Sokat nyaraltunk Fertőrákoson, mikor a gyerekek még kicsik voltak. A szállás mellett volt egy nagyon szép étterem, ahova minden este elmentünk vacsorázni.
Albert életében először ott evett fokhagymakrém levest, cipóban.
Ott és akkor, örökre összefonódott a sorsuk.
Ázsiában, mikor már minden ételt untunk, akkor ezt a levest főztük.
Cipót nem lehetett kapni sehol, de pirított kenyérkockát tudtunk készíteni mellé, és valamilyen reszelt sajtot is szereztünk a leves tetejére.
Elkészítése olyan egyszerű, és gyors, hogy egésznapos munka után, fáradtan is összedobható.
Nekem mindig nagy adagot kell készítenem, mert a társaság repetázik belőle párszor.Hozzávalók:
- 500 ml tejszín
- 1 nagy ek. vaj
- 50 g fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2,7 l zöldség alaplé
- 5 ek. liszt
- só, bors
- reszelni való sajt
- leveses cipó, vagy pirított kenyér kocka
Egy akkora lábosba lesz szükségünk, amibe belefér a megadott mennyiségű alapanyag.
A vajat lassan olvasszuk meg, majd nyomkodjuk rá az összes fokhagymát. Nem kell nagyon erős lángon pirítani, de szépen dinsztelgessük. Mikor látszódik rajta, hogy elvesztette a nyersességét, felönthetjük a zöldség alaplével.
Miközben várjuk, hogy felforrjon a leves, a petrezselymet aprítsuk fel apróra, és dobhatjuk is az ételünkbe. Imádom, ha nagyon petrezselymes!
A tejszínből és lisztből könnyű habarást készítek, majd a forró léből egy kanállal kiveszek és keverékhez adom, hő kiegyenlítést végzek. Az így kellően meleg tejszínes sűrítő anyagot a leveshez öntöm és folyamatosan kevergetve besűrítem.
Sűrűsödés után, még 3-4 percig kevergetve kell főzni, hogy a lisztessége elmúljon.
Ilyenkor mindig megkóstolom és ha szükséges, sózom, borsozom.
Ha van leves bucink, akkor a tetejét egy határozott suhintással levágjuk és a belsejét kikaparjuk, ügyelve, hogy nem lyukasszuk át a kenyér héját.
Előmelegített sütőben pár percig sütjük, hogy egy kicsit megpiruljon, a felső köríves része. Mi azt szeretjük, ha a cipó levágott tetejére sok reszelt sajtot szórok és az is szépen ráolvad a kenyér kérgére.
Most már csak annyi a dolgunk, hogy a levest beleszedjük a ropogós, meleg cipóba, megszórjuk bőségesen reszelt sajttal és könnyes szemmel nézzük, ahogy mindenki boldogan lakomázik!
Jó főzőcskézést!