Meteor-kráter Winslow AZ

Meteor-kráter
Jó sokat autóztunk mire elértük a krátert.

Út közben egy forgószél keresztezte az utunkat, majd kisvártatva hóesésbe futottunk bele. Azt hittem Arizonában mindig süt a nap. Ezek szerint tévedtem.

Lassan kezdünk rájönni, hogy bármilyen tárgy köré képesek az Amerikaiak múzeumot létrehozni.

Mondjuk ez látványos az egyszer biztos.

A Meteor kráter vagy Barringer-kráter egy meteorit becsapódási kráter, amely 60 km-re keletre Flagstafftól és 29 km-re nyugatra Winslow-tól az Egyesült Államok észak-adriscói sivatagjában. A helyszínnek korábban több neve is volt, a meteorit töredékeit hivatalosan Canyon Diablo Meteoritnak nevezik a szomszédos Cañon Diablo után. Mivel az Egyesült Államok Földrajzi Nevek Tanácsa a legközelebbi postahivatalból származó természeti jellegzetességek nevét ismeri el, a jellegzetesség a „Meteor Kráter” nevet a közeli Meteor city nevű postahivatalról kapta.

A Meteor-kráter a tengerszint felett 1719 m magasságban fekszik, átmérője körülbelül 1200 m, mélysége 170 m, és egy perem veszi körül, amely 45 m magasan emelkedik a környező síkságok fölé. (Eiffel torony harmadik emeletének magassága 267m). A kráter közepét 210-240 m vastag törmelék tölti ki, amely a kráter alapkőzete felett fekszik. A kráter egyik érdekes jellemzője a szögletes körvonal, amelyet feltehetően a becsapódás helyén a rétegekben meglévő regionális fugák (repedések) okoznak.

Annak ellenére, hogy a krátert a történelem során megpróbálták közszemlére tenni, a kráter a mai napig a Barringer család magántulajdonában van a Barringer Crater Company révén, amely azt hirdeti, hogy a kráter a „Föld legjobb állapotban fennmaradt meteoritkrátere” Mivel a kráter magántulajdonban van, nem áll nemzeti műemlékként védelem alatt, amihez szövetségi tulajdonra lenne szükség. A krátert 1967 novemberében Nemzeti Természeti Emlékhellyé nyilvánították.

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Giordano’s  Chicago IL

Giordano’s Chicago IL

A pizza szó a világon mindenhol azt jelenti, hogy valami kerek tészta megkenve paradicsom szósszal és meghintve rengeteg sajttal.