Eszik rántva, sütve, főzve, millió képen fűszerezve.
Mi is nagyon szeretjük, mert gyorsan elkészíthető, mert olcsó és mert olyan végtelenül mocskosan lehet enni.
De annyira mocskosan, hogy a szalvéta hozzá ragad az ujjaidhoz és a szád körbe mindenhol piros a fűszeres szósztól, és hogy bármilyen mártogatóst is készítesz mellé azzal nem tudsz hibázni.
Persze mint mindent, itt Ázsiában a csirkét is másként bontják, mondhatni egyszerűen négy részre vágják.
Így a szárnyhoz jár még egy nagy rész mell is, ami csak dob az egész mókán.
De, hogy ne legyen ennyire egyszerű, a megsütött terméket egy bárddal kisebb darabokra vágják, hogy lehessen kanállal és kézzel enni.
Ennek a hátránya, hogy tele lesz csont szilánkkal, ami nagyon, de nagyon kellemetlenné teszi a kajálást.
Mikor rájöttünk eme trükkjükre, onnantól kezdve hangosan könyörögtünk, hogy majd mi megoldjuk, de nehogy szétbarmolja a vacsoránkat.
Ha elkészíted ezt a remek ételt valamikor, egyet fogsz velem érteni abban, hogy a csirke szárny talán még a mellnél is jobb alapanyag.
Lássuk a receptet!
Hozzávalók:
- 1 kg csirke szárny
- kukorica keményítő
- 10 gerezd fokhagyma
- kb egy hüvelyk ujjnyi gyömbér
- 200 ml ketchup
- 100 ml red szójabab paszta
- 2 ek. osztriga szósz
- 2 ek barna cukor
- 1 ek. szezámmag
- fél fejes káposzta
- 1 db sárgarépa
- 1 ek. erős pista
- 1 dl almaecet
- 1-2 ek. cukor
- só, bors
Első lépésként gyaluljuk le a káposztát vékony csíkokra, sózzuk be, majd tegyük félre egy órát.
Második lépésként a szárnyakat az izületeknél vágjuk el és alaposan sózzuk, borsozzuk meg.
Kis olajat hevítsünk fel egy serpenyőben, és mehet bele az összes fokhagyma szétnyomva, a lereszelt gyömbér és mérsékelt tűzön pár percig kevergetve pirítsuk őket. Ha kicsit összeestek, öntsük rá a szószokat és a barna cukrot és addig kevergessük, míg annyira sűrű lesz, hogy nem buborékozik nagyon. A szezám mag ekkor mehet bele, egyet keverünk rajta és kész.
A csirke szárnyakat jól forgassuk bele a keményítőbe, majd 175 fokos forró, bő olajba süssük arany barnára.
Miközben sül a csirke és a szaftja fröcsög, fejezzük be a káposztát!
Nyomkodjuk ki a levét és adjuk hozzá a vékonyra felvágott sárgarépát, a cukrot, az erős „pistát” és az ecetet. Alaposan keverjük össze és tegyük be a hűtőbe. Szerintem akkor a legjobb ha előző nap elkészítjük és hagyjuk az ízeket összeérni.
A megsült ropogós csirke darabkákat keverjük bele a fokhagymás piros szószba, de jó alaposan ám, hogy mindenhova jusson a szószból.
Biztos vagyok benne, hogy nem tudsz annyit készíteni, hogy ne fogyjon el rögtön!
Kísérőnek pedig igyunk hozzá valami könnyű sört!
Így az összes alap ízt érezni fogjuk a szánkban (édes, sós, savanyú, keserű) melytől mennyei katarzisban részesülhetünk, ha ügyesen csináljuk!
Jó főzőcskézést!