Az utolsó falu Szingapúrban.

Szingapur
Szingapúr: felhőkarcolók, fényjátékok és futurizmus.

Az ázsiai városállam azonban megőrizte azt a falut, ahol megállni látszik az idő. Látogatás Kampong Lorong Buangok.

Szingapúr a világ egyik olyan városa, amely az elmúlt évtizedekben gyors változáson ment keresztül. Ma a város híres a futurisztikus Gardens by the Bay-ről és az impozáns városképéről. A város mai változatának kevés köze van az 1960-as évekbeli városhoz. De a modern felhőkarcolók között van egy darab föld, ahol visszaálmodhatod magad a múltba: Kampong Lorong Buangkok. Ez az utolsó falu Szingapúrban.

A mintegy 25 egyemeletes, bádogtetős faház szöges ellentétben áll a faluból látható több száz méter magas felhőkarcoló tornyokkal. De aki a Kampong Lorong Buangkok-on sétál, inkább lefelé nézzen, mint felfelé. Mert itt, ellentétben az egyébként annyira lebetonozott Szingapúrral, mindenütt növények nőnek. Ez vonzza a tücsköket, amelyek itt ciripelnek a figyelemért. Mellettük csirkék szaladgálnak a ketrecekben, a lakók a verandán ülve figyelik a nyüzsgést. A falusi élet, ahogyan az a könyvben meg van írva.

Egyébként pontosan ezt jelenti a Kampong malájul. Nevezetesen „falu”.

Szingapúr régen falvakból állt.

Ötven évvel ezelőtt a Kampong Lorong Buangkok nem keltett volna feltűnést Szingapúrban. Az 1970-es évek elejéig az ilyen falvak teljesen normálisak voltak a városképben. Az 1980-as években azonban a városállamot urbanizálták – beköszöntött az „autópályák kora” – írja a BBC. A kis utcákból többsávos autópályák lettek.

Szingapúr szigetországában mintegy 5,6 millió ember él. Legtöbbjük modern, magas épületekben.

A Kampong Lorong Buangkokhoz hasonló falvak problémája, hogy Szingapúrban a tenger korlátozza a helyet. Más falvaknak helyet kellett adniuk a nagy építkezéseknek. Néhány lakó önként távozott, örömmel, hogy a modern felhőkarcolókban lévő új lakásaikban már van folyóvíz és vízöblítéses WC. De a Kampong Lorong Buangkok lakói kitartottak. A kormányt azonban ez nem nagyon zavarta. Végül is, értékelésük szerint a környező terület nem volt vonzó kereskedelmi, ipari vagy lakóépület-fejlesztés szempontjából.

A lakbérek is arra késztetik a lakosokat, hogy a faluban maradjanak.

A bérlők itt havonta három és 19 euró közötti összeget fizetnek a lakásokért. Így Kampong Lorong Buangkokban olyan olcsón lehet élni, mint sehol máshol Szingapúrban.

Csak néhány méterrel arrébb, az egyik futurisztikus, modern lakótömbben a lakóknak körülbelül hússzor többet kell fizetniük egy olyan lakásért, amely lényegesen kisebb, mint a falusi házak. Ez a szingapúri „The Straits Times” című lap beszámolója szerint.

Aki azonban rákapott az ízére, és szintén szeretne beköltözni, annak nincs szerencséje. Az 1990-es évek óta ugyanis egyetlen új lakos sem érkezett a faluba. Ahhoz, hogy az áhított lakások egyike szabaddá váljon, valakinek előbb ki kellett költöznie, vagy meg kellett halnia. De ha ez a helyzet, akkor azok élveznek elsőbbséget, akiknek a családja már a faluban él.

Eredeti cikk: https://www.travelbook.de/ziele/staedte/das-letzte-dorf-von-singapur

alleksana fotója a Pexels oldaláról

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Ha a Fülöp-szigetekre utazol, fontos, hogy jól felkészülj és pakolj olyan dolgokat, amelyek segítenek a tartózkodásod kényelmessé tételében.