Chicago Style Hot Dog Il

Chicago hot dog
Chicago a szelek városa, szokták mondani.

A Michigan tó partján fekvő húsz milliós nagyváros az éjjel-nappali nyüzsgésével elvarázsolt minket.

Nem töltöttünk sok időt a városban, mert hívogatott minket a 66-os út. Sétáltunk egy hatalmasat és közben megkóstoltuk az utcai étkezdék alap ételét.

A hot dog az amerikai utcai étkezés egyik ikonikus darabja. Mindenki eszi, az hajléktalantól az üzletemberig. A benne lévő virsli valószínüleg nem olyan rettenetes minőség, mint amikbe Magyarországon belefuthatunk. Bár itthon is vannak jó minőségű virslik, de azoknak az ára is nagyon magas.

Chicagonak is van saját hot-dogja. Ne hagyd ki, ha már ide fújt a szél.

De ketchup-öt ne kérj!

A hot dog, Bécsből Frankfurton keresztül érkezett Chicagóba. Frankfurtban a 13. század óta vannak emlékek a sertésből készült kolbászról. Valamikor a 19. században egy bécsi hentes a kolbászkeverékhez marhahúst is adott, ezt „frankfurternek” nevezte el. Végül Chicagóba is eljutott, és a zsemlében tálalt frankfurti népszerűvé vált a vásárokon és a baseball-meccseken. Állítólag a sertéshúsmentes és kóser stílusú, kizárólag marhahúsból készült frankfurtit a Fluky’s hozta létre 1929-ben. A nagy gazdasági világválság idején egy ötcentesért árulták őket a Maxwell Street mentén álló kocsikból. Két osztrák magyar bevándorló az 1893-as chicagói világkiállításon árulta Vienna Beef néven a virsliijeiket. A Vienna Beef a hot dog virslik jelentős gyártójává vált, és a 2000-es évek elejére a hot dog kocsik egyik fő beszállítója lett.

A Chicago-stílusú hot dog, Chicago Dog vagy Chicago Red Hot egy mákos mákos zsemlén lévő, marhahúsból készült frankfurti, amely az Illinois állambeli Chicago városából származik. A hot dog tetejére sárga mustárt, apróra vágott fehér hagymát, élénkzöld édes savanyúságot, kapros savanyúságot, paradicsomszeleteket vagy -szeleteket, savanyított pépperoni paprikát és egy csipetnyi zellersót tesznek. Magának a hot dognak az elkészítési módja a szakácsok ötleteinek függvényében változik. Leggyakrabban párolják, vízben áztatják, vagy ritkábban faszénen grillezik (ebben az esetben „char-dog”-nak nevezik).

Az eredeti recept nem tartalmaz ketchupot, sok chicagói és az étel rajongói között elterjedt az a határozott vélemény, hogy a ketchup elfogadhatatlan hozzávaló. Számos chicagói hot dog árus nem is kínálja a ketchupot ízesítőként..

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Giordano’s  Chicago IL

Giordano’s Chicago IL

A pizza szó a világon mindenhol azt jelenti, hogy valami kerek tészta megkenve paradicsom szósszal és meghintve rengeteg sajttal.