Grillezett tőkehal filé vajas ajóka szószban

tőkehal,filé,ajóka,citrom
Nekünk a tenger valahogy a létezésünk egyik fontos mozgatója

Mindegy, hogy Svédországban vagy az Olaszoknál, esetleg Ázsiában üldögélünk a tenger partján, a legnagyobb megnyugvást jelenti mindannyiunknak. 

Leülünk a parton és csak nézzük, ahogy a  hullámok soha el nem múló lelkesedéssel törnek a part felé, majd tűnnek el a homokos parton, mintha soha nem is léteztek volna. 

Sokáig képes vagyok ebben a látványban gyönyörködni, de aztán eljön egy pont, hogy felpattanok és kijelentem, hogy együnk valamit. 

Mert nem csak a lelket kell táplálni, hanem a testet is!

Tenger parton halat és tenger gyümölcseit, vidéken húst vagy tésztát, a hegyekben pedig szalonnát és kenyeret szoktunk fogyasztani. 

A mostani ételem egy ízig vérig tenger parti recept.

Olyan végtelenül egyszerű elkészíteni, hogy szinte receptet sem kellene írni hozzá.

Egy jól behűtött fehér bor társaságában valódi mediterrán hangulatot varázsolhatunk az étkező asztalunkra.

Hozzávalók:

  • tőkehal filé
  • ajóka gyűrű ( kapri bogyóval töltött sós szardínia )
  • jó minőségű vaj
  • citrom
  • pár gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • citrom
  • zöld saláta mix
  • friss petrezselyem

Egyetlen olyan mozzanata van az étel elkészítésének, amikor picit jobban kell koncentrálni, de majd szólok, hogy mikor!

Ha fagyasztott halfilével dolgozunk, akkor nagyon ki kell olvasztani és alaposan le kell törölgetni róla a vizet. Egy tapadás mentes serpenyőben egy diónyi vajat olvasszunk meg és mikor kellően meleg a serpenyő mehet bele óvatosan a hal szelet.

Na most szólók, hogy nem kell piszkágatni a filét, mert csak eltörik. Szépen süssük addig, míg könnyen elválik a serpenyőtől. Kb 3-5 perc alatt szép pirosra sül. Sütés közben mehet rá só és bors. Ha megsült az alsó fele, egy lapát segítségével óvatosan fordítsuk meg a halat, majd ezt a felét is sózzuk, borsozzuk.

A megsütött tőkehalat tányérra tesszük és egy két percig pihentetjük. Közben mehet egy nagyobb adag vaj ugyanabba a serpenyőbe amit eddig használtunk és lassan melegítsük fel. Mikor szépen gyöngyözik, de nem füstöl, hozzá adunk egy gerezd fokhagymát, friss petrezselymet és két ajóka gyűrűt. Szépen összefőzzük az egészet alacsony lángon. A vaj ne barnuljon meg!

Egy könnyű zöld salátát érdemes mellé tálalni. Nem szoktam a salátára dresszinget külön készíteni, hiszen a halon lévő vajas citromos mártás, tökéletes lesz saláta öntetnek is!

 

Jó főzőcskézést!

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Epres csirke saláta

Epres csirke saláta

Itt az eper szezon, de ha a porcukros epren felül is érzünk magunkba valamit, akkor ez a saláta igazi kiegészítője lehet egy szuper kerti partinak a barátokkal.