Másmilyenek a kifőzdék a Fülöp-szigeteken, mint Magyarországon.
Nagy, 10l-es alumínium fazekakban sorakoznak az elkészült ételek a pulton. Mindenki emelgeti a fedelüket és amelyiket megkívánja, abból szedet egy adagot magának.
Elég kicsik az adagok, de van hozzá rizs, ami kellően kitölti az üresen maradt helyeket a pocakban. A hideg tisztított vizet ingyen eléd rakják, ha kéred, ha nem.
A receptet tonhallal kellene készíteni, de Magyarországon nagyon drága ez a fajta hal, ezért úgy gondoltam, hogy Hekk-ből készítem el.
Hozzávalók:
- 0,5 kg hekk törzs
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 szál újhagyma
- 120 g vöröshagyma
- 60-80g gyömbér
- 1 db hegyes erős, vagy pepperóni paprika
- 3db kis chili paprika
- 1 ek. halszósz
- 1 konzerv kókusztej
- 1 nagyobb marék bébi spenót
- 3-4 ek. olaj
- só-bors
A halat vágjuk fel 2,5-3 cm vastagságú szeletekre. A gyömbért a fokhagymát és a hagymát aprítsuk fel gyufaszál vékonyságú csíkokra.
Az felmelegített olajba mehet bele a hagyma és dinsztelgessük, míg egy kicsit összeesik, ekkor mehet rá a gyömbér és a fokhagyma. Mehet tovább a pirításuk 2-3 percig, majd szépen belemehetnek az edénybe a haldarabok is. Kisebb lángon a halat is egy picit sütögetjük a hagymás, gyömbéres cuccal, amíg szépen kifehéredik. Ekkor ráöntjük a kókusztejet és sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt fődögélhet így 5 percet, finoman gyöngyözve. Öt perc elteltével tegyük bele a félbe vágott hegyes, vagy pepperóni paprikát a kis chili paprikákat felvágva és a 4cm-esre darabolt újhagymákat. Fedő alatt finoman főzzük tovább 15 percig.
A legvégén dobjuk rá lazán a bébi spenótot és finom légies mozdulatokkal forgassuk össze a mártással, ügyelve arra, hogy nem törjük össze az összes halat.
A gyömbér és chili mennyiségét nyugodtan változtathatod, annak függvényében, hogy mennyire szereted csípősen.
Párolt rizzsel eszik, mint mindent.
Jó főzőcskézést!