Gyors kínai bbq (char siu) grillezett kelbimbóval

Char-siu
Egyik este beültünk Kuala Lumpur belvárosától jó 20 percre lévő kis eldugott szinte dzsungelben lévő kis étterembe.

Itt találkoztam először ezzel az étellel. Turista szerintem nemigen téved ebbe at étterembe, maximum ha hozzák.

Szokásos ázsiai hely. Mindenhol nagy kerek asztalok, narancssárga műanyag székekben üldögélnek az emberek, és evőpálcikával lapátolják a rizst magukba.

Hatalmas akváriumokban mindenféle hal és rák várja, hogy az éhes vendég kiválassza egyiküket, hogy majd sülve, vagy főve tálalják fel a tányérján. Természetesen elengedhetetlen a szervírozás műanyag tányér és pohár használata nélkül .

Nos ezen a helyen az egészben sütött halam és a literes Tiger söröm mellé még úgy éreztem, hogy jár nekem egy ragacsos szószban készített sertés hasaalja.

Ezekre a percekre datálom a szerelmemet a kínai bbq sertéssel. Sokszor álmodom, hogy csak sétálunk és beszélgetünk. Csak elmondunk minden kis titkunkat egymásnak, vagy csak üldögélünk és nézünk magunk elé. Csak én és a bbq husikám.

Sajna Magyarországon nem olyan jó a sertés hús ehhez a kajához, mint Ázsiában. Fontos, hogy ne csak zsírból álljon a sertés eme része. Itt kint a malackák sokkal kisebbek és izmosabbak. Ezért új dolgot találtam ki! Főtt füstölt császárból készítem ezt a remek ételt.

Az eredeti char siu máshogy készül, de ez az én gyors változatom. Majd megcsináljuk az eredetit együtt máskor!

Lássuk a receptet!

Hozzávalók:

  • ahány fő, annyiszor 20 dkg főtt füstölt császár
  • 100 ml red szójabab paszta
  • 200 ml ketchup
  • 1 ek. barna cukor
  • frissen őrölt bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. hoisin szósz
  • 4 ek. szójaszósz
  • 2 ek. oyster szósz
  • 0,5 kg kelbimbó
  • fél kaliforniai paprika
  • egy chili paprika
  • olaj
  • 1 ek. szezámmag

A császár szalonnákat mindkét oldalukon hirtelen megkérgesítjük, majd egy tepsibe tesszük őket és a forró sütőben szép pirosra sütjük.

Amíg süldögél a finomság addig a szószt kényelmesen elkészíthetjük.

Egy keverőtálba mehet a szója paszta, ketchup, barna cukor, tört bors, 2 gerezd összenyomott fokhagyma, a hoisin az oyster és 2 ek. szója szósz. Alaposan keverjük össze. Nyugodtan pihenhet a pulton, csak jobb lesz.

A kelbimbókat félbe vágjuk és egy forró serpenyőbe dobjuk, amibe előzetesen egy kis olajat hevítettünk. Rázogatjuk nehogy leégjen, hiszen grillezünk nem szenet készítünk. Mehet rá a chili paprika apró kockákra vágva, aminek előzetesen eltávolítottuk az erét, a kicsire összevágott kaliforniai paprika, 2 ek. szója szósz a frissen őrölt bors és a szezám mag. Finoman összesütögetjük az egészet. A zöldség inkább maradjon egy kicsit ress, mint teljesen szétfőtt.

Most már tuti megsült a szalonnánk úgyhogy jó alaposan kenjük meg a piros szószunkkal és mehet vissza a sütőbe. Ekkor már figyelni kell a kis drágaságokat, nehogy megégjen a rajtuk máz.

Ilyenkor már lehet látni, hogy a szósz víztartalma elpárolog, és szépen rásül a husikákra.

Remélem parádésan fog sikerülni nektek is és a vonzódásom a kínai sertés bbq-hez innentől kezdve mindenki számára érthetővé válik!

Jó főzőcskézést!

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Japán tojásleves

Japán tojásleves

Gyerek koromban annyira utáltam a tojáslevest, hogy hisztéria  rohamot kaptam, ha anyám ilyen levest készített.