Tonhal kókusztejes, gyömbéres szószban – Tuna Ginataan

Nagyon szeretem ezt az ételt. A házunktól pár száz méterre van egy kis kifőzde és ott minden nap tudunk ilyet venni.

 Másmilyenek a kifőzdék a Fülöp-szigeteken, mint Magyarországon.

Nagy, 10l-es alumínium fazekakban sorakoznak az elkészült ételek a pulton. Mindenki emelgeti a fedelüket és amelyiket megkívánja, abból szedet egy adagot magának.

Elég kicsik az adagok, de van hozzá rizs, ami kellően kitölti az üresen maradt helyeket a pocakban. A hideg tisztított vizet ingyen eléd rakják, ha kéred, ha nem. 

A receptet tonhallal kellene készíteni, de Magyarországon nagyon drága ez a fajta hal, ezért úgy gondoltam, hogy Hekk-ből készítem el. 

Hozzávalók:

  • 0,5 kg hekk törzs
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 120 g vöröshagyma
  • 60-80g gyömbér
  • 1 db hegyes erős, vagy pepperóni paprika
  • 3db kis chili paprika
  • 1 ek. halszósz
  • 1 konzerv kókusztej
  • 1 nagyobb marék bébi spenót
  • 3-4 ek. olaj
  • só-bors                                                                                                                                                               

A halat vágjuk fel 2,5-3 cm vastagságú szeletekre. A gyömbért a fokhagymát és a hagymát aprítsuk fel gyufaszál vékonyságú csíkokra.

Az felmelegített olajba mehet bele a hagyma és dinsztelgessük, míg egy kicsit összeesik, ekkor mehet rá a gyömbér és a fokhagyma. Mehet tovább a pirításuk 2-3 percig, majd szépen belemehetnek az edénybe a haldarabok is. Kisebb lángon a halat is egy picit sütögetjük a hagymás, gyömbéres cuccal, amíg szépen kifehéredik. Ekkor ráöntjük a kókusztejet és sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt fődögélhet így 5 percet, finoman gyöngyözve. Öt perc elteltével tegyük bele a félbe vágott hegyes, vagy pepperóni paprikát a kis chili paprikákat felvágva és a 4cm-esre  darabolt újhagymákat. Fedő alatt finoman főzzük tovább 15 percig. 

A legvégén dobjuk rá lazán a bébi spenótot és finom légies mozdulatokkal forgassuk össze a mártással, ügyelve arra, hogy nem törjük össze az összes halat. 

A gyömbér és chili mennyiségét nyugodtan változtathatod, annak függvényében, hogy  mennyire szereted csípősen. 

Párolt rizzsel eszik, mint mindent.

 Jó főzőcskézést!     

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Epres csirke saláta

Epres csirke saláta

Itt az eper szezon, de ha a porcukros epren felül is érzünk magunkba valamit, akkor ez a saláta igazi kiegészítője lehet egy szuper kerti partinak a barátokkal.