Falafel

Falafel
A finom falafel amit a világ fele fal!

Hát tudom, ez elég gyenge volt, de nem tehettem meg azt a luxust a kedves olvasóimmal, hogy nem kényeztetem őket valami silány szóviccel.

A világ gyors kajái közé tartozik a gyros – amiről gyerekkoromban azt hittem, hogy elírás – és az ő vegetáriánus kistestvére a falafel, azaz csicseriborsó fasírt. 

Akik ismernek, azt hiszik, hogy óriási húsevő vagyok, pedig nagyon szeretem a húsmentes kajákat. A receptjeimben sok a vega kaja. 

A falafel készítésének egyik izgalmas része, hogy nyers csicseriborsót használunk hozzá. (Egy fontos megjegyzés, hogy a hüvelyesek nyers állapotukban enyhén mérgezőek!) 

Na de persze nem fogjuk nyersen megenni, hanem előző nap este áztassuk be a csicseriborsót hideg vízbe és másnap öntsük le róla a levet, és alaposan mossuk át!

Lássuk a receptet:

Hozzávalók:

  • fél kg száraz csicseriborsó
  • egy csokor friss petrzselyem
  • 2 ek. római kömény
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 vöröshagyma
  • só, bors

Az előző nap beáztatott csicseriborsót lemossuk és lecsepegtetjük. Az összes alapanyagot aprítógépbe tesszük, és alaposan összedaráljuk. A kész masszát tegyük egy kicsit félre, hogy pihengessen. 

Addig elkészítjük a currys bulgurt.

  • 1 csésze bulgur
  • 2 csésze víz
  • 1 ek. curry fűszer
  • 1 ek. olivaolaj

A bulgur elkészítése egyszerűbb, mint rizst főzni és méltatlanul a háttérbe szorított alapanyag. 

Az bulgur főzésének arányai hasonlóak a rizséhez. 2 rész víz, 1 rész bulgur.

Forraljunk fel vizet és mikor lobogva forr, tegyük hozza a bulgurt és sózzuk meg. Párszor keverjük meg, majd fedjük le és vegyük le a tűzről. Nem kell emelgetni a fedelét a lábosnak, hadjuk pihenni legalább fél órát. 

Ha eltelt a fél óra, nézzük meg, hogy minden vizet felszívott, ha igen, akkor ügyesen dolgoztunk. Ha nem, akkor valamit elrontottál!

A curry fűszert futtassuk meg egy kis olivaolajban, majd keverjük hozzá a bulgurhoz. 

Mentás joghurt

  • 3 dl görög joghurt
  • 1 citrom
  • marék menta levél
  • pár csepp olivaolaj
  • só, bors

A joghurtba nyomjuk bele a citrom felét, tegyük bele az apróra összevágott menta levelet, öntözzük meg pár csepp olivaolajjal és sózzuk, borsozzuk. Alaposan keverjük össze és a hűtőben pihentessük a felhasználásig.

Legvégül a csicseriborsó masszából ping pong labda nagyságú golyókat formázzunk, melyeket a két tenyerünk között kilapítunk. 

Bő forró olajban szép pirosra sütjük!

Jó főzőcskézést!

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

A győztes lecsó!

A győztes lecsó!

Lecsófőző fesztiválon indulni nagy móka, különösen ha meg is nyeri az ember!

Sajtos cukkíni lepény 2.0

Sajtos cukkíni lepény 2.0

Akkor itt van még egy cukkínis recept. Az előző receptben már megtudtuk, hogy ez a zöldség milyen egészséges.