Igazi parti kaja. Legyen az tópart vagy kerti rendezvény!
Száz évvel ezelőtt Amerikában a csirkeszárny nem tartozott a siker kaják közé. A csirkének elsősorban a mell részét fogyasztották.
Valamikor az 1960-as évek környékére tehető, mikor megjelent az első étlapon a sült csirkeszárny.
Ez az étel is meghódította a világot. Az biztos, hogy szósszal vagy szósz nélkül, de olyan kaja amit kicsik és nagyok is egyaránt kedvelnek.
Ez az én receptem, jó szószos, kell hozzá szalvéta bőven, mert könyékig maszatos lesz az ember ha ügyesen eszi.
Lássuk a receptet:
1,5 kg csirke szárny
A bbq szósz:
- 2 dl ketchup
- 0,5 dl almaecet
- 4 tk barna cukor
- 1 dl melasz
- 1 gerezd fokhagyma
- fél fej hagyma
- 1 ek folyékony füst
Avokádos majonéz:
- egy érett puha avokádó
- 200 g majonéz
- 1 ek. lime lé
- csipet fehér bors
- 1 gerezd fokhagyma
A csirke szárnyakat az izületeknél elvágjuk. A szárnyvégekre ebben a receptben nem lesz szükség. De én mindig elrakom a fagyasztóba, mert alaplé készítéséhez jól jön.
A feldarabolt szárnyakat egy tálba teszem és alaposan sózom, borsozom.
Addig mehet pihenni, míg a bbq szószt elkészítjük.
Az összes hozzávalót egy kézi robotgépbe teszzük és alaposan összedaráljuk. Szép barna fénylő mártást kell kapnunk.
Ha többet csinálunk, akkor üvegekbe rakva a hűtőben eláll 1-2 hétig.
A sütőt alsó-felső sütésre állítjuk és a hőfokot felcsavarjuk 250 fokra.
A szárnyakat elrendezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire és berakjuk a sütőbe.
Úgy 15 percet sütjük a megadott hőmérsékleten, majd mérsékeljük a hőt 200 fokra és mehet tovább a sütés még 20 percet.
Mikor letelt az idő, a forró csirke szárnyakat egy csipesz segítségével belerakosgatjuk a bbq szószba. Óvatosan megforgatjuk benne. Elég forró lesz a szárny, ne kézzel fogdossuk.
Ha mindenhol jól körbejárta a szósz a husikáinkat, akkor még mehet vissza a sülni 20 percet.
Érdemes néha ránézni, nehogy megégjen a szósz, de ha egy kicsit feketedik az nem baj még, mert a benne lévő cukor elkezdett karamellizálódni.
Az avokádót kikanalazzuk a héjából és a majonézzel együtt alaposan összepépesítjük. Belerakjuk a többi ízesítőt és sima állagúra keverjük.
Ha kész a csirkénk, várjunk egy 5 percet mielőtt tálaljuk. Ha esetleg maradt a tálban bbq szósz azt még most rá lehet kenni, szuper tocsogós lesz tőle az egész.
Dollár chips:
- 2-3 db burgonya
- kukorica keményítő
A krumplikat alaposan megmossuk majd zöldséggyaluval 2 mm vastag karikákra vágjuk. A szeleteket langyos víz alatt addig mossuk, míg a keményítő tartalmuk távozik.
Ez azt jelenti, hogy a víz nem lesz fehéres színű.
A megmosott burgonyákat lecsöpögtetjük, majd száraz konyharuhára fektetjük és alaposan leszárítjuk őket.
Egy tálba tesszük a megszárított krumpli szeleteket és megszórjuk a keményítővel. Alaposan átforgatjuk és 175 fokos bő forró olajban aranysárga ropogósra sütjük. Sütés után megsózzuk és már lehet is flamózni!
Érdemes még zöldséghasábokat is készíteni, mert szuper mártogatni a szószba.
Jó főzőcskézést!