Japán curry

Japán curry
Sajnos mostanában nem tudunk utazgatni, akkor a világot hozzuk el magunkhoz. 

Beköltözött hozzánk egy japán lány, aki fenekestül felforgatta a japán emberekről alkotott világnézetünket. 

Eddig -legalábbis én- úgy gondoltuk, minden japán családban legalább egy szamuráj van és egy kamikaze. A gyerekek már kiskoruk óta ninjának készülnek. A családok szertartásos teázásokat rendeznek apró asztalok körül és a zen kertben reggelente közösen gyakorolják valamelyik küzdő sportjukat. Az étkezések után a férfiaknak hatalmasat kell böfögniük, hogy a nők tudomására hozzák, ízlett az étel. A lányok kék mini szoknyában járnak, hosszú fehér zoknival és hatalmas nyalókát nyalnak. 

Nos ez legalább akkora sztereotip hülyeség volt a részemről, mint az a kérdése valakinek a Fülöp-szigeteken hozzánk, hogy minden magyar tud-e hegedülni?

Persze azt mondtam, hogy igen!!! 

Visszatérve a japán kislányra, semmi ilyen dolgot nem csinálnak. Sőt, azon kívűl, hogy iskolába jár, -nem olyan mini szoknyás egyenruhában- nem is nagyon csinál mást. 

NIncs zen kertjük, nem karatéznak, nincs fiú testvére és nem volt sem szamuráj, sem kamikaze a családban. Amit persze nem nagyon hiszek el!

Van morgós nagypapa, meg kedves nagymama és anyuka. Az ételeiket a bevásárló központban veszik, és rengeteg kész alapanyaggal dolgoznak. 

Az együtt töltött idő alatt néha rászánta magát, hogy főzött nekünk valami tradicionális japán ételt. Mindig lenyűgözött a távol-keleti konyha eme különleges világa. Túllépve a sushin, valami más ízre vágytunk!

Így találkoztunk a Japán Curry kockával is!  A nagyobb ázsiai boltokban S&b Golden Curry néven találkozol vele.

Három fő formában szokták tálalni: kare rice (rizs és curry), kare udon (vastag tésztás) és a kare pan (töltött kenyér).

A Japán curry-nek általában az íze enyhébb és kevésbé fűszeres, mint indiai megfelelője.

A curry-t a Meiji-korszakban (1869-1913) vezették be japánba, abban az időben, amikor India az angol East India Campany igazgatása alatt állt. Éppen ezért a curryt Japánban, ázsiai étel helyett inkább nyugati ételnek minősítik.

Noha korábban már ismerték, az étel a hatvanas évek végén vált népszerűvé és elérhetővé a szupermarketekben és az éttermekben.

A császári japán haditengerészet átvette a királyi haditengerészet curry- jét, és jelenleg a japán tengeri önvédelmi erők kantinjai minden pénteken étlapjukon curry rizst szolgálnak fel.

A japán curry rizst egy nagy tányérra tálalják, és nagy kanállal fogyasztják. A fehér rizs általában balra, a curry pedig jobbra. A curryt ráöntjük az edény közepén lévő rizs egy részére. Célszerű a japán rizzsel készíteni, ami rövidebb és kerekebb szemű, mint az indiai és kinai ételekben használt leghosszabb rizs.

Lássuk a receptet:

Hozzávalók:

Japán curry

  • 900 g csirke
  • 900 g vöröshagyma
  • 250 g sárgarépa
  • 300 g burgonya 
  • 2 ek olaj
  • 1,2 l víz 
  • golden curry kocka

Az elkészítése végtelenül egyszerű és nagyon gyorsan elkészül.

Én úgy szeretem, ha minden összetevő ugyanolyan nagyságúra van felvágva.

Kevés olajon a hagymát futtasd meg, majd tedd rá a csirke kockákat és pirítsd össze őket alaposan. Mikor úgy érzed, hogy jó úgy ahogy van, dobd rá a répát és a burgonyát. Pirítsd tovább őket, majd öntsd fel a megfelelő mennyiségű vízzel. Forrald fel és tedd bele a fűszer kockákat. Lassan főzd tovább. Szépen besűrűsödik a szaftja. A konyhát pedig igazi curry illat lengi majd be.

Főzz hozzá rizst és tálald a fentebb leírtak szerint!

Jó főzőcskézést!

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Epres csirke saláta

Epres csirke saláta

Itt az eper szezon, de ha a porcukros epren felül is érzünk magunkba valamit, akkor ez a saláta igazi kiegészítője lehet egy szuper kerti partinak a barátokkal.