Füstölt csülök, szalonnás savanyú káposztával, diszkoszban

Káposztás csülök
Évek óta porosodik a kamrában egy repülő csészealjra hasonlító vas sütő eszköz.

Kacérkodtam már a gondolattal, hogy sütök benne valami nagyon jót, de mint megannyi dolog az életben, ez is eltolódott rendszeresen.

De most eljött az idő és elővettem.

Mi is az a diszkosz? 

A sütődiszkosz egy vasból készült, népi sütőedény, több méretet is találunk belőle, a kétszemélyestől egészen a nagycsaládot is jól lakatóig. A gömbölyded alakú edénybe kerülhet a húsok mellé számos zöldség (hagyma, paprika, paradicsom), és záródásának köszönhetően az értékes ízek, aromák mind megmaradnak. Az edényt direkt láng nem érheti, a parázsba helyezve kell órákon át összeérnie benne az ízeknek, miközben hűsölhetünk egy fa árnyékában vagy épp a kerti munka végeztével elkészül benne az ízletes vacsoránk. Az edény eredete a mátrai szénégetőkhöz, favágókhoz vezethető vissza, akik munka közben is el tudták készíteni benne egészséges ételüket.

Lássuk a receptet:

Hozzávalók:

  • 1 egész füstölt csülök
  • 0,5 kg savanyú káposzta
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 2 db vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • só, bors
  • 2 ek libazsír
  • 1 kg újkrumpli
  • 1-2 szál újhagyma

A csülköt kicsontozzuk, ami nehéz feladatnak tűnhet, de szépen akkurátusan a csont mellett addig vagdossunk, míg egyszer csak körbeérünk.

A diszkosz alsó felébe a szalonna felét szépen felszeletelve belefektetjük. 

Rápakoljuk a káposztát, a felvágott paradicsomot, paprikát, fokhagymát, hagymát. Enyhén megszórjuk borssal és teszünk rá egy evőkanál zsírt. Rátesszük a füstölt csülköt és a húsra pakoljuk a maradék szalonnát és zsírt. Sóval nagyon óvatosan, mert a csülök sós lehet.

Összecsukjuk a diszkoszt és mehet a parázsba. Ha nem akarunk parázzsal bajlódni, elkészíthető a sütőben is. Alsó felső sütésen 200℃-on két, három óra alatt készre sütjük.

Az újkrumplit enyhén előfőzzük, majd alaposan leszárítgatjuk és forró, bő olajban ropogósra sütjük. Apróra vágott újhagymával összekeverjük és enyhén sózzuk, borsozzuk.

Sütés után, ne nyissuk ki rögtön a diszkoszt, hagyjunk időt, hogy egy kicsit hűljön és pihenjen!

Jó főzőcskézést!

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Epres csirke saláta

Epres csirke saláta

Itt az eper szezon, de ha a porcukros epren felül is érzünk magunkba valamit, akkor ez a saláta igazi kiegészítője lehet egy szuper kerti partinak a barátokkal.