Itt az eper szezon, de ha a porcukros epren felül is érzünk magunkba valamit, akkor ez a saláta igazi kiegészítője lehet egy szuper kerti partinak a barátokkal.
Az eper, amely korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, manapság szinte bárhol kapható, és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcs szerte a világon. Nem véletlenül, hiszen felhasználási köre sokrétű: fogyaszthatod magában ízletes nassolnivalóként, frissítő nyári saláta részeként vagy akár kedvenc reggeli müzlid mellé.
Az ellenállhatatlan illatú, édes, lédús és mélyvörös eper szinte bármilyen étel ízét és megjelenését képes feldobni.
Nem csak ízletes és finom gyümölcs, de egészséges is: nagy mennyiségben tartalmaz egészségvédő antioxidánsokat. Az antioxidánsok pedig ugyebár segítenek a szervezetnek védekezni a szabad gyökök sejteket és DNS-t károsító hatásai ellen.
Persze az epret nem csak azért érdemes beilleszteni a mindennapi egészséges étrendünkbe, mert egészséges, tápláló és finom, hanem azért is, mert kimondottan kalóriaszegény: kb. 15 dkg eper mindössze 43 kalóriát tartalmaz, így ideális választás fogyókúrázóknak.
-Klinikai vizsgálatok bizonyítják az eper kedvező hatásait a szív-és érrendszerre, ami már csak azért is fontos, mivel a keringési rendszer mindennapos védelmet igényel az oxidatív stressztől és a szervezet gyulladásos folyamataitól.
-A közelmúltban számos tanulmány erősítette meg, hogy az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatát.
-A krónikus gyulladás, a túlzott oxidatív stressz és a szervezet védelmét garantáló antioxidánsok hiánya elsődleges tényező a rák kialakulásában.
-Az eper képes csökkenteni egyes ráktípusok (mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák) kialakulási kockázatát, mivel hatékony antioxidánsok és gyulladáscsökkentő fitonutriensek egész tárházát vonultatja fel.
Ugorjunk neki ennek az egészséges és minden szempontból tökéletes parti kajának!
Lássuk a receptet:
Hozzávalók:
- eper
- egy tálca vegyes saláta levél
- feta sajt
- lila hagyma
- balzsamecet krém
- oliva olaj
- grillezett csirkemell
Rettentően bonyolult recept, de megpróbálom logikusan leírni. A csirke mellett grillezzük meg.
A salátát halmozzuk egy tálba, tegyük rá a megmosott negyedelt epreket, a kockázott feta sajtot, az apróra vágott lila hagymát. Löttyintsünk rá oliva olajat és balzsamecet krémet. A tetejére őrölhetünk friss borsot is pluszban.
Jó főzőcskézést!