Nem voltunk különösebben rizs evő brigád, de egy-két hónap alatt leszoktunk a krumpli, kenyér, nokedli trióról és átálltunk a rizsre. Kis rizs reggelire, ebédre, vacsorára.
Ezt a kaját akkor szoktam készíteni, amikor már nem kívánjuk a húst, meg nincs semmi ötletünk, hogy mit együnk. Rizs mindig van megfőzve, a többi hozzávalót meg te rakod össze, ahogy jól esik.
Lássuk az én receptemet!
Hozzávalók:
- 30 dkg rizs
- 30 g gyömbér
- 4 ek. szója szósz
- 1 fej lila hagyma
- 1 db paradicsom
- 0,5 kg sárgarépa, zöldborsó, zeller, krumpli de bármi ami a hűtőben van. Lehet fagyasztott francia saláta mix is
- 1db kápia paprika
- 5-8 g friss chili
- 3 gerezd fokhagyma
- 1-1,5 dl jobb minőségű olaj
- só, bors
- egy marék friss koriander
- annyi tojás amennyit szeretnétek tükör tojásnak megsütni
A rizst mindenképp meg kell főzni előre, kétszeres mennyiségű sós vízben.
Nyugodtan tegyük félre ha kész, majd csak a főzés végén lesz rá szükség.Minden hozzávalót érdemes előkészíteni, hogy főtés közben ne keljen kapkodni a vágással. A gyömbért, chilit, fokhagymát apróra vágjuk, a többi alapanyagot kb 1×1 cm-es kockákra.Egy wokban melegítsük fel az olajat és dobjuk bele a gyömbért, a chilit és a fokhagymát, majd pirítsuk őket pár percig. Mikor elkezdenek enyhén barnulni, rádobjuk a sárgarépát, zöldborsót, zellert és együtt sütjük tovább őket. Egy kis idő után látszódni fog, hogy szépen alakulnak a zöldségek, 3-4 perc elteltével mehet rá a lila hagyma, kápia paprika. Forgatunk rajta párat, a lényeg, hogy a zöldségek maradjanak egy kicsit roppanósak. A végén rádobjuk a rizst, meglocsoljuk a szója szósszal és együtt pirítjuk az egészet pár percet. Közben finoman keverjük meg párszor, nehogy leégjen. Most még beletesszük a paradicsomot és a koriandert, egyet keverünk az egészen, borsozzuk és sózzuk, de csak óvatosan, hisz a rizs és a szója szósz is sós.
A tükor tojásokat a tálaláskor a pirított rizs tetejére tesszük.
Jó főzőcskézést!