Ázsiai töltött káposzta osztriga szósszal

Ázsiai párolt töltött káposzta
Ázsiában élni több szempontból is szuper dolog, de hiába a rengeteg ízletesebbnél ízletesebb étel és hiába a világ konyháinak nagy része az utcán megkóstolható, de mégis hiányzik néha a magyar konyha. 

Persze nem azt mondom, hogy elviselhetetlenül hiányzik az az érzés, hogy 40 fokban egy zsíros marhapörköltet eszünk galuskával és egy raklapnyi tejföllel, hogy utána napokig csak fekszünk és próbáljuk megemészteni a zsír és szénhidrát bombát.

Az energia kell télen, de itt az örök nyár országában nem kell energia, hanem egy rózsaszín gitár, csillámpor és rengeteg éneklés.

Kell az elfogadás és a nyitottság! 

Magyarként azért nem olyan egyszerű ezt a két dolgot úgy összehozni, hogy egyszerre sikerüljön minkét feladat, mert hát hiába gondolom, hogy elfogadom, ha igazából nem is vagyok nyitott, vagy fordítva. 

Aztán egy idő múlva azon veszed észre magad, hogy már el is fogadtad és teljesen nyitott lettél a körülötted lévő világra.

Már nem kell rohannod sehova és nem kell várni a tavaszt. Itt mindened megvan, amire valóban szükséged van. Amire szükséged van! 

Tudnék csinálni Ázsiában is magyaros töltött káposztát, még fermentálni is tudnék hozzá káposztát, de szükségem van rá? Van helyette hasonló, de mégis más! 

Nem bonyolult az elkészítése, csak kell hozzá egy kis rutin. 

Lássuk a receptet!

Hozzávalók:

 • 500 g darált sertés hús
 • 10-12 db kínai kel levél vagy fiatal kelkáposzta levél
 • kb 10 cm hosszúságú póréhagyma
 • 100 g sárgarépa
 • 30 g gyömbér
 • 20 g fokhagyma
 • 1 tk alma ecet
 • 1 tk bors
 • 3 ek szója szósz
 • 1 ek osztriga szósz
 • 1 tkhal szósz 
 • 2  dl víz
 • 1 tk keményítő
 • só, bors

Első lépésként a sárgarépát, a fokhagymát, a gyömbért és a póréhagymát egy késes darálóban finomra daráljuk. Nem pépesre, hanem nagyon apró darabokra.

A darált húshoz adjuk az aprított zöldséget, az alma ecetet, a szója szószt és a halszószt, majd jó alaposan dolgozzuk össze. Sózni csak nagyon enyhén, mert a szója szósz is sós. Borsozni viszont nyugodtan lehet. Gyors kézmosás után rakjuk be a hűtőbe minimum egy órára, hogy az ízek kicsit összeérjenek.

A káposztaleveket forrásban lévő sós vízbe tesszük 2-3 percre, majd utána nagyon hideg vízzel lehűtjük, és jó alaposan lecsöpögtetjük. 

Kezdjük el a káposztákat betölteni a fűszerezett hússal.

Egy levelet a vágódeszkára terítünk úgy, hogy a szára legyen felénk. A szár vastag részét kivágjuk, de nem kell ketté vágni a levelet, csak kb. 5-6 cm-t vágunk ki belőle.

A levél felső részébe teszünk egy evőkanálnyi tölteléket, majd a káposztalevél két oldalát finoman ráhajuk és alulról elindulva feltekerjük. Igazából úgy tekerd fel ahogy neked a legkényelmesebb, ahogy sikerül, úgy lesz a legjobb. Ugyanígy járunk el a többi káposzta levéllel is. Ha marad még hús, akkor kis golyókat formázhatunk belőle és azokat a káposzták közé tehetjük.

Ha van pároló edényed, akkor párold őket 10-12 percen keresztül.

Nos, ha nincs, akkor csinálni kell egyet. Nekem van egy IKEA-s szűrőm, ezt teszem bele a lábosba. A lábosba töltök annyi vizet, ami a szűrő aljáig ér. A káposztákat a szűrőbe teszem és a lábos tetejét alufóliával bevonom, így a gőz nem tud elszökni, ezzel a technikával készítem a gőzölt ételeket. Így nagyon kíméletesen készülnek az ételek, a vitamin tartalma is jobban megmarad.

Egy gyors szószt készíthetünk mellé, amibe tunkolhatjuk vagy leönthetjük vele a kész káposztát. 2 dl vizet egy nagy ek. osztrigaszósszal felmelegítjük és a keményítővel besűrítjük. 

El is készült a remek töltött káposztánk kicsit másként, mint azt megszoktuk, de ez nem fog beleülni a gyomrodba, és nem fúj fel! 

Érdekes, hogy nálunk a gyerekek sokkal szívesebben megeszik ezeket a kajákat, mint a nehéz magyaros ételeket. 

Jó főzőcskézést!

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Nasi lemak

Nasi lemak

A nasi lemak a maláj konyha egyik legfőbb étele, amely kókusztejben és pandan levélben főzött illatos rizsből áll.

Japán curry

Japán curry

Sajnos mostanában nem tudunk utazgatni, akkor a világot hozzuk el magunkhoz.