Vietnámi háború múzeuma Saigon

War museum, Ho-Chi-Minh
Az amerikaiak vietnami háborújának megértéséhez...

Az amerikaiak vietnami háborújának megértéséhez, és az ország civil lakosságára gyakorolt pusztító hatásainak kontextusba helyezéséhez, elengedhetetlen megtekinteni, ezt a figyelemre méltó és mélyen megindító múzeumot.

Az itt dokumentált atrocitások közül sok, már jól ismert, de ritka az olyan múzeum, mint ez, ahol az amerikai katonai akciók áldozatai teret kapnak arra, hogy elmondják a saját történetüket.

Bár a kiállítások többsége vietnami szemszögből látható, a háborús atrocitásokról készült felkavaró fényképek nagy része amerikai forrásokból származnak, beleértve a My Lai-i mészárlásról készült képeket, ahol több mint 500 fegyvertelen dél-vietnami civilt gyilkoltak meg brutálisan amerikai katonák. 

Még a háború iránt kevéssé érdeklődő utazóknak is érdemes meglátogatni a  múzeumot, mielőtt elhagyják a várost.

A lenyűgöző kiállítás révén a látogatók felbecsülhetetlen értékű betekintést nyerhetnek az ország történelmének egy meghatározó fejezetébe – és ennek eredményeképpen mélyebben megérthetik a mai Vietnamot.

A múzeum meglátogatása legalább 2 órát vesz igénybe.

A korábban “Kínai és Amerikai Háborús Bűnök Múzeumaként” ismert múzeum elsősorban az amerikai háborúval foglalkozik, de a francia gyarmati időszakot és a Kínával való konfliktusokat is dokumentálják. A múzeum kertjében amerikai páncélozott járművek, tüzérségi lövedékek, bombák és gyalogsági fegyverek láthatók. A terület egyik sarkát a Phu Quoc és Con Son szigeteken lévő, hírhedt francia és dél-vietnami börtönöknek szentelték. A kiállított tárgyak között szerepel a legismertebb francia eszköz, a guillotine, valamint a háborús foglyok elhelyezésére használt, hírhedten embertelen „tigrisketrec”.

A múzeum földszintjén a háborúellenes mozgalom nemzetközi támogatását bemutató plakátok és fényképek gyűjteménye látható.

Ez a kissé vidámabb kiállítás, ellensúlyozza az emeleten látható borzalmakat.

A kiállított képek némelyike nagyon felkavaró, különösen az amerikai napalmbombák által okozott nagymértékű pusztításról és az Agent Orange vietnami polgárokra gyakorolt szörnyű mérgező hatásairól készült fotók. Sok látogatónak szüksége lehet arra, hogy szünetet tartson a kiállítások között. A múzeumban ritka lehetőség nyílik arra is, hogy a háborúban használt, egykor katonai titoknak számító kísérleti fegyverek közül néhányat láthassunk, például a flechette-et, egy több ezer apró darts-heggyel töltött tüzérségi lövedéket.

Az emeleten tekintse meg a Requiem kiállítást. A legendás háborús fotós, Tim Page által összeállított, lenyűgöző gyűjtemény a konfliktus során mindkét oldalon elesett fotósok munkáját dokumentálja, és Larry Burrows és Robert Capa munkáit is tartalmazza.

Jegyek és egyéb gyakorlati tudnivalók:

A múzeumba a belépőjegyek ára felnőtteknek 40 000d (kb 640 FT), 6-16 év közötti gyerekeknek pedig 20 000d (kb 320Ft). A 6 év alatti gyermekek ingyenesen léphetnek be.

Cím:

28 Ð Vo Van Tan

cnr Ð Le Quy Don

Phone: 028-3930 5587

Website: http://warremnantsmuseum.com

Hours: 7.30am-6pm

 A feliratok vietnámi és angol nyelven olvashatóak.

 

Met Supertramp

© 2022 vilaggamentunk.hu

Tárhelyszolgáltató: Tárhelypark

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Mit vigyél a Fülöp-szigetekre?

Ha a Fülöp-szigetekre utazol, fontos, hogy jól felkészülj és pakolj olyan dolgokat, amelyek segítenek a tartózkodásod kényelmessé tételében.