Hal golyó – Fish ball

Hal,Golyó,Street,Food
Ha sétálsz az utcán Puertóban, biztosan bele akadsz egy-egy helyi street food masinába.

Persze nem olyan csillogóan szép kocsira kell gondolni, mint otthon, hanem egy egyszerű oldalkocsis motorra. A motor oldalkocsi része a sütögető és kínáló. Alul van egy kis gázpalack, ami melegíti az olajat, felül meg egy wok amiben sütögeti a portékáját.

Az bennük a zseniális, hogy nem kell megenni egy egész hamburgert vagy egy hot dog-ot, csak futtában bedobsz egy-két hal golyót.

Olyan meleg van a trópusokon, hogy nem is kíván az ember semmi nehéz húsos ételt addig, míg le nem megy a nap.

A masszát előző nap érdemes bekeverni és a sütésig a hűtőben tartani.

Hozzávalók:

  • 400g hal (bármilyen friss hal jó, én most afrikai harcsából készítettem)
  • 100g kukorica keményítő
  • 50g liszt
  • 1tk. só
  • 1 tk. sütőpor
  • 3 tk cukor
  • 1 szál újhagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 80-100 g vöröshagyma (1 közepes fej)
  • 1 tojás
  • 1 dl víz
  • só, fehér bors
  • olaj a sütéshez

A halat forró vízben egy csipet sóval főzzük meg és miután kihűlt, az esetleges szálkákat távolítsuk el egy csipesz segítségével. A száraz hozzávalók mehetnek egy keverő tálba és alaposan keverjük át. A halat egy tálban villával törjük jól össze, majd mehet mellé az apróra összevágott vöröshagyma, az újhagyma és a fokhagyma gerezdek. A halas keveréket összekeverjük a száraz hozzávalókkal, jól összedolgozzuk. Üssük bele a tojást és öntsük rá az 1 dl vizet. Egy nagy csipet sóval és egy mokkás kanál fehérborssal ízesítjük a végén és az egész masszát keverjük át alaposan. 

Egy éjszakára mehet pihenni a hűtőbe.

Kiskanál segítségével egyforma adagokat szedünk a masszából, amiket vizes kézzel golyó alakúra formázunk és így sütjük meg az olajban.   

Forró bő olajban kell sütni a golyókat, hogy tudjanak úszkálni, ne érjenek az edény aljához.

Tálaláskor bambusz pálcikára húzzuk a golyókat és a mártogatóssal tálaljuk.

Mártogatós:

  • 1 tk. vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 80-100 g vöröshagyma
  • kicsi chili
  • 3-4 dl víz
  • 3 ek. szója szósz
  • 2 ek. alma ecet
  • 4 ek. barna cukor
  • 1,5 ek. keményítő

A vajat egy kis lábosban felolvasztjuk és rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Üvegesre pároljuk, majd felöntjük a vízzel, belerakjuk a barna cukrot, szója szószt, ecetet, chilit és lassan főzzük 10 percet, kis lángon. A keményítőt elkeverjük 1 dl vízzel és lassan kis adagokban a szószhoz adagoljuk. Akkor jó, ha sűrű de folyós állagú lesz. 

Ne forrón adjuk a golyókhoz, hanem szoba hőmérsékletűen!

Jó főzőcskézést!

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Japán tojásleves

Japán tojásleves

Gyerek koromban annyira utáltam a tojáslevest, hogy hisztéria  rohamot kaptam, ha anyám ilyen levest készített.