A piac

Piac,Hal,Tenger
Piacra járni egy kicsit olyan, mintha helyi lennél.

Bár nekem nehéz elvegyülnöm a tömegben úgy, hogy ne lássák, nem vagyok helyi. Rendszeresen megrángatja az ingemet finoman egy öregasszony, hogy adjak neki egy kis alamizsnát. Az első pár alkalommal adtam, de már nem adok, mert úgy döntöttem helyi leszek. Több piac van a város több pontján. Mi az “Új” piacra szoktunk menni, ez a legkulturáltabb. Innen indulnak a buszok északra és délre.

Rengeteg választási lehetőséged van, hogy milyen járművel utaz. Mehetsz klímás nagy busszal, klíma és ablaküveg nélküli nagy busszal, jeepney-vel, vagy kisbusszal.

Mindegyik szállít rizst pluszban is, azt nem úszod meg. 

A piacon megismerheted a helyi árukat, miket és hogyan készítenek. Az ételek alapanyagait. A világon mindenhol a piac melletti kifőzdékben érdemes egyet kajálni. Biztos, hogy friss alapanyagokból készítik az ételeiket és nagy valószínűséggel a helyi árusok is ott étkeznek minden nap. Láthatod, hogy otthon milyen komolyan működik a HACCP rendszer a vendéglátásban és milyen érdekes, hogy itt meg nem halt ki az emberiség a kosztól és mocsoktól. Lehet azért, mert annyira friss minden. 

Csodálatos halak minden féle színben és formában. Rákok, kagylók, sünök, számunkra különleges tengeri zöldségek. 

Friss csirkék, sertés és marha húsok. Egy ventilátor forog minden asztal fölött, amire nejlon zacskó csíkok vannak erősítve, ezzel távol tartva a legyek hadát, akik felsorakozva várják a lehetőséget, hogy megtámadjanak bármit, ami élő vagy holt.  Minden árusítónak saját csempézett pultja van, amin dolgozik. Kicsit olyan, mint a bonc asztal és a hulladékot csak slaggal lemossa róla a földre. Folyik a  pikkelyes és véres víz a lábunk alatt, ahogy a sorok között sétálunk és keresgélünk. Még nem tudunk úgy menni a flip-flop papucsban, hogy ne verjük fel vádliig ezt a mocskot. Első alkalommal olyan orrfacsaró volt a bűz, hogy ki kellett mennem levegőt venni, nehogy lehányjam valamelyik portékáját. 

De pár alkalom után már annyira megszoktuk Zsófival, hogy nem is éreztük többet a büdöset. Gondolom, hogy nem takarítottak ki miattunk.  

A piac egy közösségi forma, egy élet stílus. Itt főleg. 

Szóval erre a piacra járunk. Külön vannak a kókuszosok, ahol 3dl kókusztej 5 PHP. Külön a zöldség és gyümölcs, halak, húsok, rizs és hüvelyesek, bútorok, szárított halasok stb.
Mi ma tonhalat vettünk 100 PHP/kg, garnélát 400 PHP/kg, tojást 6 PHP/db, helyi rizst 42 PHP/kg, ananászt 50 PHP, mangó 100 PHP/kg.
Van az utcánkban, ahol lakunk egy zöldséges. Tök helyi figura és nagyon szép a zöldsége. Nála vettünk japán padlizsánt, spárga babot, paradicsomot, kalamanszit, ez 65 PHP volt. Aztán elmentünk Mama Alina-hoz, friss európai kenyérért. Sehol nincs jó kenyér, csak édes szeletelt. A tripadvisor olvasgatása közben akadtam rá, hogy minden nap süt a fatüzeléses kemencéjében kovászos magvas kenyeret, bagettet, meg német kenyeret.
Persze áruházba is kell mennünk olyan dolgokért, ami nincs a piacon. Van egy nagyon jó ízű japán probiotikum ital, ami 5db/45 PHP. Ezt már otthon is lehet kapni, 6 vagy 7 db-os kiszerelésben 2600Ft-ért.
Árfolyam PHP: 5,5 Ft / 1 PHP

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Ha a Fülöp-szigetekre utazol, fontos, hogy jól felkészülj és pakolj olyan dolgokat, amelyek segítenek a tartózkodásod kényelmessé tételében.

Úton Angkor felé

Úton Angkor felé

Phnom Penh – ben csak egy napot töltöttünk, pihenés képen, mert a gyerekeknek sok lett volna 14-16 óra buszozás.

Saját kis érdekességeink

Saját kis érdekességeink

Nem lehet az egész Fülöp-szigetekre általánosítani amiket írogatok, lehet, hogy másik szigeten másként vannak a dolgok.