Gyönyörű homokos tengerpart, kristálytiszta víz, pálma fák. Igazi képeslap fotó hely.
A sok pancsolás, a napsütés és egyéb sportolás, – melyet inkább csak az Albert űzött, mint mi – kis idő után farkas éhséggel párosult.
A parton volt egy átalakított kis teherautó, melynek árnyékában nagyon szerettünk ejtőzni. Alkalmanként komoly nemzetközi csapat verődött össze, mindenki evett-ivott és fecsegtek az élet dolgairól.
Az egyetlen nehézséget a büfé üzemeltetőjének az jelentette, hogy sem víz, sem villany nem volt a közelben, így olyan kajákat kellett kitalálnia ami nem romlik meg hamar.
Ezért a vegetáriánus vonal lett a meghatározó, ebből adódóan általában vega hamburgert ettünk sült zöldségekkel. Ugyanakkor érdekes, hogy fel sem merült a friss hal gondolata a tulaj srácban, pedig egy karnyújtásnyira volt a tenger ahol a halak laknak. Ráadásul a környező házakban halászok élték a mindennapi életüket.
A recepttel ez előtt a remek hely előtt tisztelgek, mert sajnos a COVID miatti lezárások, majd a trópusi vihar teljesen tönkre tette.
A recepthez érdemes hamburger zsömlét sütni, de már nagyon jó minőségűeket lehet kapni a boltokban, ha ezt a feladatot nem akarod bevállalni.
Lássuk a receptet!
Hozzávalók:
- 4 db hamburger zsömle ( 4 főre )
- 2 db tofu
- 4 szelet lapka sajt
- paradicsom
- kígyóuborka
- lila hagyma
- jégsaláta
- 2 ek. majonéz
- 2 ek. mustár
- 2 ek. ketchup
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 sárgarépa
- zeller
- vöröshagyma
- 4 ek. liszt
- 4 ek. nagyon de nagyon hideg szénsavas víz
- 1 leveskocka
- 3 ek. szójaszósz
- 1-2 ek. cukor
- reszelt gyömbér és daikon azaz jégcsap retek
A recept első része nagyon egyszerű. A mustárt, ketchup-öt, majonézt és egy gerezd fokhagymát alaposan keverjük össze.
Ez lesz a soha meg nem romló szószunk.
A tofukat kb. 1 cm-es lapokra vágjuk és mindkét felüket megsütjük kevés forró olajon.
A bucikat ketté szeljük és vajon mindkét felét megpirítjuk.
Az buci alját megkenjük a szószival, majd jöhet rá a vékonyra szeletelt jégsali, majd a sült tofu, a sajt, a paradicsom, az uborka és a hagyma karikák. A zsemle tetejét is megkenjük a szósszal és mehet a szendvics tetejére.
A tempura már nehezebb feladat lesz, de az sem túl bonyolult!
Az általam javasolt zöldségeket 3-5 mm vastag hasábokra vágjuk. Nagyon ne legyen vastagabb, mert nem sül át.
A lisztet beleszitáljuk egy tálba és a jéghideg vízzel kikeverjük. Kicsit sűrűbb legyen, mint a palacsinta tészta. A zöldségeket enyhén sózzuk meg mielőtt beleöntjük a masszába. Jól átforgatjuk a zöldségeket a cuccban, majd 175 fokos olajban, halvány barna ropogósra sütjük.
Úgy kell a zöldségeket az olajba engedni, hogy a tálból egy villa segítségével egyesével teszzük bele őket sülni. Ez azért fontos mozzanata a tempura zöldség készítésének, mert így nem ragad össze egy hatalmas gombóccá.
Ha van még kedved főzni, akkor egy gyors mártogatóst összedobunk a tempurához, amely segíti az olajos kaja könnyebb emésztését.
Fél liter zöldség levest – ami lehet kockából is – felforralunk és beletesszük a 3 ek. szója szószt és a cukrot. Hopp, kész is!
A mártogatóst meg kell várni, hogy szoba hőmérsékletűre vissza hűljön és akkor tálaljuk. Tálalás előtt mehet bele reszelt daikon retek és gyömbér.
Jó főzőcskézést!