Hová utazhatok COVID oltások nélkül?

Tengerpart
Ezen a nyáron, már jóval könnyebb lesz utazgatni, különösen azoknak, akik teljes mértékben be vannak oltva!
Egyre több helyen lazítanak a szabályokon, már egyes országok engedélyezik a beutazást, a be nem oltott utazók számára is. A korlátozások folyamatosan változnak, vajon mik a legújabb szabályok azokra, akik nem teljesen vannak beoltva, és mely országok engedik be a be nem oltott turistákat?

Hová utazhatok oltatlanul?

Jelenleg számos olyan ország van, amely beengedi a be nem oltott nyaralni vágyókat. Ezek közül néhány Európában található, a többi pedig kissé távolabb.

Javasoljuk, hogy mindig tájékozódj az adott ország konzulátusának weboldalán! 

Az alábbiakban megtalálható azoknak az országoknak a listája, ahová oltás nélkül is be lehet utazni:

1. Görögország

2022. május 1. óta a nem oltott utazók negatív PCR- vagy gyors antigén teszt igazolása nélkül is beutazhatnak az országba. Az utas tájékoztató űrlapokra sincs már szükség. 

Az érkezőket azonban kötelezhetik arra, hogy érkezéskor Covid-gyorstesztnek vessék alá magukat. Ha a Görögországba érkezéskor pozitív lesz a teszt eredmény, akkor legalább öt nap a kötelező karantén. Ha az ötödik napon nincsenek tünetek, akkor elhagyható a karantén. 

2. Portugália és Madeira

Portugália és Madeira nyitva áll a be nem oltott utazók előtt, amennyiben az országba való belépéskor igazolni tudják, hogy nem fertőzöttek. Portugáliába való belépéshez szükséges, egy 72 órán belül elvégzett negatív PCR-teszt, vagy egy 24 órán belül elvégzett antigén teszt, valamint az országba való belépés előtt ki kell tölteni és be kell nyújtani egy utazói kérdőívet. Önállóan elvégzett teszteket nem fogadják el. Érkezéskor, az országba érkezők hőmérsékletét megmérhetik.

Madeirára való beutazáshoz regisztrálnia kell a Madeira Safe Travellers platformon, és le kell töltenie egy QR-kódot, amelyet érkezéskor a repülőtér személyzetének kell bemutatnia. Be kell mutatni egy, az indulástól számított 48 órán belüli negatív antigén-tesztet, amelyet egészségügyi szakember végzett.

Egyes légitársaságok megtagadhatják a beszállást, ha a járatra való bejelentkezéskor nem tudja bemutatni e dokumentumok egyikét sem. Utazás előtt tájékozódjon a légitársaságoknál. 

3. Spanyolország

A nem oltott felnőtt utazók akkor léphetnek be Spanyolországba, ha van a belépés előtt 72 órával elvégzett negatív tesztjük, vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigén-tesztjük. Azok azonban, akik egyik kritériumnak sem tudnak megfelelni, nem léphetnek be az országba.

4. Horvátország

A nem oltott utazók, oltás igazolása, vagy negatív teszt bemutatása nélkül is beutazhatnak Horvátországba. Megszűnt az utas nyilvántartó űrlap kitöltésének kötelezettsége is. 

5. Ciprus

Ciprusra történő utazáskor, a be nem oltott utazóknak igazolniuk kell az országba való belépéskor, az indulást megelőző 72 órán belül elvégzett negatív PCR-tesztet, vagy az országba való indulást megelőző 24 órán belül elvégzett antigén-tesztet. 

6. Franciaország

Ha Ön nem oltott és 12 évesnél idősebb, akkor a  franciaországi beutazáshoz szüksége lesz egy 72 órán belül elvégzett negatív PCR-teszt eredményre, vagy az előtt 48 órával elvégzett antigén teszt eredményét kell bemutatnia.

7. Maldív-szigetek

A Maldív-szigetekre utazóknak, az indulás előtt 72 órával, ki kell tölteniük az Utazói nyilatkozatot. A PCR-teszt már nem szükséges, függetlenül az oltási státusztól.

