Annyira jó hely Kuala Lumpur!

Kuala Lumpur
Kuala Lumpúr merőben más mint a Fülöp szigetek.

Malájzia fővárosa majd kétmillió lakossal, a lakosság nagy része muzulmán.

A nők kendőt viselnek a fejükön, alkoholt nem isznak és sertés húst sem esznek, persze a férfiak sem. Pornót meg egyszerűen nem lehet interneten keresztül nézni.

Se pia, se hús, se pornó.  Aúúú! 

Nekem többnek tűnik a lakosság létszáma, mert Budapestnek is kb. ennyi, de kanyarban sincs a két város. Óriási felhőkarcolók, több sávos autópályák, hatalmas metró hálózat a föld alatt és az utak fölött. Az egész város nyüzsög és folyamatosan fejlődik. Minden jármű klimatizált, mindegy, hogy busz vagy metró.

Ha csak megállsz egy pillanatra és felnézel az égre, biztosan látsz egy repülőt, vagy egy vonatot ami elsuhan feletted, hatalmas csillogó felhőkarcolókat és közben az autópályákon motorok és autók zúgnak el melletted. A kocsikban a kormány a bal oldalon van, minden fordítva van a közlekedésben. Az egész városban mindenki Grab-al közlekedik. Ez annak az Übernek az Ázsiai verziója, amit kitiltottak Magyarországról. Már a reptéren beállítja egy csini kínai hosztesz csajszi a telefonodon az applikációt és már hívhatod a kocsit magadnak. (Manilában és KL-ben is a taxisok is Grebeznek, így rögtön két helyről is tudnak fuvart szerezni.) A toronyházakban a luxus lakásokat Airb’n’b-n tudod kibérelni, nem is találkozol a tulajjal. Ingyenes úszómedence és konditerem használattal. Pénzt már Palawanon is a Worldremit használatával vettünk fel. Marhára megy a világ, már nem kell bank, taxi, hotel. Minden ott van a telefonodon. 

Két reptér van Malajzia fővárosában, akkorák, hogy az egyik sarkába komplett beférne a Liszt Ferenc reptér.

A reptéri kis kocsikat nagy távokra eltologatják az emberek, de mégis ingyenes ez a szolgáltatás. Magyarországon baráti 1 euro az a húsz méter, amíg kitolod a cuccaid az érkezés oldalon a kocsiig. Apró kis golfkocsikkal viszik a rászorulókat a reptéren belül ingyenesen. 

Ahol mi lakunk a 23.-emeleten, az alsó részben egy szuper bevásárló központ van. Külön rész hirdeti “ Non Halal” azaz a nem megengedett ételek az iszlám jogban a Saria szerint. Sonkák, kolbászok, virslik. Éppen oldalast sütöttek a nem muzulmán vásárlók részére, szegények biztos érzik ezt az illatot, amit nem lehet nem szeretni. Az is igaz, hogy csak mi ácsorogtunk ott csurgó nyállal, a többiek messze elkerülték ezt a részt. 

Puertoban az volt a szuper, hogy minden húsboltban olyan büdös volt, hogy a belünk kifordult és semmit nem kívántál meg.

Nem bírtuk tovább, -vessen meg érte bárki- de elmentünk az IKEA-ba húsgolyót enni. Úgy hiányzott már. Voltak Maláj kaják, ázsiai és a megszokott Svéd cuccok. Pont ugyanannyian álltak sorban itt is mint Budaörsön ebéd időben. 

KL-ben nincs sok látnivaló, ha a kötelező köröket lefutod, egy dolgot tudsz tenni, hogy eszel. 

Mivel az ország lakossága nagyon sokszínű, mindenféle konyhát ki tudsz próbálni. Maláj, Kínai, Indiai, Filippinó, Olasz, Amerikai stb. .

Rendelni is tudsz egyszerűen, a Grab-nek van futár szolgálata is. Egy baj van, hogy nekünk minden nagyon csípős, így rendszeresen torlódás alakul ki a WC előtt.

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Úton Angkor felé

Úton Angkor felé

Phnom Penh – ben csak egy napot töltöttünk, pihenés képen, mert a gyerekeknek sok lett volna 14-16 óra buszozás.

Saját kis érdekességeink

Saját kis érdekességeink

Nem lehet az egész Fülöp-szigetekre általánosítani amiket írogatok, lehet, hogy másik szigeten másként vannak a dolgok.

200. nap

200. nap

Kétszáz napja jöttünk el otthonról!