Potato gratin

gratin potato
Svédországi kalandozásaim során rendszeresen látogatást tettünk a malmöi vendéglátó nagykerben, ahol minden alkalommal rácsodálkoztam valami új termékre. 

A kaviárra, amit kis vödörben árultak, a szeletelt 2,5 kg-os füstölt lazacra, vagy éppen a csodálatos sajtokra. 

A zöldség választék is olyan hatalmas volt, hogy nem tudtunk olyan salátát kitalálni, amihez ne lett volna friss alapanyag.

A zöldségosztály bal sarkában, szépen kipakolva  sorakoztak a gondolákon, áttetsző vákuum zacskókban az ilyen-olyan ízesítésű “Gratin potato”-k.

  • A Gratin Dauphinois egy burgonyából és tejből készült étel, melyet alacsony szélű edényben sütnek. Franciaországban az ételt 1788-ban említik először, amikor Gap város önkormányzati tisztviselőinek kínált vacsorán szolgálták fel.

Nekem annyira a kedvencem lett ez a belül krémesen sűrű, kívűl pedig aranysárga színű ropogós finomság, hogy minden héten vettem egy nagy zacskó alapanyagot és elkészítettem vacsorára.

Csirke vagy hal étel köreteként is kiváló, de csak önmagában is parádés választás.

A recept óriási adagra van írva, mert két tállal kell sütnöm minden alkalommal, hogy ne legyen balhé amiért hamar elfogy!

Lássuk a receptet:

Hozzávalók:

  • 150 g vaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1,5 kg krumpli
  • 1,3 l tej
  • 5 ek liszt
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 1 kk szerecsendió
  • 1 tk fokhagyma granulátum
  • 1 ek olaj
  • 1 nagy csipet kakukkfű
  • 30 dkg jó minőségű sajt
  • só, fehér bors

A krumplikat meghámozzuk, majd zöldséggyalun 2-3 mm vastagra legyaluljuk. Én beáztatom sós vízbe őket, míg elkészítem a besamel mártást.

A vajat felolvasztom, megforgatom benne az apróra vágott fokhagymát, ilyenkor beleteszem a kakukkfüvet és a szerecsendiót, majd a lisztet is beleteszem és együtt pirítgatom. Mikor szépen elkeveredett a liszt a vajjal és a fűszerekkel, lassan hozzáadagolom a hideg tejet. Lassú tűzön addig főzzük, míg szépen besűrűsödik, közben sózzuk, borsozzuk. Ha nagyon sűrű lenne, akkor tejjel nyugodtan lazíthatjuk.

Az edényeket kivajazzuk és a krumpli karikákat szépen sorban egymás mellé helyezzük, úgy, hogy a széleik, kicsit fedjék egymást.

Minden sort finoman sózzuk, majd mehet rá egy réteg besamel mártás. 3-4 sor krumpli és közé sok szósz. A tetejére is kerül egy adag szósz, amit megszórunk reszelt sajttal. Majd a zsemlemorzsát az olajat és a fokhagyma granulátumot alaposan összekeverjük és a sajt tetejére szórjuk. Csak úgy finoman, hogy a sütés után, az olvadt sajt mellett, legyenek fűszeres ropogós részek.

180 fokos előmelegített sütőben alsó-felső sütésen kb 45 percet sütjük, majd a végén légkeveréssel ropogósra sütjük a tetejét.

 

Ha olyan vegetáriánus ételt szeretnénk készíteni, amiben van egy picike bacon, hát ne habozzunk! A tetejére még szórhatunk szalonna kockákat, ami finoman rásül az ételünk tetejére és plusz ízt ad neki.

Jó főzőcskézést!

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Epres csirke saláta

Epres csirke saláta

Itt az eper szezon, de ha a porcukros epren felül is érzünk magunkba valamit, akkor ez a saláta igazi kiegészítője lehet egy szuper kerti partinak a barátokkal.

Túrós csusza

Túrós csusza

Ha valami igazán magyaros dologra vágyik az ember gyereke, de nem akar paprikásat enni, akkor a túrós csusza a legjobb választás!