Már minden kosárban és minden létező száraz és árnyékos helyen cukkíniket tárolunk a lakásban, de csak teremnek megállás nélkül.
A gyerekek nem szeretik, én igen, de nem érzem azt, hogy hetekig cukkínit akarok enni, rántott, főzött és egyéb variációkba.
Néhány dolog amit érdemes tudnod a cukkíniről:
Mexikó területéről, a spanyol és portugál hódítók segítségével jutott Európába ez a zöldség. Őshazájában már több ezer éve szerves alkotóeleme az ott élők étrendjének, Európában azonban csak a huszadik század környékétől kezdve vált népszerűvé.
A cukkini 95 százaléka szöveti víz, ezért kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét. Azért ne gondold, hogy a magas víztartalom mellett nincs benne más hasznos tápérték. Sokféle ásványi anyagot tartalmaz: mangán, kalcium, magnézium, kálium, réz, foszfor és cink is található benne. De ezeken kívül folsavban és élelmi rostban is gazdag.
Egy közepes méretű cukkini mindössze 25 kalória körül mozog, így nyugodt része lehet minden fogyókúrázó, vagy életmódot váltó ember táplálkozásának. Magas C-vitamin tartalma miatt nagyon jó antioxidáns tartalmú növény, segíti az asztma kezelését, és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
Ugyanakkor mártogatósnak nem sűrűn használják, ezért megálmodtam egy fűszeres, kicsit keleties ízű szószt, amely zöldség pálcikákkal fogyasztva, remek előétele lehet egy naplementés kerti partinak.
Lássuk a receptet!
Hozzávalók:
- egy nagy cukkíni
- 3 db kápia paprika
- 1 lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- olivaolaj
- 2 dl kókusztej
- 1 tk oregano
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk kömény mag
- 1 tk édeskömény mag
- 1 tk koriander mag
- sárgarépa
- uborka
Azokat a fűszereket, amiből 1 tk kell, összeöntünk egy mozsárban, majd megőröljük.
A fűszer keverékünket kevés olivaolajon megfutatjuk, majd rádobjuk a hagymát, paprikát, fokhagymát. Pár perc dinsztelés után mehet rá a meghámozott és apró kockákra vágott cukkíni.
Addig sütögetjük a zöldségeket, míg a cukkíni szépen megpuhul, majd felöntjük a kókusztejjel. Sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, míg elfő róla a víz.
Botmixerrel összedaráljuk, szép krémessé.
Fogyasztás előtti napon érdemes elkészíteni, és addig a hűtőben tárolni, hogy az ízek összeérjenek.
Jó főzőcskézést!