Az én chili con carném!

Chili con care
Sok időt fordítottam arra, hogy kifejlesszem a számomra tökéletes chilit.

Legyen a szaftja igazán fűszeres, sűrű, mély vörös színű.

Nagyon szerettem a Wendy’s-ben chilit enni az ő saját kekszükkel. Amerikában jó pár helyen megkóstoltam ezt az autentikus egytálételt, de nagyképűség nélkül állíthatom, hogy az enyém is felveszi a versenyt azokkal. Mikor megnyitottam a burgerezőmet, ez az étel volt az egyik nagy kedvenc. 

Saját készítésű csípős szószaimmal mindenki olyan csípőssé varázsolhatta az ételét, amilyenre szerette volna.

Azért az tudni kell, hogy nem elég az ételbe beledobálni a hozzávalókat, kell egy adag szenvedély, ami olyan varázslatossá teszi az általam főzött ételeket.

Nem lehet chilit főzni sietve, kell neki idő, hogy kialakuljanak azok az ízek és textúrák, ami a különlegességét adja.

Kóstolgasd miközben főzöd, ne félj valamiből többet, valamiből kevesebbet rakni, hogy elérd a számodra tökéletes ízt!

Lássuk a receptet:

Hozzávalók:

  • 1 kg darált marhahús (csinálhatod sertés húsból is)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 7-8 g őrölt római kömény
  • 1 ek. holland kakaópor
  • 2,5 dl sör
  • 1 darabolt paradicsom konzerv
  • nagy csésze kukorica
  • friss chili paprika (amennyire szereted a csípős ízt)
  • só, bors
  • 2 dl víz
  • 2 ek libazsír
  • sajt, tejföl, tortilla chips

A libazsírt hevítsd fel, majd dobd rá az apróra vágott vöröshagymát és pirítsd egy darabig. Mikor kicsit összeesett a hagyma, szórd meg a római köménnyel és folyamatos kevergetés mellett süsd tovább pár percet.

Mehet bele a darált hús, borsozd és fokhagymázd meg, majd pirítsd tovább. Mikor a hús szépen kifehéredett, add hozzá a többi fűszert. Jól keverd össze, majd öntsd fel a paradicsom konzervvel, a vízzel és a sörrel. 

Sózd is meg, de csak óvatosan, majd később még meg tudod sózni. Valamennyi kis chili paprikát tegyél hozzá a főzés során, hogy kellemesen átjárja a ragut az csípős íze. 

Ha minden hozzá való benne van a fazékban, mérsékeld a hőmérsékletet alatta és lassan, gyöngyözve főzd egy órát legalább. 

Fontos, hogy rendszeresen keverd meg, mert leéghet az alja!

Tálaláskor tegyél a chili con carne tetejére reszelt sajtot és tejfölt, mellé pedig tortilla chipszet tegyél.

Mindig valami kis üveges könnyű sört szoktam hozzá inni, mondjuk Coronitát! 

Jó főzőcskézést!

 

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Epres csirke saláta

Epres csirke saláta

Itt az eper szezon, de ha a porcukros epren felül is érzünk magunkba valamit, akkor ez a saláta igazi kiegészítője lehet egy szuper kerti partinak a barátokkal.