Blue Whale A nagy kék bálna Catoosa OK

Blue whale
Volt egy pár biztos pont az utunkon, amit mindenképpen meg akaratunk nézni. A nagy kék bálna is ilyen megálló volt.

Minden látványosság bejárata mellett található egy vendégkönyv, amibe az úton lévő vándorok beleírhatják a nevüket, vagy üzenhetnek az utánuk érkezőknek.

Szeretek belelapozni az ilyen könyvekbe, hátha találok benne valami izgalmasat!

Itt találtam is!

Előttünk pár nappal volt itt egy magyar pár. De a legizgalmasabb, hogy ugyanabból a városból, ahol mi is lakunk. Sajna nem ismertem őket, pedig vicces lett volna összefutni egy ismerőssel a 66-on.

A Catoosa-i Kék Bálna egy vízparti építmény, az amerikai Catoosa városától keletre, Oklahoma államban, és a régi 66-os út egyik legikonikusabb látványosságává vált.
Hugh Davis az 1970-es évek elején építette a Kék Bálnát meglepetésszerű évfordulós ajándékként feleségének, Zeltának, aki bálnafigurákat gyűjtött, A Kék Bálna és a hozzá tartozó tó a helyiek és a Route 66 mentén utazók kedvelt fürdőhelyévé vált.

A hatalmas Kék Bálnát körülvevő tó eredetileg forrásból táplálkozott, és csak családi használatra szánták. Mivel azonban sok helyi lakos kezdte élvezni a vizét, Davis több tonna homokot hozatott, piknikasztalokat épített, mentőőröket bérelt, és megnyitotta a nagyközönség előtt.

Eredetileg Nature’s Acres-nek nevezte el, de Davis úr folyamatosan bővítette az út menti látványosságot, míg végül a Fun and Swim Blue Whale és az A.R.K. (Animal Reptile Kingdom) is része lett. Az attrakcióban Hugh sógora, Wolf-Robe Hunt indiánfőnök, egy vérbeli acoma indián is szerepelt, aki indián festményeiről és mint kiválóan képzett ezüstműves volt híres. Wolf-Robe Hunt törzsfőnök egykor az Arrowood kereskedőházat vezette a Kék Bálna látványossággal szemben.

1988-ra Davisék nem tudták tovább működtetni a látványosságot, ezért bezárták a nagyközönség előtt. Davis 1990 januárjában halt meg, majd 2001-ben a felesége, Zelta követte. A park hamarosan leromlott, az elhanyagoltság és az időjárás miatt összeomlott. Egy évtized elteltével azonban Catoosa lakói és a Hampton Inn alkalmazottai adománygyűjtést és önkéntes munkát indítottak a Route 66 nevezetességének helyreállítására. A Kék Bálnát felújították és eredeti ragyogó kékre festették. A szomszédos piknikező területet is helyreállították.

Örvendetes dolog, hogy elkezdték felújítani a 66-os út megmaradt látványosságait. Van belőle bőven és sajnos sok már el is tűnt!

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Giordano’s  Chicago IL

Giordano’s Chicago IL

A pizza szó a világon mindenhol azt jelenti, hogy valami kerek tészta megkenve paradicsom szósszal és meghintve rengeteg sajttal.