Nem bográcsban szoktam készíteni, hanem öntöttvas fedeles lábosban, amit hasonlóan, mint a bográcsot, fel lehet lógatni szabad tűz fölé. De nyugodtan készítheted bármilyen edényben!
A lényeg, hogy örömmel főzz!
Ázsiában jöttem rá, hogy a magyar ételek elengedhetetlen alapanyaga a tejföl.
Eddig is tisztában voltam vele gondolom, miután ez a szakmám, csak kint nincs tejföl, így mikor hazajöttünk jobban feltűnt, hogy minden nap esszük valamihez.
A nálunk lakó japán cserediák már rá sem tud nézni olyan ételre, ami tartalmaz tejfölt.
Kicsit meg is viselte a bélrendszerét.
Lássuk a receptet:
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 30 dkg lecsó
- 10 dkg füstölt szalonna
- kömény, só, bors, majoranna
- 2 tk pirospaprika
- 1 kg sertéslapocka
- 0,5 l húsleves alap (lehet leveskockából)
- 30 dkg champion gomba
- 2-3 dl tejföl
- 1 ek kacsa- vagy libazsír
- 1 ek liszt
Első lépésként a lecsót, a megtisztított fokhagymát és az egyik fej vöröshagymát aprító gépbe teszem és teljesen összedarálom.
A zsírt az öntöttvas edényben felmelegítem és rádobom az apróra vágott szalonna kockákat. Ha szépen megsült a szalonna, mehet rá az apróra vágott vöröshagyma és egy teáskanál őrölt kömény. Mikor szépen üvegesre pirult a hagyma, repülhet bele a hús, amit addig sütünk, míg szépen kifehéredik és egy kicsit megpirul. Ebben a korszakában teszem rá a borsot, de még nem sózom. Beledobálom a cikkekre vágott gombákat és együtt pirítom tovább, és meghintem 1 tk majorannával. Mikor a gomba szépen kiengedte a levét, akkor mehet bele a lecsós cucc és szépen főzzük tovább.
Jó húsz perc, fél óra múlva megszórom a piros paprikával, egyet forgatok rajta, majd felöntöm a fél liter húsleves alappal.
Mérsékelt tűzön, gyöngyözve főzöm tovább.
A hús mikor elkészült, merőkanál segítségével kiveszek a szaftból egy kávéspohárnyit és megvárom, hogy kihűljön. Ekkor szoktam megkóstolni, mert túl forrón nem lehet érezni az ízeket. Ha kell, mehet bele a só.
2 dl tejfölből és a lisztből habarást készítek és behabarom vele az ételt.
Mi nagyon szeretjük orsó tésztával fogyasztani.
Tálalás után dobjatok rá meg egy kis tejfölt, csak az íze miatt!
Jó főzőcskézést!