Tofu burger tempura zöldségekkel

Tofu burger
Aki olvassa a blogunkat pontosan tudja, hogy minden szombatunkat a Nagtabon beach-en töltöttük. 

Gyönyörű homokos tengerpart, kristálytiszta víz, pálma fák. Igazi képeslap fotó hely.

A sok pancsolás, a napsütés és egyéb sportolás, – melyet inkább csak az Albert űzött, mint mi – kis idő után farkas éhséggel párosult.

A parton volt egy átalakított kis teherautó, melynek árnyékában nagyon szerettünk ejtőzni. Alkalmanként komoly nemzetközi csapat verődött össze, mindenki evett-ivott és fecsegtek az élet dolgairól.

Az egyetlen nehézséget a büfé üzemeltetőjének az jelentette, hogy sem víz, sem villany nem volt a közelben, így olyan kajákat kellett kitalálnia ami nem romlik meg hamar.

Ezért a vegetáriánus vonal lett a meghatározó, ebből adódóan általában vega hamburgert ettünk sült zöldségekkel. Ugyanakkor érdekes, hogy fel sem merült a friss hal gondolata a tulaj srácban, pedig egy karnyújtásnyira volt a tenger ahol a halak laknak. Ráadásul a környező házakban halászok élték a mindennapi életüket.

A recepttel ez előtt a remek hely előtt tisztelgek,  mert sajnos a COVID miatti lezárások, majd a trópusi vihar teljesen tönkre tette.

A recepthez érdemes hamburger zsömlét sütni, de már nagyon jó minőségűeket lehet kapni a boltokban, ha ezt a feladatot nem akarod bevállalni.

Lássuk a receptet!

Hozzávalók:

  • 4 db hamburger zsömle ( 4 főre )
  • 2 db tofu
  • 4 szelet lapka sajt
  • paradicsom
  • kígyóuborka
  • lila hagyma
  • jégsaláta
  • 2 ek. majonéz
  • 2 ek. mustár
  • 2 ek. ketchup
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • zeller
  • vöröshagyma
  • 4 ek. liszt
  • 4 ek. nagyon de nagyon hideg szénsavas víz
  • 1 leveskocka
  • 3 ek. szójaszósz
  • 1-2 ek. cukor
  • reszelt gyömbér és daikon azaz jégcsap retek

A recept első része nagyon egyszerű. A mustárt, ketchup-öt, majonézt és egy gerezd fokhagymát alaposan keverjük össze.

Ez lesz a soha meg nem romló szószunk.

A tofukat kb. 1 cm-es lapokra vágjuk és mindkét felüket megsütjük kevés forró olajon.

A bucikat ketté szeljük és vajon mindkét felét megpirítjuk.

Az buci alját megkenjük a szószival, majd jöhet rá a vékonyra szeletelt jégsali, majd a sült tofu, a sajt, a paradicsom, az uborka és a hagyma karikák. A zsemle tetejét is megkenjük a szósszal és mehet a szendvics tetejére.

A tempura már nehezebb feladat lesz, de az sem túl bonyolult!

Az általam javasolt zöldségeket 3-5 mm vastag hasábokra vágjuk. Nagyon ne legyen vastagabb, mert nem sül át.

A lisztet beleszitáljuk egy tálba és a jéghideg vízzel kikeverjük. Kicsit sűrűbb legyen, mint a palacsinta tészta. A zöldségeket enyhén sózzuk meg mielőtt beleöntjük a masszába. Jól átforgatjuk a zöldségeket a cuccban, majd 175 fokos olajban, halvány barna ropogósra sütjük.

Úgy kell a zöldségeket az olajba engedni, hogy a tálból egy villa segítségével egyesével teszzük bele őket sülni. Ez azért fontos mozzanata a tempura zöldség készítésének, mert így nem ragad össze egy hatalmas gombóccá.

Ha van még kedved főzni, akkor egy gyors mártogatóst összedobunk a tempurához, amely segíti az olajos kaja könnyebb emésztését.

Fél liter zöldség levest – ami lehet kockából is – felforralunk és beletesszük a 3 ek. szója szószt és a cukrot. Hopp, kész is! 

A mártogatóst meg kell várni, hogy szoba hőmérsékletűre vissza hűljön és akkor tálaljuk. Tálalás előtt mehet bele reszelt daikon retek és gyömbér.

Jó főzőcskézést!

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Japán tojásleves

Japán tojásleves

Gyerek koromban annyira utáltam a tojáslevest, hogy hisztéria  rohamot kaptam, ha anyám ilyen levest készített.