Fokhagymakrém leves

fokhagymakrém, leves
Ázsiában, mikor már minden ételt untunk, akkor ezt a levest főztük.

Sokat nyaraltunk Fertőrákoson, mikor a gyerekek még kicsik voltak. A szállás mellett volt egy nagyon szép étterem, ahova minden este elmentünk vacsorázni. 

Albert életében először ott evett fokhagymakrém levest, cipóban. 

Ott és akkor, örökre összefonódott a sorsuk. 

Ázsiában, mikor már minden ételt untunk, akkor ezt a levest főztük.

Cipót nem lehetett kapni sehol, de pirított kenyérkockát tudtunk készíteni mellé, és valamilyen reszelt sajtot is szereztünk a leves tetejére.

Elkészítése olyan egyszerű, és gyors, hogy egésznapos munka után, fáradtan is összedobható.

Nekem mindig nagy adagot kell készítenem, mert a társaság repetázik belőle párszor.Hozzávalók: 
  • 500 ml tejszín
  • 1 nagy ek. vaj
  • 50 g fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2,7 l zöldség alaplé
  • 5 ek. liszt
  • só, bors
  • reszelni való sajt
  • leveses cipó, vagy pirított kenyér kocka

Egy akkora lábosba lesz szükségünk, amibe belefér a megadott mennyiségű alapanyag.

A vajat lassan olvasszuk meg, majd nyomkodjuk rá az összes fokhagymát. Nem kell nagyon erős lángon pirítani, de szépen dinsztelgessük. Mikor látszódik rajta, hogy elvesztette a nyersességét, felönthetjük a zöldség alaplével. 

Miközben várjuk, hogy felforrjon a leves, a petrezselymet aprítsuk fel apróra, és dobhatjuk is az ételünkbe. Imádom, ha nagyon petrezselymes!

A tejszínből és lisztből könnyű habarást készítek, majd a forró léből egy kanállal kiveszek és keverékhez adom, hő kiegyenlítést végzek. Az így kellően meleg tejszínes sűrítő anyagot a leveshez öntöm és folyamatosan kevergetve besűrítem. 

Sűrűsödés után, még 3-4 percig kevergetve kell főzni, hogy a lisztessége elmúljon. 

Ilyenkor mindig megkóstolom és ha szükséges, sózom, borsozom. 

Ha van leves bucink, akkor a tetejét egy határozott suhintással levágjuk és a belsejét kikaparjuk, ügyelve, hogy nem lyukasszuk át a kenyér héját.

Előmelegített sütőben pár percig sütjük, hogy egy kicsit megpiruljon, a felső köríves része. Mi azt szeretjük, ha a cipó levágott tetejére sok reszelt sajtot szórok és az is szépen ráolvad a kenyér kérgére.

Most már csak annyi a dolgunk, hogy a levest beleszedjük a ropogós, meleg cipóba, megszórjuk bőségesen reszelt sajttal és könnyes szemmel nézzük, ahogy mindenki boldogan lakomázik!

Jó főzőcskézést!

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

A győztes lecsó!

A győztes lecsó!

Lecsófőző fesztiválon indulni nagy móka, különösen ha meg is nyeri az ember!

Sajtos cukkíni lepény 2.0

Sajtos cukkíni lepény 2.0

Akkor itt van még egy cukkínis recept. Az előző receptben már megtudtuk, hogy ez a zöldség milyen egészséges.