Az úthálózat

Fülöp-szigetek,Nemzeti,Autópálya
Tíz évvel ezelőtt Puertót és El Nidót még csak egy poros földút kötötte össze.

A táv kb. 250 km, tehát nem olyan borzasztóan durva. A buszok 8-10 órát araszoltak a földes vagy sáros utakon mire megérkeztek a céljukhoz. Persze kijelölt megállók hiányában mindenhol megálltak és ki- bepakolták a csomagtartójukból a küldeményeket, amiket az emberek küldözgettek egymásnak.

Mára ez a helyzet már megváltozott és végig betonúton haladhatunk a mesebeli El Nido felé. A menetidő nem lett rövidebb, mert még mindig a busz tölti be a posta szerepét is.

Félelmetes, ahogy hajtanak ezekkel a nagy buszokkal. Sajnos egyetlen kis hidat nem sikerült az úttal egyező magasságba építeni, így minden patak fölött ugrat egyet a busz.

Sok a baleset, mert nincs sebesség korlátozás.

Dél felé nagy építkezésben vannak. Ez az új elnök nagyon komolyan veszi a fejlődést, ezért legombolt a Kínaiakról egy nagyobb összeget különböző célokra.

Érdekes, hogy itt nem aszfaltoznak, hanem öntött betont használnak. Jön egy útgyalu, az leborotválja a helyszínt, majd kövekkel kitámasztják a zsalu elemek oldalait és kiöntik betonnal. Így haladnak szépen. Egyszerre egy sávot, majd mellé a másikat. Elképzelhető, hogy azért nem aszfaltoznak, mert megolvadna ebben a melegben, vagy csak nem lehet ideszállítani, egyszerűbb a cementet mozgatni.

A nemzeti autópálya a National Highway kétszer két sávos, táblák és jelzések nélkül.

Azért gondolom, hogy kétszer két sáv, mert a betont úgy öntötték, hogy négy sávnak tűnik. 

Mindenki össze-vissza megy rajta, érdemes nagyon figyelni vezetés közben. Meg azért is, mert egyszer csak vége az útnak és őrületesen rossz földútba megy át, amin pár munkás flip-flop  papucsban kedvtelenül lézeng, akkora porban, hogy nem látod az előtted menő kocsit. De az sem kizárt, hogy a beton út úgy ér véget, hogy a kocsival nem tudsz róla lejönni, mert derékszögben hagyták a majdani toldás miatt az út végét. Ilyenkor vissza kell tolatni egy kicsit, míg megtalálod, az a kis szakaszt ahol letudsz róla hajtani. 

Sokszor egyszerűen az alapok nélküli utat lemossa az eső a dombról, ilyenkor kezdik előről az egész munkát. 

Meghozták a vízmelegítőt, a fickó mezítláb a zuhanyzóban állva kötötte be az áramba, de nem működik még mindig, úgyhogy megint elvitte. 

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Ha a Fülöp-szigetekre utazol, fontos, hogy jól felkészülj és pakolj olyan dolgokat, amelyek segítenek a tartózkodásod kényelmessé tételében.

Úton Angkor felé

Úton Angkor felé

Phnom Penh – ben csak egy napot töltöttünk, pihenés képen, mert a gyerekeknek sok lett volna 14-16 óra buszozás.

Saját kis érdekességeink

Saját kis érdekességeink

Nem lehet az egész Fülöp-szigetekre általánosítani amiket írogatok, lehet, hogy másik szigeten másként vannak a dolgok.