Gyerekkoromban mikor nyaralni voltunk, mindig vittünk magunkkal a strandra hideg görögdinnyét és a legjobb dolog volt megenni egy nagy fűzfa árnyékában.
Az, hogy ha megeszed a magját vakbél gyulladást kapsz, vagy kicsírázik a hasadban, valószínűleg a mindig humorizáló, kisfröccsöktől mámoros nagypapák elengedhetetlen vicctárának része volt.
De ez a humor arra elég volt, hogy a dinnye magot soha nem eszem meg.
Az évek elmúltával, inkább tartozom már a kisfröccsök kellemes, minden problémát feledtető mámorban úszó nevetgélő középéletút kereső apatestűek, mintsem a kockás takarón üldögélő dinnyemajszolók táborához.
De a következő salátát nyugodtan ehetjük jéghideg fröccsel kisérve.
Lássuk a receptet:
Hozzávalók:
- görögdinnye
- egy marék friss menta levél
- 100 g feta
- 2 ek. méz
- 1 fej lilahagyma
- pár csepp balzsamecet
Minden hozzávalóból annyit tegyél, ami a számodra a legjobb ízt adja. A lényege a salátának, hogy a dinnye hideg legyen!
A lilahagymát vékony karikákra szeleteld fel és egy csipet sóval és pár csepp balzsamecettel keverd össze, és hagyd állni 15 percet.
Vágd fel a dinnyét 2×2-es kockákra és magozd ki, majd tedd egy tálba. A menta leveleket vágd fel apróra és szórd rá a salátára. A fetát nyugodtan kézzel törd apróra és ezeket is halmozd a salátára. Ha a hagyma egy kicsit összeesett, nyomkodd ki a levét és rendezd rá a fetákra szépen. A művelet végén pedig finoman locsold meg mézzel.
Önmagában is megállja a helyét, de grillezett húsok mellé is kiváló.
Elkészítés után ajánlatos rögtön fogyasztani, mert a dinnye összeesik!
Jó főzőcskézést!