A banán ketchup egy tipikusan filippínó kaja. Mindenféle fajtát árulnak a szupermarketekben, de szerintem olyan rosszak, annyira műanyagok, hogy inkább megcsináltam a sajátomat.
Vannak értelmezhetetlen ízek számomra a fűszerezéseikben, ezért nem minden íz pont olyan a receptjeimben mint az eredeti. De komolyan nagyon rosszak. Szerintem valami tartósítószer okozhatja. Számunkra ehető virsli vagy felvágott nincs a szigeten, miközben ők nagyon büszkék a húsáruikra.
Lássuk a receptet:
Banán ketchup
- 600 g / 4 db paradicsom
- 180-200 g banán
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 g hagyma
- 2 ek. barna cukor
- 1 ek. almaecet
- 4 cl. rum
- 1 tk. kukorica keményítő
- 1 dl. víz
- só és bors
A paradicsomokat leforrázzuk és lehúzzuk a héját. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd az összes hozzávaló – a keményítő és a víz kivételével – mehet a lábosba és lassú tüzön főzzük amíg kicsit szétfő minden cucc benne. Kis sóval, borssal után ízesítjük. Ha nem elég édes, nyugodtan mehet bele még cukor. A lényeg, hogy fincsi banános édes szószt kapjunk. Botmixerrel alaposan összeturmixoljuk és visszaöntjük a lábosba. Lassan melegítjük tovább és a vízzel elkevert keményítővel felöntjük. Ha behúzta a sűrítő anyag, akkor kész is vagyunk. Mehet egy üvegbe hűlni.
A hús pác
- 2-3 ek. banán ketchup
- 1 ek. szója szósz
- 1 ek. barna cukor
- 1 cirtom leve
- 1 ek. almaecet
- 1/2 tk. kínai 4 fűszer keverék
- 1/2 tk. bors
Körübelül 1,5 kg bőrös húst érdemes venni és ha benne van a borda csont, azt óvatosan szedjük ki.
Sót direkt nem írtam a pácba, sütés előtt kell besózni a húst!
Az összes alkotó elemet összeöntjük egy tálba és alaposan összekeverjük. Ezzel a mixel fogjuk a bőrös hasaalját jól megmasszírozni. Ha készen vagyunk ezzel a művelettel és már úgy gondoljuk, hogy eme helyzetből több nem hozható ki, akkor a megdolgozott húsok mehetnek a hűtőbe egy éjszakára.
Édes szója szósz
- 2 ek. szója szósz
- 2 ek. víz
- 1 ek. barna cukor
Sütőben:
A sütőben közepes hőfokon 160-170 fokon letakarva egy óra alatt szépen süssük meg a húsainkat, majd magas hőfokon tovább addig, míg a bőr szépen kipattogzik. Amikor a bőr elkezd sülni, kicsit kenjük meg a szója szósszal. A cukortól és a szójától fekete lesz a felszíne a húsunknak.
Faszénen:
A sütőben 150-160 fokon süssük két órát a húsokat lefedve. A megadott idő elteltével az elkészült hasaalját pihentessük egy-két órát a pulton, mielőtt a grillre rakjuk.
Faszénen, nem túl erős hőfokon, bőrrel lefelé addig sütjük, míg szép ropogós lesz a bőre, tálalás előtt is kenjük meg a cukros szója szósszal.
A cukor rá tud égni miközben sűl, ezért a vége felé érdemes megkenni a forró ropogós bőrt, hogy a cukor kicsit rá karamelizálódjon.
Jó főzőcskézést!