Ez egy kókusztejes pácban érlelt csirke nyárs, amit frissen faszénparázson sütnek, kívűl ropogósra, belül omlós puhára. Finom ázsiai uborkasalátát és mogyorószószt ettünk hozzá.
Alap fűszerezések vannak, de ahogy otthon Magyarországon is egy-egy étel receptje változik attól függően, hogy ki főzi, vagy melyik tájegységen – azaz, ahány ház annyi szokás.
Én így tanultam meg, mi így szeretjük.
Azt már egy másik receptben is leírtam, hogy nyugodtan mindenki alakíthatja saját szájíze szerint.
Indonéz csirke nyárs
Érdemes egy nappal az elkészítés előtt a csirkét a pácba belerakni és a hűtőben elhelyezni, hogy az ízek finoman összeérjenek.
Vághatod a csirkemellet kis kockára, csíkokra, vagy nagyobb hasábokra.
- 1 kg csont nélküli csirkemell
- 1 csésze kókusztej
- 2 ek. szójaszósz
- 1/2 ek. halszósz
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek barna cukor
- 2 ek. reszelt gyömbér
A fokhagymát fokhagyma nyomóval összenyomjuk, a gyömbért lereszeljük és a többi hozzávalóval a csirkére öntjük, majd alaposan összekeverjük. Ha mindenhol átjárta a pác, mehet a hűtőbe pihenni. Az elkészítés napján, a csirkekockákat húzzuk bambusz nyársra és izzó faszén fölött grillezzük meg őket.
Házi mogyorószósz
- 1 csésze darabos mogyoróvaj
- 1 csésze kókusztej
- 2 tk barna cukor
- 1 lime leve
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk reszelt gyömbér
- 1 csipet csilipehely
- 2 ek szójaszósz
- 1 tk halszósz
Az összes hozzávalót egy tálba tesszük és alaposan összedolgozzuk.
Ázsiai uborkasaláta
- 1 egész kígyó uborka
- 2 db lila hagyma
- 1 db piros kápai vagy kaliforniai paprika
- 1tk só
- 1/2 tk bors
- 1 ek szezámmag
- 3 ek alma ecet
- 1 ek méz
- 1 dl víz
Az uborkát egy szeletelő segítségével vágjuk 2mm vastagra. Vagy ha nincs szeletelőnk, akkor olyanra, amilyenre sikerül. A lila hagymát először félbe majd fél karikákra, hasonlóan, mint az uborkát. A paprikát kicsumázzuk és apró kockákra feldaraboljuk.
A szószhoz a hozzávalókat egy tálba öntjük és elkeverjük alaposan. A zöldségeket belerakjuk és tálalásig pihentetjük a hűtőben.
Tökéletes vendégváró étel, biztosan mindenkinek ízleni fog!
Jó főzőcskézést!