Változik a banán ára!

pexels-luis-quintero-banán
A Fülöp-szigeteki banántermelők sajnálatukat fejezik ki, és kérik a japán fogyasztókat, hogy az áremelkedés ellenére, továbbra is  a fülöp-szigeteki banánt vásárolják!

A Fülöp-szigetek, múlt hét szerdán, közvetlenül a legfontosabb export piacához, a Japán fogyasztókhoz fordult, hogy fogadják el az importált banán áremelkedését, és segítsenek viselni a termelési költségek emelkedését.

A Fülöp-szigetek tokiói nagykövetségének jelentése szerint az üzemanyagárak és a mezőgazdasági termékek árai sok termelőt a csőd szélére sodornak, és a japán fogyasztókat arra kérik, hogy a „fenntartható banánért” vegyenek részt a terhekben.

„Irreális és igazságtalan lenne a Fülöp-szigeteki banántermelők számára a status quo fenntartása” – mondta Jose C. Laurel V. nagykövet az újságíróknak.

„Az egyik fontos dolog, amit meg kell tennünk, hogy megértetjük a fogyasztókkal, miért van szükség az áremelésre” – mondta Robispierre L. Bolivar, a Fülöp-szigeteki nagykövetség második embere.

Japánban a fogyasztói árak több évtizedes defláció után megugrottak, amit a jen 20 éves mélypontra esése, az energiaárak emelkedése és az ukrajnai válság okozta logisztikai elakadások gyorsítottak fel.

Különösen az élelmiszerárak kerültek a figyelem középpontjába, a snack gyártóktól kezdve a sörgyárakig mindenütt, ahol hosszú évek óta, most először emeltek árat.

A Teikoku Databank piackutató múlt héten arról számolt be, hogy 2022-ben több mint 10 000 élelmiszer ára emelkedett vagy emelkedni fog Japánban. Az ENSZ kereskedelmi adatai szerint 2020-ban Japán volt a Fülöp-szigeteki banán első számú exportcélja, éppen csak meghaladva a Kínába irányuló szállítmányokat. A japán háztartások évente átlagosan 4387 jent (32,92 dollár) költenek banánra, többet, mint bármely más gyümölcsre a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint.

A Fülöp-szigeteki banán ára hét éve nem változott, de az ukrán válság miatt megugró termelési költségek miatt a jelenlegi árrés tarthatatlanná vált – mondták a nagykövetség tisztviselői.

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Ha a Fülöp-szigetekre utazol, fontos, hogy jól felkészülj és pakolj olyan dolgokat, amelyek segítenek a tartózkodásod kényelmessé tételében.