Próbálj meg lazítani!

Filippino tenger
Még mindig nem sikerült teljesen átvennünk a helyi életstílust!

“Lazítani, próbálj meg lazítani,

Nem győzlek tanítani,

Hogyan csináld.

Kell egy kis áramszünet,

Időnként mindenkinek,

És aztán megint mehet

Minden tovább.”

– énekelte Hofi Géza anno. 

Áramszünetből minden napra jut legalább egy.

Még mindig nem sikerült teljesen átvennünk a helyi életstílust. Minden nap, minden percében azon dolgozom, hogy engedjem a dolgokat folyni a saját irányukban.

Szerintem túl sok dologgal foglalkozunk egyszerre és nem is látjuk meg a pillanatot, amiben vagyunk. Persze az ilyen helyen élőknek könnyű, mert nem kell tüzelő, meg meleg ruha a gyereknek, meg jó minőségű piros paprika a kolbász töltéshez.

Nekik kell egy flip-flop papucs, meg pár póló és kész.

Nem ilyen egyszerű itt sem a helyzet, itt is van politika, meg mélyszegénység, meg sorban állás a boltban. De az a nagy különbség, hogy mosolyognak.

Mindenki, mindig mosolyog.

Lehet, hogy nem őszinte a mosoly, de senki nem megy lehajtott fejjel, magában mormogva, hogy mindenki f..sz. Nagyon büszkék rá, hogy voltak szavazni. Ha regisztráltad magad a szavazásra, akkor kötelező elmenni, mert különben megbüntetnek. Mindenkinek tintás az orrtúró ujja hegye – tintával jelölik, hogy szavazott-. Imádnak nagy zenés rendezvényeket tartani. Hatalmas felvonulások, majorettek, lufik, zászlók. Egy kis énekelgetés és gitározás a benzinkútnál a rózsaszín gitáron, alap.

Balázson keresztül megismertünk egy idősödő filippínó urat és a nejét, akik meghívtak minket egy filippínó malacsütéses kerti partira.

Azért, hogy mi sem vagyunk restek, előző nap sütöttünk kb. 60 db palacsintát, hogy ezzel a kis figyelmességgel járuljunk hozzá a parti asztal kínálatához. Nem gondoltuk végig, hogy ennyi palacsinta lesütése, majd négy óra lesz és közben sikerül felfűteni a házat 50 C- fokra. Mindenki alsógatyában állt a ventillátor előtt, mert ha kinyitjuk az ajtót este, különféle bogarak is bejönnek a 32 C-os meleggel. 

A buli fénypontja egy gyönyörűen ropogósra sütött fiatal malac volt. 

A  malac mellett volt még grillezett hal, lasagne, zöldséges tészta, rizs, mindenféle ismeretlen helyi sütemény és palacsinta. 

Nagyon jól éreztük magunkat, eltekintve attól a nagyszámú légy családtól, akik csak úgy, meghívás nélkül jöttek és mindenbe beleettek. De ez az apró dolog sem billentette ki a házigazdáinkat a nyugalmi zónájukból, mert az egyik kis lányt odaállították az asztal mellé, aki egész nap egy kis banán levéllel hessegette a hívatlan vendégeket. 

Szóval tessék lazítani! 

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Ha a Fülöp-szigetekre utazol, fontos, hogy jól felkészülj és pakolj olyan dolgokat, amelyek segítenek a tartózkodásod kényelmessé tételében.

Úton Angkor felé

Úton Angkor felé

Phnom Penh – ben csak egy napot töltöttünk, pihenés képen, mert a gyerekeknek sok lett volna 14-16 óra buszozás.

Saját kis érdekességeink

Saját kis érdekességeink

Nem lehet az egész Fülöp-szigetekre általánosítani amiket írogatok, lehet, hogy másik szigeten másként vannak a dolgok.