Két év után újra Oktoberfest Münchenben!

Oktoberfest
Néhány érdekesség azoknak, akik most fedezik fel előszőr a vidám sörivó fesztivált!

Két évnyi elmaradás után az Oktoberfest 2022. szeptember 17. és október 3. között visszatér, és története legnagyobb és legvidámabb ünnepségének ígérkezik.

Minden évben több mint hétmillió szomjas látogató érkezik a németországi Münchenbe a két és fél hetes ünnepségre, ahol felvonulások, vásári programok, hagyományos ételek és zene, és természetesen rengeteg sör várja a látogatókat.

Az Oktoberfest izgalmas esemény lehet a kívülállók számára a bajor kultúra megismeréséhez, de a látogatók számára hektikus és nehezen eligazodó lehet, különösen néhány liter Löwenbräu után. Különösen idén, amikor minden eddiginél nagyobb tömegek lepik majd el a fesztivál területét. Ne bosszankodj – mi segítünk, hogy jól érezd magad a minden fesztiválok fesztiváljában.

Az Oktoberfest rövid története:

Az Oktoberfest 1810-ben kezdődött, amikor Lajos trónörökös és Teréz szász-hildburghauseni hercegnő házasságának tiszteletére lóversenyeket rendeztek. Olyan nagy sikert aratott, hogy évente megrendezésre kerülő esemény lett belőle, és minden évben újabb és újabb rendezvényeket szerveztek. Csak a 19. század végén kezdtek el kolbászt és sört felszolgálni. Manapság a hagyományos bajor viselet mellett a sörcsapolás és a számtalan húsos finomság a rendezvény legfelismerhetőbb eleme.

Két hét alatt, több millió liter sör!

Az első dolog, amit meg kell említeni, az az alkohol puszta mennyisége – évente közel 7 millió liter sört szolgálnak fel, valamint 95 000 liter bort. A hagyományos Dirndlben pompázó pincérnők és a Lederhosenbe öltözött pincérek hatalmas habzó korsókban, úgynevezett Masskruege-kben hordják a sört a szomjas résztvevőknek. Már ez az egyszerű aktus is látványosság, mivel gyakran hihetetlen mennyiséget cipelnek egyszerre – a jelenlegi világrekord 26 teli Masskruggal áll!

A második legizgalmasabb attrakció az ételek – a bajorok jellemzően egy kis Weisswursttal, azaz borjú- és szalonnahúsból álló fehér kolbásszal kezdik a napot az Oktoberfesten. Az ebéd lehet egy fél grillcsirke (Hendl), egy mártásba fojtott sült sertéscsülök (Schweinhaxen), vagy még több kolbász. A nap folyamán a részegségtől éhes látogatók perecet, sült mandulát vagy a Kaiserschmarrn nevű hagyományos édességet falatozhatnak.

Ha a sok sör és étel után még tudsz mozogni, a fesztiválon különféle vidámparkok, hagyományos bajor népzenei műsorok, bábelőadások és több felvonulás is várja a látogatókat. A törzsvendégek azt a hagyományt is elindították, hogy részegen legurulnak egy nagy dombon. A részvétel saját felelősségre történik.

Az Oktoberfest alapszabályai!

Hogy biztosan ne csinálj magadból „Arschot” az első Oktoberfesteden, kövesd a helyiek és a rendszeres résztvevők egyszerű tennivalóit és tilalmait.

Vegyél fel valami olyan ruhát ami illik a rendezvény hangulatához. A Lederhosen és a Dirndl nem kötelező, de ha már rászánod magad és a helyi viseletben jelensz meg, akkor teljesen öltözz helyinek. Ha a szokásos ruhádat viseled, nem fognak kinézni, de ha egy rossz minőségű, legénybúcsús stílusú öltönyben jelensz meg, azt kockáztatod, hogy a fesztivál résztvevői néhány sör után rosszallóan fognak rád nézni.

Egyél, mielőtt elkezdesz inni. A sátrakban felszolgált ételek nem véletlenül olyan kiadósak és laktatóak – nehéz lehet majd nyomon követni, hogy mennyi egyliteres Masskruege-t fogyasztasz el.

