Filippinók. Otthon is durva fotókat tesznek fel a dobozokra, de az itteniek kiverik a biztosítékot nálam. Nincsenek nemzeti dohányboltok, helyette sari-sari store-ok vannak. Ezek picike kis bambusz bódék, általában a család lakása is egyben. De meglepő módon mindent lehet kapni bennük. A sótól a mosóporig mindent. Piát és cigit is. Cigit lehet venni szálra és annyira olcsó, hogy érdemes elgondolkodnom, hogy visszaszokom rá. Majdnem mindenből van egy adagos kiszerelés. Egy adag kávé, mosópor, öblítő, cukor, csoki stb. Ami érdekes, hogy gyerekek is vásárolhatnak bármit, de azt mondják a srácaink, hogy emiatt senki nem cigizik a suliban. Sem utána. Mi sem láttunk cigiző egyenruhás gyerekeket. Persze, aki akarna, az cigizne, sokan cigiznek is. Nagyon nehéz megállapítani az életkorukat. A lányok olyan kislányok, közben 18-20 évesek. A fiúk dettó. De ők sem tudják megsaccolni a mi korunkat. Többször előfordult már, hogy Emil elé rakták le a sört és elém az ice teát. Oké, hogy 20 évesnek nézek ki, de sosem ittam ice teát! Na, szóval ezeken a kis boltokon is vannak ám reklám plakátok. De nem coca-cola vagy pepsi.

Mindent a Tanduay rum szponzorál.

Ez a filippínó rum. Középszerűen szar. A helyi sörrel keverve komoly fejfájást okoz másnap reggel. Mondjuk halkan jegyzem meg, hogy ebből kifolyólag kellemes delíriumban úszik mindenki, senki nem akar kijózanodni. De ugyanakkor a Tanduayt forgalmazó cég odafigyel ránk és figyelmeztet a sulinál, hogy lassíts mert gyerekek, vagy a vas híd előtt, hogy esőben csúszik az úttest, esetleg meredek lejtő előtt, hogy ellenőrizd a féked. Minden rendezvényen kint vannak és ingyen kóstolókkal és karaokéval várják az érdeklődöket. Már alig vártam, hogy egy-egy ilyen rendezvényen részt vegyek és boldog mámorban együtt énekeljük a Hard days night-ot a Beatlestől, a helyi mámoros vidám Filippínókkal.

Mert Ők mindig tudnak időt szakítani egy kis éneklésre!

 

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Ha a Fülöp-szigetekre utazol, fontos, hogy jól felkészülj és pakolj olyan dolgokat, amelyek segítenek a tartózkodásod kényelmessé tételében.

Úton Angkor felé

Úton Angkor felé

Phnom Penh – ben csak egy napot töltöttünk, pihenés képen, mert a gyerekeknek sok lett volna 14-16 óra buszozás.

Saját kis érdekességeink

Saját kis érdekességeink

Nem lehet az egész Fülöp-szigetekre általánosítani amiket írogatok, lehet, hogy másik szigeten másként vannak a dolgok.