30. Rántott csirke a Mc Donald’s-ban

Fülöp-szigetek,Meki,
A Fülöp-szigeteki konyha nem olyan kimagasló és izgalmas, mint a thai vagy a vietnámi.

Bár itt is megtalálhatóak azok a fűszerek és alapanyagok, amelyeket az előbb említett országok előszeretettel használnak, itt nem terjedt el a használatuk olyan széles körben. 

Alapvető élelmiszer, itt is a rizs.

Húsokból a csirkét és a sertéshúst használják elsősorban. 

Az amerikai hatás miatt, a rántott csirke részek nagyon kedveltek, mindenféle ropogós panírban. Nagyon sok amerikai gyorsétterem van és mellettük megfér a helyi filippínó nagy kedvenc a Jollie Bee és a kínai Chowking. A elsőben hamburgereket, míg a másodikban inkább rizses kajákat készítenek. Ami az összes gyorsétteremben hasonló, beleértve a Mc Donald’s-ot is, mindenhol van rántott csirke és spagetti paradicsom szósszal. 

A malacok húsa nem zsíros és nincs sertés ól szaguk.

Nagyon sok helyen egyszerűen megsütik egészben a malacot és utána óriási bárddal kockákra vágják. Egység áron árusítják. Van egy hasonló hústekercsük, mint az olasz porchetta, csak itt sütés előtt citromfűvel töltik a húst.


Fő ételeik a sertés és csirke adobo, ami hasonló a mi pörköltünkhöz, csak paprika helyett szójaszószt használnak.
A másik specialitásuk a sisig nevű ételük. Ez sertés pofa apóra vágva, hagymával, szójaszósszal és tojással tálalva, rendkívül forró serpenyőben. Ezt az ételt itt krokodilból is elkészítik.
Ezeken kívül, mindenhol grilleznek, apró bambusz pálcika nyársakat, különleges szószokkal. A frítöz olaj fém dobozából készítenek kis házi grillezőt és a kunyhóik előtt sütögetnek. Kis virsliket, csirkecombot, apró halakat, meg amit gondolnak. Estefelé, mikor a nap elkezd lemenni, a város átalakul egy hatalmas grill terasszá. Egymás mellett a kisebb-nagyobb faszenes sütők, mindenki süti a maga sütnivalóját. Bevallom, hogy nem mernék mindenhol enni. 
Apróbb snack-ből sincs hiány.

Imádjuk a ropogós tavaszi tekercset, szójás, chilis, ecetes szószba mártogatni. Vagy a siomait, ami ropogós kis húsos batyu.


Salátákból a tengeri szőlő saláta a megunhatatlan kedvenc számomra. Zöldség kaviárnak is hívják. Kis zöld moszatgolyók ecetes lében, paradicsommal és zsenge lila hagymával. Vagy a vízi spenót saláta, ami hasonlóan van elkészítve, mint az előző saláta, de lehet zöldséges rizshez keverni, vagy párolni, vagy ahogy épp kívánjuk. A piacon a tengeri élőlények kiismerhetetlen sokaságával találkozhatunk. Rákok, halak, polipok, tintahalak stb. Egyenlőre, csak a tonhalból és garnélából készítettünk fogásokat. Előbbit grillen, utóbbit chilis vajasan.
Gyümölcsökkel pedig tele a város. Mangók, ananászok a kiskertekből, guyabanók, jack fruit, dinnyék, sárkánygyümölcs, mangosztán stb. Ezek egy részét nyersen vagy shake formájában is fogyaszthatjuk. Végül a kókusz, mint a sziget egyik éltető eleme. A bárokban egészben, bambusz szívószállal, a piacon pohárból ihatod a hideg kókusztejet.
Szóval csak válogatnunk kell, hogy mit kívánunk itt, a paradicsomban.

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Ha a Fülöp-szigetekre utazol, fontos, hogy jól felkészülj és pakolj olyan dolgokat, amelyek segítenek a tartózkodásod kényelmessé tételében.

Úton Angkor felé

Úton Angkor felé

Phnom Penh – ben csak egy napot töltöttünk, pihenés képen, mert a gyerekeknek sok lett volna 14-16 óra buszozás.

Saját kis érdekességeink

Saját kis érdekességeink

Nem lehet az egész Fülöp-szigetekre általánosítani amiket írogatok, lehet, hogy másik szigeten másként vannak a dolgok.