Falafel

Falafel
A finom falafel amit a világ fele fal!

Hát tudom, ez elég gyenge volt, de nem tehettem meg azt a luxust a kedves olvasóimmal, hogy nem kényeztetem őket valami silány szóviccel.

A világ gyors kajái közé tartozik a gyros – amiről gyerekkoromban azt hittem, hogy elírás – és az ő vegetáriánus kistestvére a falafel, azaz csicseriborsó fasírt. 

Akik ismernek, azt hiszik, hogy óriási húsevő vagyok, pedig nagyon szeretem a húsmentes kajákat. A receptjeimben sok a vega kaja. 

A falafel készítésének egyik izgalmas része, hogy nyers csicseriborsót használunk hozzá. (Egy fontos megjegyzés, hogy a hüvelyesek nyers állapotukban enyhén mérgezőek!) 

Na de persze nem fogjuk nyersen megenni, hanem előző nap este áztassuk be a csicseriborsót hideg vízbe és másnap öntsük le róla a levet, és alaposan mossuk át!

Lássuk a receptet:

Hozzávalók:

  • fél kg száraz csicseriborsó
  • egy csokor friss petrzselyem
  • 2 ek. római kömény
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 vöröshagyma
  • só, bors

Az előző nap beáztatott csicseriborsót lemossuk és lecsepegtetjük. Az összes alapanyagot aprítógépbe tesszük, és alaposan összedaráljuk. A kész masszát tegyük egy kicsit félre, hogy pihengessen. 

Addig elkészítjük a currys bulgurt.

  • 1 csésze bulgur
  • 2 csésze víz
  • 1 ek. curry fűszer
  • 1 ek. olivaolaj

A bulgur elkészítése egyszerűbb, mint rizst főzni és méltatlanul a háttérbe szorított alapanyag. 

Az bulgur főzésének arányai hasonlóak a rizséhez. 2 rész víz, 1 rész bulgur.

Forraljunk fel vizet és mikor lobogva forr, tegyük hozza a bulgurt és sózzuk meg. Párszor keverjük meg, majd fedjük le és vegyük le a tűzről. Nem kell emelgetni a fedelét a lábosnak, hadjuk pihenni legalább fél órát. 

Ha eltelt a fél óra, nézzük meg, hogy minden vizet felszívott, ha igen, akkor ügyesen dolgoztunk. Ha nem, akkor valamit elrontottál!

A curry fűszert futtassuk meg egy kis olivaolajban, majd keverjük hozzá a bulgurhoz. 

Mentás joghurt

  • 3 dl görög joghurt
  • 1 citrom
  • marék menta levél
  • pár csepp olivaolaj
  • só, bors

A joghurtba nyomjuk bele a citrom felét, tegyük bele az apróra összevágott menta levelet, öntözzük meg pár csepp olivaolajjal és sózzuk, borsozzuk. Alaposan keverjük össze és a hűtőben pihentessük a felhasználásig.

Legvégül a csicseriborsó masszából ping pong labda nagyságú golyókat formázzunk, melyeket a két tenyerünk között kilapítunk. 

Bő forró olajban szép pirosra sütjük!

Jó főzőcskézést!

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Japán curry

Japán curry

Sajnos mostanában nem tudunk utazgatni, akkor a világot hozzuk el magunkhoz.