Fokhagymakrém leves

fokhagymakrém, leves
Ázsiában, mikor már minden ételt untunk, akkor ezt a levest főztük.

Sokat nyaraltunk Fertőrákoson, mikor a gyerekek még kicsik voltak. A szállás mellett volt egy nagyon szép étterem, ahova minden este elmentünk vacsorázni. 

Albert életében először ott evett fokhagymakrém levest, cipóban. 

Ott és akkor, örökre összefonódott a sorsuk. 

Ázsiában, mikor már minden ételt untunk, akkor ezt a levest főztük.

Cipót nem lehetett kapni sehol, de pirított kenyérkockát tudtunk készíteni mellé, és valamilyen reszelt sajtot is szereztünk a leves tetejére.

Elkészítése olyan egyszerű, és gyors, hogy egésznapos munka után, fáradtan is összedobható.

Nekem mindig nagy adagot kell készítenem, mert a társaság repetázik belőle párszor.Hozzávalók: 
  • 500 ml tejszín
  • 1 nagy ek. vaj
  • 50 g fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2,7 l zöldség alaplé
  • 5 ek. liszt
  • só, bors
  • reszelni való sajt
  • leveses cipó, vagy pirított kenyér kocka

Egy akkora lábosba lesz szükségünk, amibe belefér a megadott mennyiségű alapanyag.

A vajat lassan olvasszuk meg, majd nyomkodjuk rá az összes fokhagymát. Nem kell nagyon erős lángon pirítani, de szépen dinsztelgessük. Mikor látszódik rajta, hogy elvesztette a nyersességét, felönthetjük a zöldség alaplével. 

Miközben várjuk, hogy felforrjon a leves, a petrezselymet aprítsuk fel apróra, és dobhatjuk is az ételünkbe. Imádom, ha nagyon petrezselymes!

A tejszínből és lisztből könnyű habarást készítek, majd a forró léből egy kanállal kiveszek és keverékhez adom, hő kiegyenlítést végzek. Az így kellően meleg tejszínes sűrítő anyagot a leveshez öntöm és folyamatosan kevergetve besűrítem. 

Sűrűsödés után, még 3-4 percig kevergetve kell főzni, hogy a lisztessége elmúljon. 

Ilyenkor mindig megkóstolom és ha szükséges, sózom, borsozom. 

Ha van leves bucink, akkor a tetejét egy határozott suhintással levágjuk és a belsejét kikaparjuk, ügyelve, hogy nem lyukasszuk át a kenyér héját.

Előmelegített sütőben pár percig sütjük, hogy egy kicsit megpiruljon, a felső köríves része. Mi azt szeretjük, ha a cipó levágott tetejére sok reszelt sajtot szórok és az is szépen ráolvad a kenyér kérgére.

Most már csak annyi a dolgunk, hogy a levest beleszedjük a ropogós, meleg cipóba, megszórjuk bőségesen reszelt sajttal és könnyes szemmel nézzük, ahogy mindenki boldogan lakomázik!

Jó főzőcskézést!

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Epres csirke saláta

Epres csirke saláta

Itt az eper szezon, de ha a porcukros epren felül is érzünk magunkba valamit, akkor ez a saláta igazi kiegészítője lehet egy szuper kerti partinak a barátokkal.

Túrós csusza

Túrós csusza

Ha valami igazán magyaros dologra vágyik az ember gyereke, de nem akar paprikásat enni, akkor a túrós csusza a legjobb választás!