Imádom, hogy bármerre megyünk is este, mindenhol ropogós bőrű malacok forognak az izzó faszenek felett.
Volt olyan, aki megépítette az „ózdi kohó” kicsinyített mását és rögtön két egész malacot tudott sütni a saját kemencéjében.
Ez az étel nem grillen készül, de nekem nagy kedvencem. Sok helyen lehet kapni éttermekben és utcán is, de volt egy fickó aki a triciklijéből átalakított, mobil olajsütőjéből árulta a ropogós malaclábat. Itthon szólni kell a hentesnek, hogy az első csülökről ne vágja le a körmöt, mert nekünk egyben van szükségünk rá.
Összedobunk még egy szójás chilis mártogatót, ami elengedhetetlenül fontos hozzá.
A hideg főzővízbe mehet bele a szépen lepucolt sertés láb és a többi hozzávaló:
- 3-4 babérlevél
- 1/2 tk. szemes bors
- 4 gerezd fokhagyma
- 3-4 db csillag ánizs, ha nincs az sem baj
- só
Ha megfőtt a lábikó (két órát tuti főzni kell, előszőr nagy lángon és mikor felforrt, utána gyöngyözve), akkor nagyon óvatosan emeljük ki a főzőléből és hagyjuk a pulton hülni 2-3 órát. A bőrét villával kicsit meg lehet szurkálni ez idő alatt. A szurkálás fontos lépés és a pihentetés is, a bőre egy kicsit majd összehúzódik és szárad, ettől lesz majd szép ropogós sütés után.
Ha már egy kicsit kihűlt, mehet rá a só és jól bedörzsöljük vele.
Valami nagyobb edénybe, pl. egy wok-ba melegítsük fel az olajat. Aránylag sok olajat, legalább a csülök felét lepje el, de inkább többet.
Közepesnél kicsit erősebb lángon addig süssük míg szép arany barna és ropogós lesz!
A mártogatóhoz:
- 2 ek. szójaszósz
- 2 ek. almaecet
- 5 ek. víz
- 1 ek. cukor
- 2 tk. chili
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 tk. újhagyma
A chilit és a fokhagymát nagyon kis darabokra felaprítjuk, majd ráöntjük a többi hozzávalót, és jól összekeverjük. Nem árt neki, ha áll egy kicsit tálalás előtt.
Jó főzőcskézést!