Hát tudom, ez elég gyenge volt, de nem tehettem meg azt a luxust a kedves olvasóimmal, hogy nem kényeztetem őket valami silány szóviccel.
A világ gyors kajái közé tartozik a gyros – amiről gyerekkoromban azt hittem, hogy elírás – és az ő vegetáriánus kistestvére a falafel, azaz csicseriborsó fasírt.
Akik ismernek, azt hiszik, hogy óriási húsevő vagyok, pedig nagyon szeretem a húsmentes kajákat. A receptjeimben sok a vega kaja.
A falafel készítésének egyik izgalmas része, hogy nyers csicseriborsót használunk hozzá. (Egy fontos megjegyzés, hogy a hüvelyesek nyers állapotukban enyhén mérgezőek!)
Na de persze nem fogjuk nyersen megenni, hanem előző nap este áztassuk be a csicseriborsót hideg vízbe és másnap öntsük le róla a levet, és alaposan mossuk át!
Lássuk a receptet:
Hozzávalók:
- fél kg száraz csicseriborsó
- egy csokor friss petrzselyem
- 2 ek. római kömény
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 vöröshagyma
- só, bors
Az előző nap beáztatott csicseriborsót lemossuk és lecsepegtetjük. Az összes alapanyagot aprítógépbe tesszük, és alaposan összedaráljuk. A kész masszát tegyük egy kicsit félre, hogy pihengessen.
Addig elkészítjük a currys bulgurt.
- 1 csésze bulgur
- 2 csésze víz
- 1 ek. curry fűszer
- 1 ek. olivaolaj
A bulgur elkészítése egyszerűbb, mint rizst főzni és méltatlanul a háttérbe szorított alapanyag.
Az bulgur főzésének arányai hasonlóak a rizséhez. 2 rész víz, 1 rész bulgur.
Forraljunk fel vizet és mikor lobogva forr, tegyük hozza a bulgurt és sózzuk meg. Párszor keverjük meg, majd fedjük le és vegyük le a tűzről. Nem kell emelgetni a fedelét a lábosnak, hadjuk pihenni legalább fél órát.
Ha eltelt a fél óra, nézzük meg, hogy minden vizet felszívott, ha igen, akkor ügyesen dolgoztunk. Ha nem, akkor valamit elrontottál!
A curry fűszert futtassuk meg egy kis olivaolajban, majd keverjük hozzá a bulgurhoz.
Mentás joghurt
- 3 dl görög joghurt
- 1 citrom
- marék menta levél
- pár csepp olivaolaj
- só, bors
A joghurtba nyomjuk bele a citrom felét, tegyük bele az apróra összevágott menta levelet, öntözzük meg pár csepp olivaolajjal és sózzuk, borsozzuk. Alaposan keverjük össze és a hűtőben pihentessük a felhasználásig.
Legvégül a csicseriborsó masszából ping pong labda nagyságú golyókat formázzunk, melyeket a két tenyerünk között kilapítunk.
Bő forró olajban szép pirosra sütjük!
Jó főzőcskézést!