Legyen a szaftja igazán fűszeres, sűrű, mély vörös színű.
Nagyon szerettem a Wendy’s-ben chilit enni az ő saját kekszükkel. Amerikában jó pár helyen megkóstoltam ezt az autentikus egytálételt, de nagyképűség nélkül állíthatom, hogy az enyém is felveszi a versenyt azokkal. Mikor megnyitottam a burgerezőmet, ez az étel volt az egyik nagy kedvenc.
Saját készítésű csípős szószaimmal mindenki olyan csípőssé varázsolhatta az ételét, amilyenre szerette volna.
Azért az tudni kell, hogy nem elég az ételbe beledobálni a hozzávalókat, kell egy adag szenvedély, ami olyan varázslatossá teszi az általam főzött ételeket.
Nem lehet chilit főzni sietve, kell neki idő, hogy kialakuljanak azok az ízek és textúrák, ami a különlegességét adja.
Kóstolgasd miközben főzöd, ne félj valamiből többet, valamiből kevesebbet rakni, hogy elérd a számodra tökéletes ízt!
Lássuk a receptet:
Hozzávalók:
- 1 kg darált marhahús (csinálhatod sertés húsból is)
- 2 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 7-8 g őrölt római kömény
- 1 ek. holland kakaópor
- 2,5 dl sör
- 1 darabolt paradicsom konzerv
- nagy csésze kukorica
- friss chili paprika (amennyire szereted a csípős ízt)
- só, bors
- 2 dl víz
- 2 ek libazsír
- sajt, tejföl, tortilla chips
A libazsírt hevítsd fel, majd dobd rá az apróra vágott vöröshagymát és pirítsd egy darabig. Mikor kicsit összeesett a hagyma, szórd meg a római köménnyel és folyamatos kevergetés mellett süsd tovább pár percet.
Mehet bele a darált hús, borsozd és fokhagymázd meg, majd pirítsd tovább. Mikor a hús szépen kifehéredett, add hozzá a többi fűszert. Jól keverd össze, majd öntsd fel a paradicsom konzervvel, a vízzel és a sörrel.
Sózd is meg, de csak óvatosan, majd később még meg tudod sózni. Valamennyi kis chili paprikát tegyél hozzá a főzés során, hogy kellemesen átjárja a ragut az csípős íze.
Ha minden hozzá való benne van a fazékban, mérsékeld a hőmérsékletet alatta és lassan, gyöngyözve főzd egy órát legalább.
Fontos, hogy rendszeresen keverd meg, mert leéghet az alja!
Tálaláskor tegyél a chili con carne tetejére reszelt sajtot és tejfölt, mellé pedig tortilla chipszet tegyél.
Mindig valami kis üveges könnyű sört szoktam hozzá inni, mondjuk Coronitát!
Jó főzőcskézést!