Mint azt már írtam, első este pizzát mentünk enni.
Több szempont miatt választottuk ez azt ételt.
- A pizza a világon mindenhol egy kör alakú, sajttal megszórt, ropogósra sütött ételt jelent.
- Nem rúghatunk nagy kapufát vele, mert nem készíthetik olyan rosszul, hogy ne tudjuk megenni.
- Este is fogyasztható finomság.
A Chicago style pizza is valami ilyen dolog, de azért van benne egy kis amerikai csavar!
Az első különbség az eredeti kemencés olasz pizzához képest, hogy ezt magas falu serpenyőben készítik és a tészta egészen feljön a fém edény széléig.
A hosszú sütési idő miatt a feltétek fordított sorrendbe kerülnek a tésztára.
A másik különbség, hogy dupla pizza tésztát használnak.
Szeretem, finom sajtos, oregános, paradicsomos.
Lássuk a receptet:
- kb. 0,5 kg pizza tészta. Itt írhatnék pizza tészta receptet, de az internet rogyásig van recepttel és mindenkinek van saját receptje. Akinek esetleg nincs, annak szívesen elküldöm a sajátomat ha kéri.
- oliva olaj
- 1 doboz kockázott konzerv paradicsom
- 1 ek oregáno
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek cukor
- só, bors
- sok mozzarella sajt
- sok parmezán sajt
- esetleg kolbász, opcionális
A paradicsom szószt egy kis edénykébe öntjük és hozzá adjuk a cukrot, oregánot, fokhagymát, sót és borsot. Kis lángon addig főzzük, míg a víz tartalma eltűnik és egy sűrű ízletes paradicsommártást nem kapunk. Tuti 30-40 percig lehet vele játszogatni. Minden fűszerből nyugodtan mehet bele annyi, amennyire szereted az intenzív ízeket.
Egy magasabb falú kb 25-26 cm átmérőjű vas serpenyőt oliva olajjal finoman kikenünk. Belefektetjük a fél cm vastagra kinyújtott tésztánkat úgy, hogy egészen a peremén túllógjon. Ezt a réteget jó alaposan megszórjuk sajttal, majd a következő réteg tésztalapot is ráfektetjük, hasonlóan mint az első réteget. Összedolgozzuk a széleit és középen pár helyen kihasítjuk a felső tésztát, hogy a gőz sütés közben a lyukakon ki tudjon jönni. Így nem lesz a tésztánk hólyagos.
Alaposan megkenjük a házi paradicsom szószunkkal, majd jól meghintjük parmezán sajttal.
Személy szerint nagyon szeretek rá rakni, hajszál vékonyra szeletelt kolbász karikákat is ilyenkor.
Egy kis oliva olajat csurgatunk a tetejére és mehet is be a sütőbe. Mint azt a posztban is leírtam, nagyon lassan jött a pizzánk. Hát az igazság az, hogy míg egy sima pizza a kemencébe 3-7 perc alatt megsül, ez a pizza fél órát fekszik a forró sütőben mire elkészül.
Szóval alsó felső sütés 218 fok kb. 35 perc.
Jó főzőcskézést!