Olyan egyszerűen és olyan gyorsan elkészíthető ez a finom és egészséges étel, hogy nem találok okot arra, miért ne készíteném el minden héten.
Ázsiai életünk előtt a tofu számunkra egy ízetlen valami volt amivel nem igazán tudtunk mit kezdeni.
Az első találkozásomkor ezzel az alapanyaggal, nem is tudtam értelmezni, hogy micsoda. Ropogósra volt sütve olajban, az állaga kicsit szivacsos de egyben ropogós.
Aztán eldöntöttem, hogy akárhogyan is, de mi ketten a tofuval jó barátok leszünk.
Így is lett! Most már nincs olyan hét, hogy egyszer ne készítsek belőle valami finomságot.
Lássuk a receptet:
- egy darab natúr tofu
- 1 ek. oliva olaj
- 1 db citrom
- 3-4 ek. teriyaki szósz
- wasabi
- 1 ek. szezámmag
- só, bors
- friss saláta levelek
Az olajat felhevítjük egy tapadásmentes edényben és beletesszük a tofut egyben. Minden oldalát szépen megsütjük, hogy kívül ropogós, belül pedig omlós legyen. Mikor a művelettel elkészültünk rákanalazzuk a teriyaki szószt és együtt sütjük tovább 1-2 percig. Nem kell tovább, nehogy megégjen a szósz.
A serpenyőt levesszük a hőforrásról és félre tesszük. A tofut 5-7 mm-es szeletekre vágjuk, és a szeleteket visszarakjuk a forró serpenyőbe. A szószba átforgatjuk őket, majd egy tányérra rendezzük a tofukat úgy, hogy egymást kicsit takarják. Egy csipet frissen őrölt borssal megszórjuk a tetejüket.
A citrom héjából szeleteket vágunk ügyelve, hogy a fehér részére nem lesz szükségünk. A kis szeletekből nagyon vékony csíkokat készítünk.
Minden tofura teszünk egy borsónyi nagyságú wasabi golyócskát, a vékonyka citrom csíkokat és a szezámmagokat. Ha maradt a serpenyőben egy kis szaft, akkor még azt is ráönthetjük.
Friss kevert salátalevéllel érdemes tálalni.
Jó főzőcskézést!