Ételeink a paradicsomban

Fülöp szigetek,Konyha,Étkezés
A Fülöp-szigeteki konyha, nem olyan kimagasló, mint a thai vagy a vietnámi.

Bár itt is megtalálhatóak azok a fűszerek és alapanyagok, amelyeket az előbb említett országok előszeretettel használnak, valahogy itt nem terjedt el széles körben a használatuk.

Alapvető élelmiszer, itt is a rizs. Húsokból a csirkét és a sertéshúst használják elsősorban. 

Az amerikai hatás miatt nagyon kedvelt a rántott csirke. Mindenféle ropogós panírban. 

A sertés viszont – mint nálunk – megunhatatlan kedvenc. Bár itt másként bontják a húst, de mindenhol ropogós malacot árulnak. A húsa kevésbé zsíros, mint nálunk.

Fő ételeik a sertés és csirke adobo, ami hasonló a mi pörköltünkhöz, csak paprika helyett szójaszószt használnak.

A másik specialitásuk a sisig nevű ételük. Ez sertés pofa apóra vágva, hagymával, majonézzel és tojással tálalva, rendkívül forró serpenyőben. Ezt az ételt  krokodilból is elkészítik.

Ezeken kívül, mindenhol grilleznek, apró bambusz pálcika nyársakat, különleges szószokkal. A mi kedvenc szószunk a mogyoró satay. 

Apróbb snack-ből sincs hiány. Imádjuk a ropogós tavaszi tekercset, szójás, chilis, ecetes szószba mártogatni. Vagy a siomait, ami ropogós kis húsos batyu.

Salátákból a tengeri szőlő saláta a megunhatatlan kedvenc számomra. Zöldség kaviárnak is hívják. Kis zöld moszatgolyók ecetes lében, paradicsommal és zsenge lilahagymával. Vagy a vízi spenót saláta, ami hasonlóan van elkészítve, mint az előző saláta, de lehet zöldséges rizshez keverni, vagy párolni, vagy, ahogy épp kívánjuk. A piacon a tengeri élőlények kiismerhetetlen sokaságával találkozhatunk. Rákok, halak, polipok, tintahalak stb. Egyenlőre, csak a tonhalból  és  garnélából készítettünk fogásokat. Előbbit grillen, utóbbit chilis vajasan.

Gyümőlcsökkel pedig tele a város. Különféle mangók, ananászok a kiskertekből, guyabanók, jack fruit, dinnyék, sárkánygyümölcs, mangosztán stb. Ezek egy részét nyersen vagy shake formájában is fogyaszthatjuk. Végül a kókusz, mint a sziget egyik éltető eleme. A bárokban egészben bambusz szívószállal, a piacon pohárból ihatod a hideg kókusztejet. 

Szóval csak válogatnunk kell, hogy mit kívánunk a paradicsomban.

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Ha a Fülöp-szigetekre utazol, fontos, hogy jól felkészülj és pakolj olyan dolgokat, amelyek segítenek a tartózkodásod kényelmessé tételében.

Úton Angkor felé

Úton Angkor felé

Phnom Penh – ben csak egy napot töltöttünk, pihenés képen, mert a gyerekeknek sok lett volna 14-16 óra buszozás.

Saját kis érdekességeink

Saját kis érdekességeink

Nem lehet az egész Fülöp-szigetekre általánosítani amiket írogatok, lehet, hogy másik szigeten másként vannak a dolgok.