Fokhagymás, gyömbéres csirke szárny csípős káposztával

Gyömbéres, fokhagymás csirke szárny
Mindegy, hogy a világ melyik részén vagy, mert a csirke szárnyat nem tudod kikerülni.

Eszik rántva, sütve, főzve, millió képen fűszerezve.

Mi is nagyon szeretjük, mert gyorsan elkészíthető, mert olcsó és mert olyan végtelenül mocskosan lehet enni.

De annyira mocskosan, hogy a szalvéta hozzá ragad az ujjaidhoz és a szád körbe mindenhol piros a fűszeres szósztól, és hogy bármilyen mártogatóst is készítesz mellé azzal nem tudsz hibázni. 

Persze mint mindent, itt Ázsiában a csirkét is másként bontják, mondhatni egyszerűen négy részre vágják. 

Így a szárnyhoz jár még egy nagy rész mell is, ami csak dob az egész mókán. 

De, hogy ne legyen ennyire egyszerű, a megsütött terméket egy bárddal kisebb darabokra vágják, hogy lehessen kanállal és kézzel enni. 

Ennek a hátránya, hogy tele lesz csont szilánkkal, ami nagyon, de nagyon kellemetlenné teszi a kajálást. 

Mikor rájöttünk eme trükkjükre, onnantól kezdve hangosan könyörögtünk, hogy majd mi megoldjuk, de nehogy szétbarmolja a vacsoránkat.

Ha elkészíted ezt a remek ételt valamikor, egyet fogsz velem érteni abban, hogy a csirke szárny talán még a mellnél is jobb alapanyag.

Lássuk a receptet! 

Hozzávalók:

  • 1 kg csirke szárny
  • kukorica keményítő
  • 10 gerezd fokhagyma
  • kb egy hüvelyk ujjnyi gyömbér
  • 200 ml ketchup
  • 100 ml red szójabab paszta
  • 2 ek. osztriga szósz
  • 2 ek barna cukor
  • 1 ek. szezámmag
  • fél fejes káposzta
  • 1 db sárgarépa
  • 1 ek. erős pista
  • 1 dl almaecet
  • 1-2 ek. cukor
  • só, bors

Első lépésként gyaluljuk le a káposztát vékony csíkokra, sózzuk be, majd tegyük félre egy órát.

Második lépésként a szárnyakat az izületeknél vágjuk el és alaposan sózzuk, borsozzuk meg.

Kis olajat hevítsünk fel egy serpenyőben, és mehet bele az összes fokhagyma szétnyomva, a lereszelt gyömbér és mérsékelt tűzön pár percig kevergetve pirítsuk őket. Ha kicsit összeestek, öntsük rá a szószokat és a barna cukrot és addig kevergessük, míg annyira sűrű lesz, hogy nem buborékozik nagyon. A szezám mag ekkor mehet bele, egyet keverünk rajta és kész.

A csirke szárnyakat jól forgassuk bele a keményítőbe, majd 175 fokos forró, bő olajba süssük arany barnára. 

Miközben sül a csirke és a szaftja fröcsög, fejezzük be a káposztát!

Nyomkodjuk ki a levét és adjuk hozzá a vékonyra felvágott sárgarépát, a cukrot, az erős „pistát” és az ecetet. Alaposan keverjük össze és tegyük be a hűtőbe. Szerintem akkor a legjobb ha előző nap elkészítjük és hagyjuk az ízeket összeérni. 

A megsült ropogós csirke darabkákat keverjük bele a fokhagymás piros szószba, de jó alaposan ám, hogy mindenhova jusson a szószból. 

Biztos vagyok benne, hogy nem tudsz annyit készíteni, hogy ne fogyjon el rögtön! 

Kísérőnek pedig  igyunk hozzá valami könnyű sört!

Így az összes alap ízt érezni fogjuk a szánkban (édes, sós, savanyú, keserű) melytől mennyei katarzisban részesülhetünk, ha ügyesen csináljuk!

Jó főzőcskézést!

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Nasi lemak

Nasi lemak

A nasi lemak a maláj konyha egyik legfőbb étele, amely kókusztejben és pandan levélben főzött illatos rizsből áll.

Japán curry

Japán curry

Sajnos mostanában nem tudunk utazgatni, akkor a világot hozzuk el magunkhoz.