Persze nem olyan csillogóan szép kocsira kell gondolni, mint otthon, hanem egy egyszerű oldalkocsis motorra. A motor oldalkocsi része a sütögető és kínáló. Alul van egy kis gázpalack, ami melegíti az olajat, felül meg egy wok amiben sütögeti a portékáját.
Az bennük a zseniális, hogy nem kell megenni egy egész hamburgert vagy egy hot dog-ot, csak futtában bedobsz egy-két hal golyót.
Olyan meleg van a trópusokon, hogy nem is kíván az ember semmi nehéz húsos ételt addig, míg le nem megy a nap.
A masszát előző nap érdemes bekeverni és a sütésig a hűtőben tartani.
Hozzávalók:
- 400g hal (bármilyen friss hal jó, én most afrikai harcsából készítettem)
- 100g kukorica keményítő
- 50g liszt
- 1tk. só
- 1 tk. sütőpor
- 3 tk cukor
- 1 szál újhagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 80-100 g vöröshagyma (1 közepes fej)
- 1 tojás
- 1 dl víz
- só, fehér bors
- olaj a sütéshez
A halat forró vízben egy csipet sóval főzzük meg és miután kihűlt, az esetleges szálkákat távolítsuk el egy csipesz segítségével. A száraz hozzávalók mehetnek egy keverő tálba és alaposan keverjük át. A halat egy tálban villával törjük jól össze, majd mehet mellé az apróra összevágott vöröshagyma, az újhagyma és a fokhagyma gerezdek. A halas keveréket összekeverjük a száraz hozzávalókkal, jól összedolgozzuk. Üssük bele a tojást és öntsük rá az 1 dl vizet. Egy nagy csipet sóval és egy mokkás kanál fehérborssal ízesítjük a végén és az egész masszát keverjük át alaposan.
Egy éjszakára mehet pihenni a hűtőbe.
Kiskanál segítségével egyforma adagokat szedünk a masszából, amiket vizes kézzel golyó alakúra formázunk és így sütjük meg az olajban.
Forró bő olajban kell sütni a golyókat, hogy tudjanak úszkálni, ne érjenek az edény aljához.
Tálaláskor bambusz pálcikára húzzuk a golyókat és a mártogatóssal tálaljuk.
Mártogatós:
- 1 tk. vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 80-100 g vöröshagyma
- kicsi chili
- 3-4 dl víz
- 3 ek. szója szósz
- 2 ek. alma ecet
- 4 ek. barna cukor
- 1,5 ek. keményítő
A vajat egy kis lábosban felolvasztjuk és rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Üvegesre pároljuk, majd felöntjük a vízzel, belerakjuk a barna cukrot, szója szószt, ecetet, chilit és lassan főzzük 10 percet, kis lángon. A keményítőt elkeverjük 1 dl vízzel és lassan kis adagokban a szószhoz adagoljuk. Akkor jó, ha sűrű de folyós állagú lesz.
Ne forrón adjuk a golyókhoz, hanem szoba hőmérsékletűen!
Jó főzőcskézést!