Ropogós tofu hasábok fokhagymás hoisin szósszal és szezámmagos zöldbabbal

Ropogós tofu hoisin szószban
Három négy alapanyagból is szuper kaját lehet varázsolni!

Sokan nem veszik észre rajtam a plusz kilókat, hiszen a sármom és a humorom ezt kellően ellensúlyozza, de vannak rajtam sajnos, és úgy ragaszoknak hozzám mintha kötelező lenne rajtam lógniuk. 

Ázsiában teljesen másként táplálkoztunk, mint itthon. Meg is lett az eredménye. Simán csak nem ettünk sajtot, tejfölt, zsíros dolgokat viszont halat, tofut és sok trópusi gyümölcsöt majd minden nap.

Több mint 10 kg-ot fogytam 10 hónap alatt. 

A Hoisin szósz a kínai “ tengeri szósz “ szavak lerövidítéséből származik. (hoi sin jeung). A szósz nem tartalmaz semmilyen tengeri alapanyagot és többnyire nem is fogyasztják tenger gyümölcseivel. 

Inkább jellegzetes íze miatt kaphatta a nevét, mely tengeri íz jellemző a kínai konyhában.

Fő összetevője a szójababpaszta, de adnak hozzá édesköményt, chili paprikát és fokhagymát is. Egyes helyeken dúsítják még ecettel vagy ötfűszer keverékkel.

Ezt a receptet még azok is el tudják készíteni, akik egyáltalán nem jártasok a konyhaművészetben.

Aztán meg lehet parádézni, hogy milyen tuti kis vacsorát dobtam össze!

Ez a recept két embernek elég, ha többen vagytok, minden mennyiséget lehet növelni.

Lássuk a receptet:

Hoisin szószos tofu hasábhoz

  • 1 db tofu kocka
  • 120 g hoisin szósz
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. étkezési keményítő
  • só, bors

Szezámmagos zöldbabhoz

  • 30 dkg zöldbab (lehet fagyasztott is)
  • 2 tk. szója szósz
  • 2 tk. barna cukor
  • 1 cm gyömbér
  • 1 ek. szezámmag

Kezdjük a műveletet a zöldbabbal!

Egy edényben felteszünk melegedni egy liter vizet egy tk. sóval.

A szójaszószt, a cukrot és a lereszelt gyömbért összekeverjük, és a léhez adjuk a szezámmagot. Alaposan összekeverjük és félre rakjuk. 

Ha felforrt a víz, mehet bele a zöldbab, 3-4 percig forraljuk, majd leszűrjük és alaposan lecsöpögtetjük.

Egy serpenyőben kevéske olajat melegítünk és rádobjuk a zöldbabot. Forgatunk rajta párat és ráöntjük a szezámos öntetet. Gyakran rázogatva összemelegítjük az egészet. Kevés frissen őrölt borssal is meghinthetjük.

Most jöhetnek a tofuk!

A tofukat kb 8-10 egyenlő hasábra vágjuk. Megszórjuk borssal és enyhén sózzuk, majd meghempergetjük a hasábjainkat a keményítőbe.

Forró, bő olajban pár perc alatt arany színűre sütjük. Nem hús, nem kell sokáig sütni mert kidurran.

A fokhagyma gerezdeket alufóliába csomagoljuk pár csepp olajjal és megsütjük a sütőben 200 fokon 10 perc alatt.

A hoisin szószt egy serpenyőben felmelegítjük és a sütőből kivett, megsült fokhagymákat belenyomjuk. Kicsit összedolgozzuk, és ha egyet forr, már kész is.

A szószt rákanalazhatjuk a tofukra, vagy kínálhatjuk kis edénykében külön is.

Jó főzőcskézést!

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Nasi lemak

Nasi lemak

A nasi lemak a maláj konyha egyik legfőbb étele, amely kókusztejben és pandan levélben főzött illatos rizsből áll.

Japán curry

Japán curry

Sajnos mostanában nem tudunk utazgatni, akkor a világot hozzuk el magunkhoz.