Gyorsan elkészíthető és bármelyik kis sari-sari store-ban kapható hozzá minden alapanyag konzervben. Úgy általánosságban kijelenthetem, hogy a Fülöp-szigeteken a tejtermékek előállítása és forgalmazása nem kiemelt ágazat.
Ahogy tejből úgy tejszínből is csak dobozos vagy konzerv létezik és az is a Nestlé gyár terméke.
De ez nem keseríti el a helyieket, abból főznek amilyük van, ráadásul úgysem ettek még friss alpesi szénával jóllakott tehénből kézzel fejt tejből készült friss tejszínt, így nincs összehasonlítási alapjuk.
Íme a recept:
- 0,5 kg csirkemell filé
- 50 g vaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 dl tejszín
- parmezán sajt
- 0,5 kg széles metélt vagy spagetti
- fél csomag friss petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
Egy nagyobb lábosban tegyél fel vizet melegedni egy kis sóval és pár csepp olajjal.
Majd ha forr, akkor mehet bele a tészta.
Egy serpenyőben olvasztd fel a vajat, majd mehet rá az apróra vágott vöröshagyma, majd ha ez üvegesedni kéz, akkor borítsd rá a 2×2 cm-es kockákra vágott csirkemelleket. Még ne sózd meg! Szépen pirítsd meg a húst és közben add hozzá a fokhagymát, amit előzőleg már összeaprítottál kis darabokra.
Gyakori keverés vagy rázogatás mellett süssd amíg a hús szépen megpirul, közben sózd meg. Öntsd fel a tejszínnel, dobd rá az apróra vágott petrezselyem felét és szórj rá parmezán sajtot. Így főzd még pár percet, míg a tejszín egy kicsit besűrűsödik.
Valószínűleg a tészta közben kifőtt, szedd át a tejszínes szószba. Kicsit forgasd össze, ha nem elég szószos, a főző léből tegyél hozzá egy kicsit.
Tálaláskor szórd meg bőségesen parmezán sajttal és a maradék friss petrezselyemmel.
Jó főzőcskézést!