Védőoltások

Nagtabon beach tenger part
Trópusi országokba utazóknak ajánlottak a különféle védő oltások. Ezt nehéz eldönteni, hogy ez kell-e vagy nem.

Mi beadattuk, amit lehetet.

Először én kaptam meg az oltásokat két éve, mikor először kijöttem ide Balázshoz.

Hepatitisz A-B-t meg DIPERTE oltást. Nagyon izgultam, hogy ezek az oltások biztonságban tartsák a kis szervezetem és ellen álljak a sok támadásnak. 

Egy budapesti oltóközpontban oltattam magam, jó drágán. 

Zsófinak is és a gyerekeknek is kellett még pár oltást beadatni indulás előtt, de olyan összeg jött ki az oltóközpontnál, amit nem szerettünk volna kifizetni. Ekkor jött az ötlete Zsófinak, hogy megkérdezi a házi orvost, hogy felírja-e receptre a védőoltást és beadja-e. Persze, hogy felírja. Megkaptuk a recepteket és irány a patika.

Természetesen az összes felírt oltóanyag hiánycikk az Magyarországon.

Az idő telt és nem volt oltóanyag. A gyerekeknek volt és amúgy is már megkapják az iskolában a Hepatitis oltásokat. De fogyott az idő és nem volt oltás Zsófinak. Közben nekem jött egy SMS az oltóközpontból, hogy menjek be egy emlékeztető oltásra. Hát gyorsan fel is hívtam őket, hogy emlékszem még rájuk, miért mennék. Mert a Hepetitist meg kell ismételni még egyszer, hogy védett legyek! Akkor eddig nem adott védettséget a két oltás? Úgy voltam Ázsiában, hogy védtelen voltam?

Ő, hát nem…-hangzott a válasz. De védett voltam, csak ezzel az oltással még védettebb leszek. Ok, majd megyek, mondtam.

Közben felkutattuk Budapest összes patikáját, mire megtaláltuk az utolsó pár darab oltóanyagot. 

Rögtön mentünk vissza a házi orvoshoz, hogy itt van a cucc, mehet a szuri. Persze szabad napos. Az idő telik és a két oltás között  harminc napot kell várni. Aztán végre minden klappolt, orvos is, meg vakcina is, mehet a szuri. No-no, de egyszerre csak egy szuri, mert ha allergiás vagy az egyikre, akkor mi lesz? Oké, akkor csak egy. Holnap jöhetünk a másikkal? Nem, várni kell, egy hónapot. Váááá! Kifutunk az időből. 

Aztán utánajártunk és kiderült, hogy én is egyben kaptam a két oltást, mehet úgy. Saját felelőségére.

Indulás előtt pár nappal mindenkinek megvolt az összes oltása, mehetünk.

Az oltás dolgot mindenki maga döntse el, hogy kell vagy nem.

Hasmenésünk volt és szerintem még lesz, tetováltatni nem fogunk és idegen férfiakkal sem létesítünk kapcsolatot, tehát  Zsófi elvileg védve van. Remélem szögbe nem lépünk. Nem megyünk maláriával fertőzött dzsungeles részre. Vigyázuk magunkra és egymásra. 

A trópusok ezen része nem olyan veszélyes, mint ahogy nekünk azt otthon mondják. Minden embert beoltanak itt is és ráadásul több védőoltás kötelező itt mint nálunk.

Az az egy betegség amit minden ideutazó elkap, amikor megjön, arra meg nincs oltás. Egyszerűen kifekszed és magától elmúlik.

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Ha a Fülöp-szigetekre utazol, fontos, hogy jól felkészülj és pakolj olyan dolgokat, amelyek segítenek a tartózkodásod kényelmessé tételében.

Úton Angkor felé

Úton Angkor felé

Phnom Penh – ben csak egy napot töltöttünk, pihenés képen, mert a gyerekeknek sok lett volna 14-16 óra buszozás.

Saját kis érdekességeink

Saját kis érdekességeink

Nem lehet az egész Fülöp-szigetekre általánosítani amiket írogatok, lehet, hogy másik szigeten másként vannak a dolgok.