Eszem sütve, főzve, rántva. Mindenféle receptet keresgélek a neten és szabadon engedve a fantáziám újabb recepteket alkotok meg.
Egyik este a Puerto Princesa-i reptérrel szemben kiszúrtunk egy koreai kajáldát.
A naptól megfakult óriási reklámtáblákon hirdettek mindenféle számunkra teljesen ismeretlen ételeket. No de hát, nem olyan fából faragtak minket, hogy ne merjük megkóstolni az érdekes új ízeket.
Koreai nyelvtudás hiányában csak a képek alapján tudtunk választani. Valami szószos csirkerészek, hamburger a gyerekeknek.
Nagyon szeretem, hogy az ázsiai csípős íz hosszasan a szájban marad, nem tolakodóan, inkább csak folyamatosan fent tartva az íz harmóniát és nem engedi, hogy hamar elfelejtsük, hogy étkeztünk.
A filippínó konyha ezt nem hozza annyira, de a koreai és maláj gasztronómia tökéletesen mutatja.
Az ázsiai ételek gyorsan elkészíthetőek, ízletesek és egészségesek.
Sokszor – talán a meleg miatt – nem volt kedvünk húsos ételt enni, de egy fűszeres vega kaja az egész napunkat bearanyozta.
Nézzük a receptet:
- 20 dkg hosszúszemű rizs
- 1 kocka tofu
- olaj
- 3 ek. szójaszósz
- 10 g vékonyra szeletelt sárgarépa
- 70 g laska gomba
- 100 g piros kaliforniai paprika
- 1 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagy ek. SEMPIO FŰSZERES KOREAI SZÓJAPASZTA
- frissen őrölt bors
- 1 ek. szezámmag
- só
A rizst kevés olajon folyamatosan kevergetve kicsit megpirítom, majd ráöntöm a kétszeres mennyiségű vizet és gyakran kevergetve addig főzöm, míg a folyadék 3/4-ét beszívja a rizs. Utána félre teszem, és a fedő alatt hagyom egy fél órát legalább pihenni. Fontos, hogy a fedőt nem szabad levenni az edényről.
A tofukat 2×2-es kockákra vágom és forró serpenyőben kérgesre sütöm, majd félreteszem. A laska gombákat szétválasztom a tönknél, de csak a nagyobbakat vágom maximum ketté. Legyenek láthatóak az ételben.
A répát hajszálvékony karikákra vágom egy zöldséghámozó segítségével, majd a kis szeleteket félbe vágom. A kaliforniai paprikából is 2×2-es kockákat vágok és az új hagymával is hasonlóan bánok el.
Serpenyőbe olajat hevítek és beledobom a répát, majd a gombát, forgatunk rajtuk párat és mehet a paprika meg a fokhagyma. Rázúdítom a szójaszószt egy kis pirítás után. Kis lángon rázogatva főzzük tovább, mikor kicsit összeestek a zöldségek, akkor rákanalazok egy nagy kanál koreai fűszerpasztát. Ahhoz, hogy jól elkeveredjen a paszta 2-3 evőkanál vízzel felöntjük.
Mehet vissza bele a ropogós tofu az újhagyma és a szezámmag. Összerottyantjuk az egészet és forrón tálaljuk a rizzsel!
Jó főzöcskézést!
Az ételeket a Farini pékség által felajánlott tányérokra tálaltam!