Az én bakonyim!

Bakonyi sertés
Sem nem sertés szelet, sem nem pörkölt! Sertéspörkölt paprikás módon, gombával.

Nem bográcsban szoktam készíteni, hanem öntöttvas fedeles lábosban, amit hasonlóan, mint a bográcsot, fel lehet lógatni szabad tűz fölé. De nyugodtan készítheted bármilyen edényben!

A lényeg, hogy örömmel főzz!

Ázsiában jöttem rá, hogy a magyar ételek elengedhetetlen alapanyaga a tejföl.

Eddig is tisztában voltam vele gondolom, miután ez a szakmám, csak kint nincs tejföl, így mikor hazajöttünk jobban feltűnt, hogy minden nap esszük valamihez. 

A nálunk lakó japán cserediák már rá sem tud nézni olyan ételre, ami tartalmaz tejfölt.

Kicsit meg is viselte a bélrendszerét. 

Lássuk a receptet:

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg lecsó
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • kömény, só, bors, majoranna
  • 2 tk pirospaprika
  • 1 kg sertéslapocka
  • 0,5 l húsleves alap (lehet leveskockából)
  • 30 dkg champion gomba
  • 2-3 dl tejföl
  • 1 ek kacsa- vagy libazsír
  • 1 ek liszt

Első lépésként a lecsót, a megtisztított fokhagymát és az egyik fej vöröshagymát aprító gépbe teszem és teljesen összedarálom.

A zsírt az öntöttvas edényben felmelegítem és rádobom az apróra vágott szalonna kockákat. Ha szépen megsült a szalonna, mehet rá az apróra vágott vöröshagyma és egy teáskanál őrölt kömény. Mikor szépen üvegesre pirult a hagyma, repülhet bele a hús, amit addig sütünk, míg szépen kifehéredik és egy kicsit megpirul. Ebben a korszakában teszem rá a borsot, de még nem sózom. Beledobálom a cikkekre vágott gombákat és együtt pirítom tovább, és meghintem 1 tk majorannával. Mikor a gomba szépen kiengedte a levét, akkor mehet bele a lecsós cucc és szépen főzzük tovább.

Jó húsz perc, fél óra múlva megszórom a piros paprikával, egyet forgatok rajta, majd felöntöm a fél liter húsleves alappal. 

Mérsékelt tűzön, gyöngyözve főzöm tovább. 

A hús mikor elkészült, merőkanál segítségével kiveszek a szaftból egy kávéspohárnyit és megvárom, hogy kihűljön. Ekkor szoktam megkóstolni, mert túl forrón nem lehet érezni az ízeket. Ha kell, mehet bele a só. 

2 dl tejfölből és a lisztből habarást készítek és behabarom vele az ételt. 

Mi nagyon szeretjük orsó tésztával fogyasztani. 

Tálalás után dobjatok rá meg egy kis tejfölt, csak az íze miatt!

Jó főzőcskézést!

Met Supertramp

Potato gratin

Potato gratin

Svédországi kalandozásaim során rendszeresen látogatást tettünk a malmöi vendéglátó nagykerben, ahol minden alkalommal rácsodálkoztam valami új termékre.