Néhány éve egyik reggel úgy ébredtem, hogy nagyon megkívántam ezt a levest.
Azt, hogy honnan jött az érzés, a mai napig nem tudom?
Aznap meg is főztem és meglepetésemre nagyon ízlett, de nem csak nekem, hanem az egész családnak.
Azóta sokszor készítettem már, mert olcsó, gyorsan kész és tényleg mindig elfogy.
Sok főzéssel foglalkozó bejegyzésemben elmélkedtem már azon, hogy kutatva a világ gasztronómiai éléskamrájában, milyen hasonlóak az ételek. Így bukkantam rá, a Japán tojáslevesre is, ami nagyon hasonlít a magyar társához, csak sokkal könnyebb étel.
Elkészítése talán még egyszerűbb, mint a mi verziónk.
Lássuk a receptet:
Hozzávalók:
- 1,7l víz
- 3 db leveskocka
- 6 ek. szójaszósz
- 5 db tojás
- 1 ek. étkezési keményítő
- petrezselyem
- kolbász, vagy bacon kocka
- fél vöröshagyma
- kicsi olaj
Egy edényben a szalonna-, vagy kolbász kockákat ropogósra sütjük, és egy szűrő segítségével a zsírtól elválasztjuk.
A hagymát felkockázzuk és kevés olajon megdinszteljük, majd felöntjük vízzel és várunk, hogy felforrjon.
Mikor forr a víz, mehet bele a leveskocka, és a szójaszósz.
A tojásokat és a keményítőt egy tálban összekeverjük és lassan csurgatva a levesbe öntjük. Gyakran keverjük meg egy villával. Ez segíti a tojásokat, hogy jobban szétváljanak.
A végén mehet bele a friss, aprított petrezselyem.
Tálaláskor a leves tetejére szórjuk a ropogós szalonna-, vagy kolbász kockákat.
Ez a leves sokkal elegánsabb és jóval kevésbé terheli meg a szervezetet, mint a mi magyar verziónk.
Ugyanakkor a magyar paraszti világból hozott zsírral készült, paprikás rántás egy fontos sűrítő eleme volt a régmúlt koroknak, mert ezzel a módszerrel jóval laktatóbbá váltak az őseink ételei, ami fontos volt a szegény sorsú családoknál.
Jó főzőcskézést!