SV Montessori iskola

SV Montessori
Itt már javában dübörög az iskola, otthon még tart a nyári szünet utolsó pár hete. 

A oktatás teljesen más mint nálunk.

Nem az a poroszos fegyelem, nem kell a tanárnak jelenteni az óra elején, és valami féle kölcsönös barátság uralkodik tanár és diák között.

Hosszabbak az órák, viszont lehet közben beszélgetni, WC-re menni, vagy aludni a padon. 

Különböző időpontokban kezdődnek a tanórák reggelente egyes évfolyamoknak, így a szünetek is máskor vannak, ezért nem egyszerre ötszáz gyerek áll sorba a büfébe.

Albinak 8.30, Emilnek 9.30-kor kezdődik a nap.

Az iskola előtt, ki és beszálló zóna van kialakítva, ahol nem lehet parkolni, csak kipattannak a gyerekek a kocsikból. Külön van parkoló is kialakítva, ha valaki ügyeket akar intézni és hosszabb időre érkezik. Minden iskolának saját iskola busza van, ezzel hozzák-viszik gyerekeket. Mondjuk ez nem olcsó dolog, de mindenesetre kényelmes a szülőknek. Mi nem mertük őket erre a szolgáltatásra befizetni, meg ráadásul majdnem ugyanannyiba kerül mint egy iskolai félév tandíja. 

Nagyon viccesnek tartom, hogy a biztonsági őr, – akinél amúgy pisztoly van,-  minden gyereket ismer név szerint és hangosan szólítja őket, ha meglátja a szüleiket délután. Szeretem ahogy bekiabál az aulába, hogy Sir Álbört! Nekünk is nagy nyugodtság, hogy a gyerekek nem kolbászolhatnak el iskola időben. Rendszeresen tartanak földrengés gyakorlatot, ilyenkor mindenkinél kötelezően kell lennie egy sípnak, amit persze a kicsik egész nap fújnak. 

A nagyobb áruházakban lehet kapni, síppal ellátott elemlámpát, direkt ilyen esetekre. Most már tudom, hogy a kisdobos és úttörő egyenruhán miért volt síp. 

Emilnek nagyon jól megy a suli. Most nyert valami rajz pályázatot amire nem is jelentkezett, meg egész nap gitároznak, énekelnek ( Ed Sheerant, Elvist) és bandáznak az osztályteremben. Persze ő már tudott angolul.

Albikánk minden nap megszenvedi az iskolát, de nem adja fel. Egy hős. Minden nap bemegy a suliba, bár semmit nem ért, csinálja és odateszi magát. 

Az ABC betűit másként írják mint nálunk, (ahogy a nagyszüleink írtak) nem olyan nagy a különbség, de a tanárok nem tudják elolvasni Albi írott betűit, ezért nyomtatott betűkkel ír, hallás után.  Másképp számolnak és mindezek mellé, még Albit egy osztállyal feljebb sorolták, mint kellett volna. Most ő a fülöp-szigeteki negyedikes anyagot tanulja. Otthon meg csak most menne harmadikba. 

Új gyerekek, új nyelv, új minden. Van egy kis barátnője, akinek belga az apukája és legalább fehér, így ha vele van, nem érzi magát annyira másnak napközben. A tanárok segítőkészek, de azért van egy, aki undokoskodik vele. Ezt nem értem a tanárokban, hogy miért csinálják, de biztos, hogy okuk van rá. A srácok tanulnak angolul meg tagalogul. Nagyon klassz tankönyveik vannak. Más a tanrend mint otthon és inkább Ázsia történelme a számottevő, de például matekból, szingapúri matekot tanulnak. Hogy az milyen, nem tudom. Ilyen óráik vannak például, hogy egészségtan, programozás, tudomány, személyiség fejlesztés. Szóval nagyon izgi.

Nincs osztályzás, csak százalékos értékelés. Minden hónap végén, minden iskolában ilyenkor egységesen vizsgák vannak. Az első hónap végén az volt a feladata Albinak, hogy minden teszten szerezzen egy pontot. Nagyon boldog volt amikor öt, tíz pontokat kapott a dolgozatokra. Minden csak viszonyítás kérdése. Nem vártunk sokat és az sikerült, mindenki boldog. Ezeknek a teszteknek a végeredménye nem számít, megmutatja a tanárnak és a szülőknek, hogy hogyan áll a gyerek. Ha kicsit rosszabbul is teljesít, nincs buktatás. Közép iskolában érettségi sincs, az összes vizsga eredménye számít, az alapján kap egy pontszámot, amivel jelentkezhet egyetemre, ha akar. Nem kérdezik ki a négy év anyagát újra. 

Az Albi meséli, hogy a legcsinosabb tanár nő ( teacher Via ) pikkel rá a suliban. Mindig leszidja, hogy miért nem írja angolul a dolgokat. Albi arra gondol, hogy ez azért lehet, mert nagyon hasonlíthat a szerelmére, aki elhagyta, és emiatt bosszút ál rajta.

Nem vagyok benne biztos, hogy ez valóban fedi az igazságot, de bementünk a suliba és jeleztük, hogy bár Albi a helyi sármőr, egy árva szót sem beszél angolul, ezért ne szívassa már folyamatosan. Remélem ezzel a dolog el lett intézve. 

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Ha a Fülöp-szigetekre utazol, fontos, hogy jól felkészülj és pakolj olyan dolgokat, amelyek segítenek a tartózkodásod kényelmessé tételében.

Úton Angkor felé

Úton Angkor felé

Phnom Penh – ben csak egy napot töltöttünk, pihenés képen, mert a gyerekeknek sok lett volna 14-16 óra buszozás.

Saját kis érdekességeink

Saját kis érdekességeink

Nem lehet az egész Fülöp-szigetekre általánosítani amiket írogatok, lehet, hogy másik szigeten másként vannak a dolgok.