Glenrio a szellem város TX-NM

Glenrio
Letérve a 66-os út még járható szakaszáról, betévedtünk egy elhagyatott városba.

Letérve a 66-os út még járható szakaszáról, betévedtünk egy elhagyatott városba. Egy pár épület állt csak megkopva az út mellett. Az aszfalt út repedezett és mindenütt átnőtte a növényzet.

Májusban szépen sütött a nap. Az úton mindenfelé gallyak és varjak voltak. Nem törődünk velük, csak kocsikáztunk a kihalt város egyetlen főutcáján. Egyszer áthajtottam egy gallyon, ami mellett egy varjú próbált fogás találni. A tükörből láttam, hogy a gally mozgott.

Ekkor vettük észre, hogy az úton lévő botok, nem valami kódolt fa ágai, hanem csörgőkígyók. A tavasz napsütés felmelegítette az utat és kígyók százai lepték el. Sohasem láttunk ezelőtt csörgő kígyót szabadon a természetben.

Ez volt az a pont, hogy nem álltunk meg többet pisilni az út mellett.

 

GLENRIO-t, a 66-os út Texas és Új-Mexikó államhatárán fekvő várost 1901-ben alapították a rajta áthaladó különböző vasutak. Annak ellenére, hogy a neve a skót „glen” és a spanyol „rio” szóból származik, Glenrio a közelében sincs völgynek vagy folyónak. Búza- és szarvasmarhatenyésztők telepedtek le a kiterjedt telkeken, és egy kis közösség nőtt ki.

A két állam közötti megosztottság szokatlan szokásokat teremtett Glenrióban. A posta a texasi oldalon lévő vasúti pályaudvarra érkezett, de az új-mexikói oldalon lévő postahivatalba kellett szállítani. A texasi oldal egy száraz megye része volt, így az összes kocsma az új-mexikói oldalon volt. Mivel Új-Mexikóban magasabb volt a benzinadó, az összes benzinkút a texasi oldalon volt.

Amikor a 66-os út a délnyugati országutat átszelte, Glenrio népszerű megállóhely volt Amarillo és Tucumcari között. Bár Glenrio tényleges lakossága sosem haladta meg a néhány tucatot, a motelek, éttermek és kávézók a Route 66-os turisták folyamatos beáramlásának köszönhetően fenn tudtak maradni. Az „Érik a szőlő” (Henry Fonda) című film egyik jelenetét is Glenrio egyetlen poros útján forgatták.

Amikor 1955-ben bezárták a Rock Island Railroad depót, Glenriót keményen sújtotta, de nem olyan keményen, mint amikor a helyére az Interstate 40 került. A lassabb tempójú, festői 66-os úttal ellentétben ez az új autópálya arra volt hivatott, hogy minél gyorsabban eljusson A pontból B pontba. A Glenrión átmenő forgalom elapadt. Az 1980-as évekre már csak két lakos maradt. Nem sokkal később ők is eltűntek, és Glenrio azóta is szellemváros.

Ma már csak néhány elhagyatott épület maradt a városból. A Little Juarez Diner még mindig áll, akárcsak a State Line Motel. A tábláján az áll: „First in Texas” vagy „Last in Texas”, attól függően, hogy melyik irányba haladunk. A Streamline Moderne Texaco benzinkútnál egykor órákig álltak sorban az autók. Most a 66-os út szélén áll romló állapotban, Glenrio virágzó múltjának emlékeként.

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Giordano’s  Chicago IL

Giordano’s Chicago IL

A pizza szó a világon mindenhol azt jelenti, hogy valami kerek tészta megkenve paradicsom szósszal és meghintve rengeteg sajttal.