Foglalj asztalt!

Sokkal szebb élményben lesz részed, és nem kell a hírhedten hosszú sorokban várakoznod.

A sátrak oldalsó bejáratait célozd meg, hogy elkerüld a sorokat. Így is várakoznod kell, de talán nem olyan sokáig.

Figyelj oda, hogyan kötöd meg a dirndlidet. Van egy történelmi kód, amely a masni elhelyezésén alapul: elöl jobbra azt jelenti, hogy házas vagy kapcsolatban élsz, elöl balra azt jelenti, hogy egyedülálló vagy és készen állsz az ismerkedésre, elöl középen pedig azt, hogy szűz vagy. Igen, ez még mindig így van, annak ellenére, hogy a 21. században járunk. Ha hátul kötöd meg a masnit, akkor vagy özvegy vagy, vagy pincér.

Vigyél készpénzt. Nagyon kevés bankautomata áll rendelkezésre, és kijózanítóan sokáig kell várakoznod, amíg készpénzt vehetsz fel, ezért érdemes pénzt tartanod magadnál. Ne felejtsd, hogy egy sör valószínűleg 11 euró körüli összegbe fog kerülni.

Készülj fel arra, hogy sokat fogod majd hallani az „Angels” című Robbie Williams-számot.

Amit ne csinálj!

Bármennyire is jó ötletnek tűnik az Angels című szám huszadik lejátszása alatt, de ne állj az asztalokra, amennyiben nem akarsz az Oktoberfest biztonsági őreinek szorításába kerülni.

A Lebkuchenherzen (mézeskalácsszívek) aranyosnak tűnhetnek, de sokkal jobban jársz, ha Kaiserschmarrn-t fogyasztassz, ha valami édesre vágysz.

Ne várj a visszajáróra a pincérektől. Komoly munkájuk van, így az italok árából fennmaradó összeget borravalónak tekintik.

Ne hagyd túl későre a szállásfoglalást. Hétmillió ember részvételével a szobák gyorsan betelnek. A kempingezés is egy másik lehetőség, vagy megfontolhatod, hogy a várostól kicsit távolabb szállj meg, és ingázz a fesztiválra.

Több ital és kolbász után ne látogasson el a dodzsemekhez vagy a vidámparkba. Ez magától értetődőnek kellene lennie, ha nem akarsz majd egy 15 méter magasan lévő ülésbe szíjazva lenni, amikor a söröd úgy dönt, hogy újra feljön.

Ne vezess!

A parkolás egy rémálom, és ha azt tervezed, hogy megkóstolod a régió legjobb söreit, úgysem tudsz hazavezetni.

Praktikus tippek:

„Kotzhügel”.

Ez a szeretetteljesen elnevezett terület, szó szerint hányáshegyet jelent, ahová a túlzásba vitt élvezetek után az emberek mennek, hogy könnyítsenek magukon.

Vigyázz a cuccaidra. Mint sok nagyszabású nyilvános rendezvény, az Oktoberfest is óhatatlanul vonzza az alkalmi tolvajokat.

Akár hiszed, akár nem, ez nem csak a sörivásról szól. Az Oktoberfest valójában a bajor kultúra ünnepléséről szól, így a kívülállók sokat tanulhatnak abból, ha egyszerűen csak meglátogatják a különböző látnivalókat és megtapasztalják a hangulatot. A sörfőzési ismereteidet is felfrissítheted, hiszen számos módon megtudhatod hogyan készül a sör.

A müncheni Hauptbahnhof, a központi pályaudvar rövid sétával elérhető az Oktoberfest, vagy a legközelebbi U-bahn állomások a Theresienwiese vagy a Schwanthalerhöhe. Ha mégis autóval érkezel, érdemes az autót egy Park & Ride parkolóban hagyni, és tömegközlekedéssel eljutni a fesztiválra.

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Ha a Fülöp-szigetekre utazol, fontos, hogy jól felkészülj és pakolj olyan dolgokat, amelyek segítenek a tartózkodásod kényelmessé tételében.