Régebben nem voltunk különösebben nagy rizs evő familia.
Ettünk rizst, ha nem volt más alapanyag otthon, de inkább a krumpli vonalon voltunk erősek.
Aztán, ahogyan Ázsiában kivezetődött a burgonya a napi étkezéseinkből, úgy jött a helyére a rizs és a rizsből készült finomságok.
Egyszerre csak azon vettük észre magunkat, hogy szívesebben eszünk rizst, mint krumplit.
A paellát természetesen már elutazásunk előtt is rendszeresen ettünk, de kint világosodtam meg, hogy a régi idők felfedezői vitték magukkal az ételeiket, melyeket az új világban is elkészítettek és ezzel a recept ott is maradt az adott helyszínen.
A paella és a fried rice között vélhetünk felfedezni egy kis párhuzamot.
Ha jobban megnézzük, hogy ez a rizses halas egytálétel honnan származik, akkor beigazolódni látszik a teóriám, hiszen a Fülöp-szigeteket 1551-ben fedezték fel a spanyol hódítók.
“A mohamedán Spanyolországban a mórok a 10. század körül kezdték el a rizstermesztést. Ennek következtében az Ibériai-félsziget keleti részén élő helyiek gyakran készítettek rizsből, halból és fűszerekből álló ételeket családi összejövetelekre és vallási ünnepekre, így alakult ki a rizsfogyasztás szokása Spanyolországban. Ez vezetett oda, hogy a 15. századra a rizs alapélelmiszerré vált. Ezt követően a szakácsok szokásává vált, hogy a rizst zöldségekkel, babokkal és száraz tőkehallal kombinálták, így a böjti időszakban is fogyasztható ételt biztosítva az emberek számára. Spanyolország Földközi-tengeri partvidékén a rizst elsősorban hallal együtt fogyasztották.
Lourdes March spanyol élelmiszertörténész megjegyzi, hogy az étel „két fontos kultúra egyesülését és örökségét szimbolizálja, a rómaiét, amely az edényt adta nekünk, és az arabét, amely évszázadokon át az emberiség alapvető táplálékát hozta nekünk: a rizst”. ”
Lássuk a receptet:
Hozzávalók:
- 1 csésze kerek szemű rizs
- 2 csésze alaplé
- 2 ek. oliva olaj
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 db nagyobb paradiszom
- 2 szál újhagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 250 vegyes tenger gyümölcsei mix ( Én most fagyasztottat használtam)
- csipet sáfrány
- só, frissen őrölt bors
- egy marék friss petrezselyem
- 1 db citrom
Sokan tesznek még bele, spanyol kolbászt és/vagy csirke részeket. Tehetünk bele még zöldborsót, vagy bármit amit megkívánunk. Én most a böjtös változatát készítem.
A hagymát apró kockákra felvágjuk és az oliva olajon megfuttatjuk.
Mikor szépen üvegesedik, rádobjuk a kocára vágott kaliforniai paprikát. A paradicsomokat leforrázzuk és lehúzzuk a héját, majd felkockázzuk. Ha paprika is kicsit megpirult, rádobjuk a tenger gyümölcsei mixet és a fokhagymát. Szépen összeforgatjuk az egészet és néhány percig együtt sütögetjük. Mehet rá a felkockázott paradicsom, majd pár perc múlva a rizs. Ez az egészet össze keverjük és forgatjuk rövid ideig. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk és meghintjük a sáfránnyal. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel és lefedjük az edényt. Nagyon alacsony lángon, főzzük, míg a rizs szépen megfő. Tálalás előtt keverjük bele az apróra vágott újhagymát, és a friss petrezselyemet.
Nyugodtan tálalhatjuk abban az edényben, amiben készült. A citromokat vágjuk gerezdekre és szépen pakoljuk rá az ételre.