Two Guns AZ

two guns
Ahogy a fehér telepesek a 19. század közepén kezdték benépesíteni a területet, Two Guns-t ideális helyként ismerték fel a Canyon Diablo átkelésre, először szekérrel, majd később járművel.

Two Guns volt a helyszíne annak, hogy 1878-ban navahók tömegesen meggyilkolták az apacsokat.

Néhány apacs a egy barlangban rejtőzött el, hogy elkerülje a vérontást, de a Navajók felfedezték őket és a barlang bejáratánál tüzet gyújtottak és lelőtték a menekülni próbáló Apacsokat. A tűzben 42 apacs meghalt és a haláluk után megfosztották őket értékeiktől. A gyilkosság helyszínét „halálbarlangként+ emlegetik (ezt a történetet azonban vitatják).

1879-80 telén Billy the Kid és törvényen kívüli bandája a Canyon Diablo nyugati peremén, a Two Guns-szal szemben lévő kőház és karám romjaiban rejtőzött el.

1880-ban, jóval azelőtt, hogy Two Guns településsé vált volna, a Santa Fe vasútvonal építése Észak-Arizonán keresztül haladt. Ott, ahol a vasútvonal keresztezte a Canyon Diablo-t, Two Guns-tól mintegy 4,8 km-re északra, az építkezés állt, amíg a vasúti síneket a helyszínre szállították. Az építkezés közelében férfi munkások által lakott település jött létre, amelyet a közeli kanyonról Canyon Diablo-nak neveztek el. A település „hamarosan vad és törvénytelen hely lett, mivel csavargók, szerencsejátékosok és törvényen kívüliek utaztak a városba”. 1889-ben négy, a Hashknife Ranch által alkalmazott férfi kirabolta a vonatot Canyon Diablónál, majd lóháton elmenekültek 100 000 dollárnyi valutával, 2500 új ezüstdollárral és 40 000 dollárnyi aranypénzzel, valamint ezüstórákkal, ékszerekkel és gyémántokkal. A Buckey O’Neill seriff vezette különítmény üldözőbe vette a rablókat, de kevesebb mint 100 dollárt szereztek vissza, amikor a férfiakat elfogták. Évekkel később, miután kiszabadultak a börtönből, az egyik tolvaj felfedte, hogy a lopott holmit a puskáikkal együtt a Two Guns közelében lévő kanyon peremén elásták. A helyszín továbbra is népszerű a kincsvadászok körében.

Az autópálya a Two Guns helyszínénél keresztezte a Canyon Diablo száraz folyómedrét, és cikk-cakkban haladt fel és le az egyes töltéseken. 1915-ben a Two Guns átkelőhelyen megnyílt a Canyon Diablo híd, amelyet 1938-ig használtak, amikor egy új híd épült a közelben.

Az első telepes a Two Gunsnál Ed Randolph volt, aki a halálbarlang mellett épített egy kis boltot.

1922-ben Earle és Louise Cundiff 1000 dollárért 320 hektár földet vásárolt Randolph-tól ezen a helyen, és ők is boltot, éttermet és benzinkutakat építettek.

Harry E. Miller 1925-ben bérelt egy ingatlant Cundifféktól, és kiterjedt építkezésbe kezdett. A magát „Őrült Villám főnöknek” nevező Miller ki akarta használni a Canyon Diablo szépségét és az arra járó turisták áradatát. A kanyon peremén Miller állatkertet emelt téglából, habarcsból és csirkedrótból készült ketrecekkel; állatkerti állatai között voltak pumák, korallkígyók, madarak és egy hiúz is. Éttermet és indián ajándékboltot nyitottak, Miller pedig kitakarította a halálbarlangot, és a benne talált apacs koponyákat szuvenírként eladta. A látogatókat díj ellenében vezette túrákra vitték, amely egy Miller által épített Hopi háznál kezdődött, ahol színes indián kézműves termékeket készítettek és árultak. A turisták ezután egy kikövezett ösvényt követhettek a kanyon oldalában egy üdítőitalos standig a kanyon alján. Ezután a halálbarlang megtekintése következett, ahol Miller  lámpákat szerelt fel, és a sziklák lakóinak hamis romjait. Az országút mentén feltűnő táblákat helyeztek el, és Miller „Fort Two Guns”-nak nevezte el a létesítményét, tisztelgésként William S. „Two Guns” Hart némafilmszínész előtt, akivel Miller állítása szerint korábban együtt dolgozott.

A Cundiffok 1924-ben „Two Guns” néven postahivatalt kértek az államtól, de azt elutasították. A postahivatalt átnevezték „Canyon Lodge”-ra.

1925-ben „Rimmy” Jim Giddings egy benzinkutat és kávézót nyitott Two Gunsban, Rimmy Jim’s néven. 1926-ban Cundiff és Miller nézeteltérésbe keveredett a bérleti szerződésről, és Miller agyonlőtte a fegyvertelen Cundiffot. Később felmentették a gyilkosság vádja alól.

1929-ben Miller üzletének belseje leégett,  nem sokkal később Louise Cundiff felépítette saját turistaboltját. A következő évben Miller elhagyta az államot. Cundiff újra megnősült, és 1934-ben megnyitotta a Two Guns Texaco benzinkutat a 66-os út új nyomvonala mentén. Mögötte helyezték át az állatkertet (amely 1950 előtt bezárt).

A benzinkút 1971-ben leégett, és Two Guns hanyatlani kezdett. Számos korábbi építmény romjai maradtak meg, köztük a töltő állomás, a kemping, a régi házak, az állatkert és a leégett benzinkút.

1988-ban a Canyon Diablo hidat felvették a Történelmi Helyek Nemzeti Jegyzékébe..

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Giordano’s  Chicago IL

Giordano’s Chicago IL

A pizza szó a világon mindenhol azt jelenti, hogy valami kerek tészta megkenve paradicsom szósszal és meghintve rengeteg sajttal.