8. Olaszország

Olaszországba érkező oltatlan turistáknak a beutazást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-tesztet vagy a beutazást megelőző 48 órán belüli negatív antigén tesztet kell felmutatniuk. Az utas tájékoztató űrlap kitöltésére vonatkozó követelményt eltörölték.

9. Dubai és az Egyesült Arab Emírségek

Az Egyesült Arab Emírségekbe való utazáshoz nem kell teljes körűen beoltva lenni. Az Emirátusokba érkező, nem oltott személyeknek be kell mutatniuk egy negatív PCR-tesztet, amelyet 48 órával az indulás előtt végeztek. Esetlegesen előfordulhat, hogy érkezéskor a reptéren PCR-tesztet kell csináltatnia.

10. Szlovénia

A Szlovéniába utazó, nem oltott utasoknak, digitális utas azonosító űrlapot kell benyújtaniuk, de a beutazáshoz nem szükséges a negatív teszt vagy oltás igazolása. 

11. Törökország

Törökországba való utazáshoz nem kell teljes körűen beoltottnak lennie, de be kell tudnia mutatni egy negatív PCR-tesztet (ami legfeljebb 72 órával a belépés előtt készült), vagy egy gyors antigén tesztet (legfeljebb 48 órával a belépés előtt készült), vagy igazolnia kell, hogy a Covid-19 betegségen átesett az elmúlt hat hónapban. Az országba érkezőknek, az utazás előtt 72 órával kitöltött online űrlapot is fel kell tudni mutatniuk. Az érkezőket, érkezéskor szúrópróbaszerű PCR-vizsgálatnak vethetik alá.

A repülőtéren tartózkodva és minden Törökországba tartó és onnan induló járat időtartama alatt mindenkor arcmaszkot kell viselni.

12. Mexikó

Mexikó jelenleg nem követeli meg a látogatóktól, hogy érkezéskor negatív PCR-tesztet vagy antigén tesztet mutassanak fel. Az üdülőhelyeknek lehetőségük van arra, hogy a vendégektől érkezéskor, egy egészségügyi kérdőív kitöltését kérjék. 

13. Írország

Ha 2022. március 6-tól, vasárnaptól Írországba utazik, nem kell felmutatnia oltási igazolást, gyógyulási igazolást, negatív tesztet vagy utas azonosító űrlapot.

14. Svédország

2022. április 1-jétől, péntektől a Svédországba látogató utazóknak már nem szükséges negatív Covid-19 tesztet vagy oltási igazolást bemutatniuk.

15. Seychelle-szigetek

Az utazók a Seychelle-szigetekre, a védőoltási státusztól függetlenül beutazhatnak, de be kell mutatniuk az országba való belépés előtt 72 órával elvégzett negatív PCR-tesztet vagy 24 órán belül elvégzett gyors antigén tesztet. Érkezéskor nem kell karanténba vonulni, de az utazóknak, az engedélyezett szálláshelyen kell tartózkodniuk.

16. Bahama-szigetek

A 12 évesnél idősebb oltatlan utazóknak, a Bahamákra való megérkezés előtt legfeljebb 72 órával elvégzett negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk. Minden látogatónak be kell nyújtania a Bahama-szigeteki utazási egészségügyi vízumot, beutazási kérelmet. A tizenhét évnél fiatalabbaknak egy szülő vagy gondviselő adatlapján kell szerepelnie.

17. Egyiptom

Minden Egyiptomba utazónak ki kell töltenie egy nyilatkozatot az országba való belépés előtt. A nem oltott utazóknak, vagy egy negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk, amelyet legfeljebb 72 órával az Egyiptomba való megérkezés előtt kell elvégezniük, vagy egy gyors antigén tesztet. A Covid-19 gyógyulást igazoló iratokat nem fogadják el.

18. Zöld-foki szigetek

A Zöld-foki szigetekre való beutazáshoz nem kell teljesen beoltottnak lennie, de a Zöld-foki szigetekre való bejelentkezéskor tudnia kell igazolni, hogy nem COVID -dal fertőzött, amit, vagy egy negatív PCR-teszttel, amelyet 72 órával az országba való indulás előtt készített, vagy egy 48 órával előbb végzett antigén tesztel kell igazolnia.

