Az én bakonyim!

Bakonyi sertés
Sem nem sertés szelet, sem nem pörkölt! Sertéspörkölt paprikás módon, gombával.

Nem bográcsban szoktam készíteni, hanem öntöttvas fedeles lábosban, amit hasonlóan, mint a bográcsot, fel lehet lógatni szabad tűz fölé. De nyugodtan készítheted bármilyen edényben!

A lényeg, hogy örömmel főzz!

Ázsiában jöttem rá, hogy a magyar ételek elengedhetetlen alapanyaga a tejföl.

Eddig is tisztában voltam vele gondolom, miután ez a szakmám, csak kint nincs tejföl, így mikor hazajöttünk jobban feltűnt, hogy minden nap esszük valamihez. 

A nálunk lakó japán cserediák már rá sem tud nézni olyan ételre, ami tartalmaz tejfölt.

Kicsit meg is viselte a bélrendszerét. 

Lássuk a receptet:

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg lecsó
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • kömény, só, bors, majoranna
  • 2 tk pirospaprika
  • 1 kg sertéslapocka
  • 0,5 l húsleves alap (lehet leveskockából)
  • 30 dkg champion gomba
  • 2-3 dl tejföl
  • 1 ek kacsa- vagy libazsír
  • 1 ek liszt

Első lépésként a lecsót, a megtisztított fokhagymát és az egyik fej vöröshagymát aprító gépbe teszem és teljesen összedarálom.

A zsírt az öntöttvas edényben felmelegítem és rádobom az apróra vágott szalonna kockákat. Ha szépen megsült a szalonna, mehet rá az apróra vágott vöröshagyma és egy teáskanál őrölt kömény. Mikor szépen üvegesre pirult a hagyma, repülhet bele a hús, amit addig sütünk, míg szépen kifehéredik és egy kicsit megpirul. Ebben a korszakában teszem rá a borsot, de még nem sózom. Beledobálom a cikkekre vágott gombákat és együtt pirítom tovább, és meghintem 1 tk majorannával. Mikor a gomba szépen kiengedte a levét, akkor mehet bele a lecsós cucc és szépen főzzük tovább.

Jó húsz perc, fél óra múlva megszórom a piros paprikával, egyet forgatok rajta, majd felöntöm a fél liter húsleves alappal. 

Mérsékelt tűzön, gyöngyözve főzöm tovább. 

A hús mikor elkészült, merőkanál segítségével kiveszek a szaftból egy kávéspohárnyit és megvárom, hogy kihűljön. Ekkor szoktam megkóstolni, mert túl forrón nem lehet érezni az ízeket. Ha kell, mehet bele a só. 

2 dl tejfölből és a lisztből habarást készítek és behabarom vele az ételt. 

Mi nagyon szeretjük orsó tésztával fogyasztani. 

Tálalás után dobjatok rá meg egy kis tejfölt, csak az íze miatt!

Jó főzőcskézést!

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Epres csirke saláta

Epres csirke saláta

Itt az eper szezon, de ha a porcukros epren felül is érzünk magunkba valamit, akkor ez a saláta igazi kiegészítője lehet egy szuper kerti partinak a barátokkal.