Minden hétvégén a tengerparton üldögéltünk és a sok fürdőzéstől meg szörfözéstől rendszeresen csillapíthatatlan éhség tört ránk.
A kis büfékocsiban nem volt hatalmas választék, de a hideg sörön és friss kókuszon kívül mindig volt sült zöldség és sült hal vagy sertés hús. Jobb napokon akadt a törzsvendégeknek vega hamburger is.
Kicsit átalakítottam a receptet, hogy a magyarországi alapanyagokból is el lehessen készíteni!
Lássuk a receptet:
- 1,5 kg egész sertés tarja
- 1 nagyobb fej vörös hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 3 ek. mustár
- 3 kk. barna cukor
- 1 kk. orégano
- 1 kk. piros paprika
- 3 ek. almaecet
- só, bors
Az összes hozzávalót a húson kívül egy robotgépbe tesszük és alaposan összedaráljuk, majd a pácot öntsük a húsra és jól masszírozzuk bele.
A húst egy vas lábosba teszem és 180 fokos sütőben sütöm, kb 1,5-2 órát fedő alatt, majd fedő nélkül légkeveréssel még 20-30 percet. Ha van maghőmérő kéznél, akkor 92 fokos legyen a hús belső hőmérséklete. Ha már 85-86 fokos a tarjánk belül, akkor lezárom a sütőt és megvárom míg eléri a kívánt 92 fokot.
A sütő ajtaját nem kell kinyitni, kicsit a melegben még megnyugszik a husikánk.
A sült zöldségekhez kint lila, fehér, narancs színű édesburgonyát használnak.
Magyarországon édesburgonyát, sárgarépát és zellert tudunk használni elsősorban.
- 2 db zeller gumó
- 1 nagyobb darab édes burgonya
- 1-2 sárgarépa
Minden zöldséget 1×1 cm-es hasábokra vágunk és forrásban lévő sós vízben pár percre megmerítjük. Nem kell megfőzni.
A fürdő után hidegvíz alatt lehűtjük és alaposan lecsöpögtetjük a zöldségeinket.
Még egy konyharuhára is rá szoktam rakni őket, hogy a maradék kis vizet is leitassam róluk.
Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe mehetnek a hasábok, majd kis olajjal, sóval, borssal és egy csipet chili porral meghintem, csak a pikáns íze miatt. Alaposan átforgatjuk a zöldségeket, hogy a fűszerek mindenhova eljussanak majd mehet a sütőbe 180C légkeverésre.
Nyugodtan lehet fritőzben is sütni, de akkor a fűszereket csak a végén tegyük a ropogós zöldségekre!
Akkor jó, ha szépen megsül.
Jó főzőcskézést!