19. Izland

2022. február 25-én minden Covid-korlátozást eltöröltek, beleértve a belföldi szabályokat is. Ez azt jelenti, hogy az országba való belépéshez nem kell tesztet végeznie, illetve nem kell igazolnia a védőoltási státuszát.

20. Luxemburg

Minden Luxemburgba utazónak ki kell töltenie egy utas nyilvántartó űrlapot a járat indulása előtt. Aki nem oltott, annak a repülés előtt legfeljebb 48 órával elvégzett negatív PCR-tesztet vagy 24 órával korábban elvégzett negatív gyors tesztettel kell igazolnia. Ha nem teljesen oltott, de az elmúlt évben pozitív volt a Covid tesztje, akkor a beutazáshoz be kell mutatnia a gyógyulás igazolását.

21. Norvégia

A Norvégiába való beutazásra vonatkozó utazási korlátozásokat feloldották, ami azt jelenti, hogy mostantól ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a világjárvány előtt.

22. Srí Lanka

A Covid utasbiztosítás minden látogató számára kötelező, a nem oltott utazóknak pedig a repülés előtt legfeljebb 72 órával elvégzett negatív PCR-tesztel, vagy 48 órával korábban elvégzett negatív antigén tesztel kell igazolniuk, hogy nem fertőződtek meg a COVID vírussal.

23. Dél-Afrika

A Dél-Afrikába utazóknak be kell mutatniuk egy negatív PCR-tesztet, amelyet legkésőbb 72 órával az országba való indulás előtt kell elvégezniük. Érkezéskor szűrővizsgálatot végezhetnek.

 24. Belize

A Belize-be utazóknak, akik nem rendelkeznek védőoltással, az érkezés előtt 72 órával negatív PCR-tesztet, vagy az érkezés előtti 48 órában negatív antigén tesztet kell bemutatniuk. Választhatja a repülőtéren elvégzendő gyorstesztet is, amelynek költségei az utazót terheli. Ha a tesztje pozitív, saját költségén karanténba kell vonulnia. 

25. Costa Rica

2022. április 1. óta  Costa Ricába való beutazásra nincsenek külön szabályok a koronavírus tekintetében. A kormány azonban kijelentette, hogy a COVID miatti szabályokat rövid időn belül visszahozhatják, ha a járvány újra terjedésnek indul. Az utazók, utazásuk előtt mindig ellenőrizzék az aktuális szabályokat. 

26. Kuba

2022. április 6. óta az országba érkező utazóknak Kubába való belépéskor, nem kell felmutatniuk sem a COVID elleni védőoltás igazolását, sem negatív COVID-tesztet. A repülőtereken azonban továbbra is végezhetnek szúrópróbaszerű vizsgálatokat, és aki pozitív tesztet mutat, azt saját költségén karanténba helyezik egy kijelölt állami egészségügyi intézményben.

27. Dánia

Dániába való belépéskor nincsenek COVID-dal kapcsolatos követelmények a teszteléssel vagy karanténnal kapcsolatban.

28. Monaco

Monacóba való beutazáshoz nem kell igazolnia a védőoltást, azonban a 16 év feletti, nem teljesen beoltott utazóknak, vagy az elmúlt 24 órában elvégzett PCR- vagy antigén teszt negatív eredményét, vagy a COVID-19-ből való felépülést igazoló igazolást (pozitív PCR- vagy antigén teszt, amelyet több mint 11 nappal az érkezés előtt és az elmúlt hat hónapban végeztek) kell bemutatniuk. 

Sok helyet választhatunk, ahol már oltások nélkül is pihenhetünk, de fontos a megfelelő, naprakész tájékozódás!

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

64.  Használati útmutató a honlaphoz

64. Használati útmutató a honlaphoz

Ez a blog a saját szórakoztatásunkra jött létre! Ha másoknak sikerül egy kis filippínó életérzést a szobájukba varázsolnunk, akkor ez fantasztikus öröm nekünk. Akiknek rossz érzés elolvasni a történeteinket azoktól elnézést kérünk!